De helderheid van een ster

De helderheid van sterren, planeten, maan en zon, en alle andere objecten in het heelal drukken we uit in magnitude. Sterren van magnitude 6 kunnen we nog net met het blote oog zien. De planeet Jupiter bijvoorbeeld is magnitude -2, de planeet Venus -4. Hoe lager het getal hoe helderder het object. Tussen elke magnitude zit en verschil van ongeveer 2,5. Een ster van magnitude 0 is dus ca 2,5 keer helderder dan een ster van magnitude 1. De volle maan is magnitude -12, de zon magnitude -26.

De helderheid van een ster zoals wij het zien zegt niks over de werkelijke helderheid. Sterren zijn namelijk niet even groot en staan niet op de zelfde afstand.

Kaartje met de magnitude van de sterren in het sterrenbeeld Orion.

Meer over helderheid en magnituden kun je vinden op Wikipedia.


Geef een reactie