Categorieën
Artikelen Blog

Hoe holografie de kwantumzwaartekracht kan helpen oplossen | Quanta Magazine

Martin Knops:

In de laatste campagne om de zwaartekrachttheorie van Einstein te verzoenen met de kwantummechanica, bestuderen veel natuurkundigen hoe een hoger dimensionale ruimte die zwaartekracht omvat, ontstaat als een hologram uit een lager dimensionale deeltjestheorie

Hoe werkt de zwaartekracht op deeltjesniveau? De vraag heeft natuurkundigen verstoord sinds de twee basis theorieën van algemene relativiteitstheorie (Albert Einsteins vergelijkingen zien de zwaartekracht als krommen in de geometrie van de ruimte-tijd) en de kwantummechanica (vergelijkingen die deeltjesinteracties beschrijven) een revolutie in de discipline ongeveer een eeuw geleden.

Een uitdaging om het probleem op te lossen ligt in de relatieve zwakte van de zwaartekracht vergeleken met de sterke, zwakke en elektromagnetische krachten die het subatomaire rijk besturen. Hoewel de zwaartekracht een onmiskenbare invloed heeft op macroscopische objecten zoals planeten, springende haaien en al het andere dat we fysiek ervaren, produceert het een verwaarloosbaar effect op deeltjesniveau, dus fysici kunnen niet testen of bestuderen hoe het op die schaal werkt.

Een artikel van:

Thomas Lin

— Lees op Quanta Magazine


Hieronder volgt de verdere Nederlandse vertaling van het oorspronkelijke Engelse artikel


Verwarrende zaken, de twee sets vergelijkingen spelen niet goed samen. Algemene relativiteit schetst een continu beeld van ruimte-tijd, terwijl in de kwantummechanica alles wordt gekwantificeerd in afzonderlijke brokken. Door hun onverenigbaarheid vermoeden natuurkundigen dat er een meer fundamentele theorie nodig is om alle vier de natuurkrachten te verenigen en ze op alle schaalniveaus te beschrijven.

Een relatief recente benadering voor het begrijpen van kwantumzwaartekracht maakt gebruik van een ‘holografische dualiteit’ uit de snaartheorie, de AdS-CFT-correspondentie. Onze nieuwste In Theory-video legt uit hoe deze correspondentie een laagdimensionale deeltjestheorie verbindt met een hoger dimensionale ruimte die zwaartekracht omvat:

Ondersteunend filmpje (Engels)

Video: hoe werkt de zwaartekracht in het kwantumregime? Een holografische dualiteit uit de snaartheorie biedt een krachtig hulpmiddel om het mysterie te ontrafelen.

Geregisseerd door Emily Driscoll en geanimeerd door Jonathan Trueblood voor Quanta Magazine

Deze holografische dualiteit is een krachtig theoretisch hulpmiddel geworden in de zoektocht naar het begrijpen van kwantumzwaartekracht en de innerlijke werking van zwarte gaten en de oerknal, waar extreme zwaartekracht op kleine schaal opereert.

We hopen dat je deze tweede aflevering van seizoen twee van de videoserie In Theory van Quanta leuk vond. Seizoen twee begon in augustus met een geanimeerde uitlegger over een mysterieus wiskundig patroon dat is ontdekt in ongelijksoortige omgevingen – in de energiespectra van zware atoomkernen, een functie die verband houdt met de distributie van priemgetallen, een onafhankelijk bussysteem in Mexico, spectrale metingen van het internet, poolvijvers, menselijke botten en de kleurgevoelige kegelcellen in kippenogen. Bekijk aflevering één hieronder voor meer informatie:

Ondersteunend filmpje

Bovenstaande Video: wetenschappers hebben een mysterieus patroon ontdekt dat op de een of andere manier een bussysteem in Mexico en kippenogen verbindt met de kwantumfysica en de getaltheorie.

Emily Driscoll

RELATED:


  1. Where Gravity Is Weak and Naked Singularities Are Verboten
  2. A Physicist’s Physicist Ponders the Nature of Reality
  3. In Fake Universes, Evidence for String Theory

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.