Categorieën
Het Heelal

Wat is een sterrenbeeld

Een sterrenbeeld is een groep sterren die vanaf de Aarde bij elkaar lijken te staan en een figuur vormen. Dit figuur kan een dier zijn, maar ook een voorwerp of een dier. Ze hebben namen als Grote Beer, Orion, Tweelingen, Leeuw en Driehoek. Sommige sterrenbeelden zijn erg groot zoals de Grote Beer en de Leeuw, maar anderen weer erg klein zoals de Ram en de Dolfijn.

In sterrenbeeld staan sterren staan die allemaal verschillend zijn. De ene ster is erg helder en de ene ster is erg zwak te zien. Als die heldere bijvoorbeeld verder weg staat dan die zwakke ster kan het dus zo zijn dat we die heldere ster toch beter zien, ondanks dat hij verder weg staat. Maar het kan ook zijn dat een zwak sterretje wel dicht bij staat. Sterren zijn namelijk niet allemaal even groot en staan niet allemaal op de zelfde afstand van de Aarde.

Het sterrenbeeld Orion.

Een sterrenbeeld is dus een groep sterren waarvan elke ster op een andere afstand van de Aarde staat. Die sterren hebben dus niets met elkaar te maken. Vanaf de Aarde lijken ze echter bij elkaar te staan, terwijl ze in werkelijkheid heel ver van elkaar af staan.

Hoe komen sterrenbeelden aan hun naam?
Sommige namen zijn al heel erg oud. Maar we weten niet zeker hoe de namen zijn ontstaan. We denken dat bijvoorbeeld de oude Grieken vele namen bedachten, maar ook de Germanen en de mensen die duizenden jaren geleden leefden in het gebied tussen Eufraat en Tigris (Irak).

Wil je zelf de sterrenbeelden herkennen, dan is het gebruik van een sterrenkaart erg handig. Er zijn echter ook speciale apps zoals Sky Map die je helpen om de sterrenbeelden te vinden. Ook de website Stellarium helpt je prima op weg.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.