MERCURIUS|Algemene informatie.

Mercurius is de dichtst bij de zon staande en tevens kleinste planeet in ons zonnestelsel. De planeet is vernoemd naar de Romeinse god Mercurius vanwege de snelle omloop om de zon.

Hieronder volgt algemene informatie over de planeet Mercurius.


Beschrijving. Mercurius is de dichtst bij de zon staande en tevens kleinste planeet in ons zonnestelsel. De planeet is vernoemd naar de Romeinse god Mercurius vanwege de snelle omloop om de zon.

Mercurius

Bekijk onderstaand filmpje op YouTube.

YouTube over Mercurius

Net als de Aarde is het een terrestrische planeet (In de astronomie is een terrestrische planeet een planeet als de Aarde, die voornamelijk uit gesteente bestaat) met een vast oppervlak dat veel overeenkomsten vertoont met dat van de Maan.

Straal : 2.439,7 km. Lengte van de dag: 58 d 15 u 30 m. omlooptijd: 88 dagen. Massa: 3,285E23 kg (0,055 M⊕) Afstand tot de zon: 57.910.000 km. Vernoemd naar: Mercurius, een god in de Romeinse mythologie

Zichtbaarheid

De planeet Mercurius is vanaf de aarde met het blote oog waarneembaar. Als binnenplaneet staat Mercurius echter aldoor aan het firmament in de ochtend- of avondschemer in de nabijheid van de opkomende of ondergaande zon. Ze is veel minder opvallend dan de andere, veel helderder binnenplaneet Venus. Daardoor wordt de waarneming vaak door het directe zonlicht en door atmosferische omstandigheden bemoeilijkt. Over de astronoom Copernicus wordt beweerd dat hij op zijn sterfbed zou hebben verzucht Mercurius nimmer te hebben waargenomen.

Afstanden van de planeten t.o.v de aarde


Geef een reactie