China stuurt zijn eerste rover naar Mars met de Tianwen-1-missie| New Scientist

China stuurt zijn eerste rover naar Mars met de Tianwen-1-missie| New Scientist

China lanceert op 23 juli zijn eerste solo-interplanetaire missie, genaamd Tianwen-1, naar Mars. Als alles goed gaat, komt de ambitieuze missie in februari 2021 aan

Een afbeelding van een kunstenaar van China’s eerste Mars-lander en rover

CNSA


— Lees op New Scientist

Een artikel van Leah Crane


De warmste bestemming van dit jaar is Mars. Op 23 juli lanceert China de Tianwen-1-missie naar de Rode Planeet – een van de drie missies naar Mars die dit jaar worden gelanceerd.

Dit is de tweede interplanetaire missie van China, maar de eerste die de natie alleen heeft gelanceerd. De andere, genaamd Phobos-Grunt, was een samenwerking met Rusland die na de lancering in 2011 niet uit de baan van de aarde kwam.

Deze nieuwe missie, genaamd Tianwen-1 – wat zich vertaalt als “vragen aan de hemel” – bestaat uit een orbiter, een lander en een rover. “Het is erg ambitieus omdat het een vierdelige missie is: er is de lancering, in de ruimte komen, de landing en de rover, en elke stap moet goed gaan”, zegt ruimte-adviseur Laura Forczyk.

En al die stappen moeten bij de eerste poging goed gaan, een prestatie die geen enkel ander ruimteprogramma heeft behaald tijdens een missie naar Mars vanwege de beruchte moeilijkheid om daar te landen. “Er zijn nooit planetaire missies op deze manier uitgevoerd”, schreven verschillende wetenschappers van de missie in een artikel in Nature Astronomy. “Als het lukt, betekent dit een grote technische doorbraak.”

Als alles goed gaat, zal Tianwen-1 in februari 2021 op Mars aankomen en de lander en de rover landen twee of drie maanden later. Ze nemen foto’s vanaf het oppervlak, meten de samenstelling van de grond, maken radarwaarnemingen van de ondergrondse structuur van de planeet en observeren het magnetische veld van Mars.

Vanwege de barre omstandigheden op Mars zal de rover naar verwachting ongeveer 90 Mars-dagen aan de oppervlakte blijven. Hij weegt ongeveer 240 kilogram, ongeveer even groot als de Chinese Yutu-2-rover, die momenteel aan de andere kant van de maan ronddwaalt. “De Chinese missie naar de andere kant van de maan en is enorm succesvol geweest, dus ze bouwen nu op dat succes voort”, zegt Forczyk.

De orbiter, die gegevens van de lander en rover teruggeeft aan wetenschappers op aarde, heeft ook zijn eigen reeks wetenschappelijke instrumenten. Het heeft twee camera’s en een spectrometer, die het zal gebruiken om een kaart te maken van de minerale samenstelling van het oppervlak van Mars, evenals radar en detectoren om deeltjes in de atmosfeer van Mars te onderzoeken. Het zal ook zoeken naar afzettingen van waterijs die nuttig kunnen zijn voor toekomstige ontdekkingsreizigers.

Tianwen-1 zal niet alleen zijn in de baan van Mars. De Verenigde Arabische Emiraten hebben zojuist hun eerste missie naar Mars gelanceerd, en NASA’s Perseverance Rover zal ook op 30 juli worden gelanceerd. Al deze missies worden tegelijk gelanceerd omdat Mars zich op dit moment het dichtst bij de aarde bevindt, een gebeurtenis die eens in de twee jaar plaatsvindt. Ze zullen rond dezelfde tijd op Mars aankomen en zouden ons moeten helpen meer te begrijpen over hoe Mars nu en zijn geschiedenis is.

Hoe meer we leren hoe Mars er echt uitziet en hoe we daar robotisch kunnen opereren, dan kunnen die lessen worden toegepast op toekomstige menselijke missies ”, zegt Forczyk. De Chinese ruimtevaartorganisatie heeft eerder plannen aangekondigd om de komende decennia mensen naar Mars te sturen, dus de inzichten van Tianwen-1 kunnen die astronauten helpen om op Mars te overleven en daar te verkennen.


Geef een reactie