Sporen gevonden van vroegere draaiing heelal.

Astronomen denken aanwijzingen te hebben gevonden dat het heelal vlak na de oerknal in zijn geheel ronddraaide.

Datawetenschapper Lior Shamir van de Kansas State Universiteit gebruikte met zijn collega’s drie van de krachtigste telescopen ter wereld: de Sloan Digital Sky Survey, de Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System (Pan-STARRS) en de Hubble-ruimtetelescoop. Daarmee brachten ze de draaiing in kaart van meer dan 200.000 spiraalvormige sterrenstelsels verspreid over de hemel.

Op basis van de meeste huidige kosmologische modellen zou je verwachten dat er evenveel sterrenstelsels de ene kant op draaien als de andere kant op. De onderzoekers ontdekten in de telescoopmetingen echter een onverwachte disbalans.

‘Het verschil is niet enorm: net iets meer dan 2 procent. Maar bij zoveel sterrenstelsels is de kans dat zo’n verschil toevallig is ontstaan kleiner dan één op een miljoen’, zei Shamir 1 juni op een persconferentie tijdens een virtuele bijeenkomst van de American Astronomical Society.

— Lees het volledige artikel op NewScientist.

NewScientist

De auteur is Leah Crane

Leah Crane is freelance wetenschapsjournalist. Leah Crane schrijft het liefst over sterrenkunde.


Geef een reactie