Mars . planeet

Mars – planeet sterrenkunde voor jeugd

De bijnaam van Mars is “de rode planeet”. Dat komt omdat vroeger bij de oude Grieken Mars de god van de oorlog was. Deze naam kreeg hij omdat de planeet aan de hemel te zien is als een helder rood-oranje ster. Natuurlijk is het geen ster, maar een planeet. Trouwens, je kunt niet alleen Mars met het blote oog zien, maar ook Venus, Saturnus, Jupiter en soms ook Mercurius. Mars is ongeveer 2 keer kleiner dan de Aarde, namelijk 6887 km in doorsnede. Mars heeft wel een dampkring, maar die is heel erg dun. Overdag stijgt de temperatuur tot soms wel 20 graden boven nul, maar ’s nachts kan het er wel 80 graden vriezen. Erg koud dus!

Mars (de rode) Planeet.

Mars heeft net zoals de Aarde ook 2 poolkappen, deze bestaan uit waterijs en kooldioxide. Dit water kunnen we misschien ooit gebruiken wanneer we mensen naar Mars sturen, want die hebben water nodig. Op Mars heb je enorme vulkanen zoals de Olymphus Mons. Deze vulkaan is maar liefst 25 kilometer hoog. Hoger dan welke berg dan ook op Aarde. Er draaien 2 manen om de planeet, Phobos en Deimos (Schrik en Vrees). Je kunt ze trouwens amper manen noemen, eigenlijk zijn het enorme rotsblokken van respectievelijk 27 en 15 kilometer groot.

Olymphus Mons

Mars is inmiddels door vele ruimtevaartuigen bezocht. Sommigen draaien om Mars, maar er zijn ook landingen op de planeet uitgevoerd die weer wagentjes op de planeet lieten rondrijden. We weten dus best wel veel van de rode planeet. In 2003 werd door de ESA-sonde Mars Express water ontdekt in de vorm van waterdamp en ijs. De Mars Reconnaissance Orbiter heeft mogelijk stromend water ontdekt. De geulen tonen misschien sporen van stromend water op Mars in de zomer.

Een aantal Mars wagentjes op de Aarde.

Gegevens Mars:

  • Diameter: 6887 km
  • Lengte van de dag: 24 uur en 37 minuten
  • Aantal manen: 2
  • Afstand tot de Zon: 227.900.000 km
  • Temperatuur: -80° Celsius tot +20° Celsius

Geef een reactie