Categorieën
Blog

Exacte wetenschap en filosofie

Socrates

Een vaste stelling in de exacte wetenschappen is dat er geen gebruik gemaakt kan en mag worden van een filosofische insteek. Exacte wetenschappen zijn de takken van wetenschap die gebaseerd zijn op natuurwetten en theorieën die gekenmerkt worden door wiskundige modellering, formele logica en experimentele toetsing.

Een eenduidige definitie van ‘filosofie’ bestaat eigenlijk niet. Als er al een algemene definitie van filosofie kan worden gegeven dan is het misschien deze: filosofie is het nadenken over het denken zelf en over het object van het denken. Meer concreet kan men zeggen dat de filosofie zich bezighoudt met vragen die door de (exacte) wetenschap niet kunnen worden beantwoord of niet eens worden gesteld, zoals bijvoorbeeld de meest fundamentele vraag waarom er ‘iets’ bestaat en niet veeleer ‘niets’.

Toch denk ik dat er wel degelijk in de exacte wetenschap gebruik kan worden gemaakt van een filosofische benadering. (Hoewel dit dus voor exacte wetenschappers “vloeken in de kerk is”). Misschien is het beter om te zeggen dat er een gedachte is, een fantasie of intuïtief gevoel dat je hebt en die niet beantwoord kan worden door de wetenschap. Je zou dan over zo’ n idee kunnen gaan filosoferen..

En als je zo’ n idee of nieuwe kijk op iets kan omzetten in een exacte theorie voldoe je aan de wetenschappelijke eisen. Maar ik wil in mijn blogs niet zo ver gaan om te komen tot hypotheses. Dat vind ik een stapje te ver. Dat laat ik over aan de wetenschapper.

Denk maar eens aan Isaac Newton: de befaamde waarneming van hem over de appel die uit de boom viel. Of Albert Einstein die intuïtief aanvoelde dat er iets was met relativiteit en daarover is gaan nadenken. Die intuïtie bij beide mannen heeft tot grote wetenschappelijke natuurkundige wetten geleid. Die intuïtie of gedachte van hen bracht ze tot hypotheses, waarmee ze verder bouwden aan hun huidige door onze wetenschap aangenomen en vastgestelde theorieën.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.