Categorieën
Artikelen

Recordbrekende quantumgeheugen brengt quantum-internet een stap dichterbij| New Scientist

Een communicatienetwerk beveiligd door de wetten van de kwantumfysica zou niet te hacken zijn, maar om er een te bouwen is een component nodig, een quantumgeheugen genaamd, dat nog in ontwikkeling is.

Twee wolken atomen die kwantuminformatie opslaan, quantumgeheugens genoemd, zijn over een grotere afstand dan ooit met elkaar verbonden. Ze kunnen nuttig zijn voor het bouwen van een kwantumversie van internet.

Quantumcommunicatie is gebaseerd op een fenomeen dat verstrengeling wordt genoemd. Wanneer een paar deeltjes of systemen kwantumverstrengeld zijn, heeft het meten van één ervan direct invloed op de gemeten toestand van de andere, ongeacht de afstand daartussen.

Deze verbindingen kunnen niet rechtstreeks informatie overdragen, omdat dat zou betekenen dat informatie sneller dan licht reist, maar verstrengeling kan worden gebruikt om gecodeerde communicatiekanalen te creëren, beveiligd tegen hacking door de wetten van de kwantumfysica.

Individuele fotonen zijn verstrikt over afstanden van meer dan 1000 kilometer, maar voor grotere systemen van deeltjes, die meer informatie bevatten, is het moeilijker om deze verstrengeling te behouden. De maximale afstand tussen een paar verstrengelde kwantumgeheugens is tot nu toe slechts 1,3 kilometer.


Een interessant artikel op New Scientist (in het Engels!) geschreven door auteur Leah Crane.

— Lees op het volledige artikel op New Scientist


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s