Categorieën
Ruimtevaart

Internationale ruimtestation ISS

Het internationale ruimtestation (ISS) is een ruimtestation dat op een hoogte van ca. 400 km rond de aarde draait. Met het blote oog is het regelmatig als een heldere stip aan de hemel te zien. Het draait in anderhalf uur om de Aarde met een snelheid van 27.744 km per uur. Het is een internationaal project waar veel landen aan mee werken, onder andere Nederland.

De bouw van het ISS
Op 20 november 1998 is er begonnen aan de bouw van het ISS. De eerste module, de Russische Zarya, werd in de ruimte gebracht. Het eerste bouwsteentje van het ISS was er! Nadien zijn er vele missies uitgevoerd en werd het ISS groter en groter. Op 2 november 2000 kwamen de eerste astronauten aan boord van het ISS. Sinds die tijd zijn er permanent astronauten aan boord. Inmiddels is het ISS twee voetbalvelden groot.

André Kuipers
De Nederlandse astronaut André Kuipers verbleef twee keer in het ISS. In 2004 verbleef hij 11 dagen in het ISS. Op 21 december 2011 vertrok Kuipers met een Sojoezraket voor vijf maanden naar het ISS. De NASA heeft een speciale website over het ISS.

Soms is het ISS met het blote oog boven Nederland te zien. Wil je weten wanneer? Bezoek dan de website van HeavensAbove. Deze heeft ook een app voor op je telefoon.

ISS aan de hemel

Meer informatie over het ISS vind je onder andere op Wikipedia.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.