Categorieën
Het Heelal Ruimtevaart

Overzicht van planeten|NASA Solar System Exploration.

Een hele mooie website van NASA. De moeite waard om deze eens te bekijken. Alle planeten komen daar voorbij met mooie plaatjes en animaties.

Begin maar eens bij de eerste planeet, die het dichtst bij onze zon staat: Mercurius. Klik op de link Mercurius:

Mercurius


Op deze site vind je ook informatie planeet x

Ik heb het artikel vertaald:

Artist’s concept of a hypothetical planet orbiting far from the Sun. Credit: Caltech/R. Hurt (IPAC)

Overview

Caltech-onderzoekers hebben wiskundig bewijs gevonden dat suggereert dat er diep in het zonnestelsel een “Planeet X” kan zijn. Deze hypothetische planeet ter grootte van Neptunus draait om onze zon in een zeer langgerekte baan ver voorbij Pluto. Het object, dat de onderzoekers “Planet Nine” hebben genoemd, zou een massa kunnen hebben van ongeveer 10 keer die van de aarde en gemiddeld ongeveer 20 keer verder van de zon draaien dan Neptunus. Het kan tussen de 10.000 en 20.000 aardse jaren duren om een volledige baan om de zon te maken.

De aankondiging betekent niet dat er een nieuwe planeet in ons zonnestelsel is. Het bestaan van deze verre wereld is op dit punt slechts theoretisch en er is geen directe waarneming van het object met de bijnaam “Planeet 9” gedaan. De wiskundige voorspelling van een planeet zou de unieke banen kunnen verklaren van enkele kleinere objecten in de Kuipergordel, een verre regio van ijskoud puin dat zich ver buiten de baan van Neptunus uitstrekt. Astronomen zijn nu op zoek naar de voorspelde planeet.

In detail

In januari 2015 kondigden Caltech-astronomen Konstantin Batygin en Mike Brown nieuw onderzoek aan dat het bewijs levert van een gigantische planeet die een ongebruikelijke, langwerpige baan in het buitenste zonnestelsel volgt. De voorspelling is gebaseerd op gedetailleerde wiskundige modellen en computersimulaties, niet op directe observatie.

Dit grote object zou de unieke banen kunnen verklaren van ten minste vijf kleinere objecten die in de verre Kuipergordel zijn ontdekt.

“De mogelijkheid van een nieuwe planeet is zeker opwindend voor mij als planetaire wetenschapper en voor ons allemaal”, zei Jim Green, directeur van NASA’s Planetary Science Division. “Dit is echter niet de detectie of ontdekking van een nieuwe planeet. Het is te vroeg om met zekerheid te zeggen dat er een zogenaamde Planeet X is. Wat we zien is een vroege voorspelling op basis van modellen op basis van beperkte waarnemingen. Het is het begin. van een proces dat tot een spannend resultaat zou kunnen leiden. “

De Caltech-wetenschappers geloven dat Planeet X een massa heeft van ongeveer 10 keer die van de aarde en vergelijkbaar is met Uranus of Neptunus. De voorspelde baan is gemiddeld ongeveer 20 keer verder van onze zon verwijderd dan Neptunus (die op een gemiddelde afstand van 2,8 miljard mijl rond de zon draait). Het zou deze nieuwe planeet tussen de 10.000 en 20.000 jaar kosten om slechts één volledige baan om de zon te maken (waar Neptunus ongeveer elke 165 jaar een baan om de aarde voltooit).

Wanneer is het ontdekt?


Planeet X is nog niet ontdekt, en er is discussie in de wetenschappelijke gemeenschap over het bestaan ervan. De voorspelling in het nummer van 20 januari van het Astronomical Journal is gebaseerd op wiskundige modellen.

Wat is zijn naam?


Batygin en Brown gaven hun voorspelde object de bijnaam ‘Planet Nine’, maar de daadwerkelijke naamgevingsrechten van een object gaan naar de persoon die het daadwerkelijk ontdekt. De naam die werd gebruikt tijdens eerdere jachttochten naar het lang vermoedelijke gigantische, onontdekte object buiten Neptunus is “Planet X”.

Als de voorspelde wereld wordt gevonden, moet de naam worden goedgekeurd door de International Astronomical Union. Planeten worden traditioneel genoemd naar mythologische Romeinse goden.

Waarom denken ze dat het er is?


Astronomen die de Kuipergordel bestuderen, hebben gemerkt dat sommige van de dwergplaneten en andere kleine, ijzige objecten de neiging hebben banen te volgen die samen clusteren. Door deze banen te analyseren, voorspelde het Caltech-team de mogelijkheid dat een grote, voorheen onontdekte planeet zich ver buiten Pluto zou kunnen verbergen.

Ze schatten dat de zwaartekracht van deze potentiële planeet de ongebruikelijke banen van die Kuiper-objecten zou kunnen verklaren.

Wat is het volgende?


Astronomen, waaronder Batygin en Brown, zullen de krachtigste telescopen ter wereld gaan gebruiken om naar het object in zijn voorspelde baan te zoeken. Elk object dat ver van de zon verwijderd is, zal erg zwak en moeilijk te detecteren zijn, maar astronomen berekenen dat het mogelijk zou moeten zijn om het met bestaande telescopen te zien.

“Ik zou het heel graag willen vinden”, zegt Brown. “Maar ik zou ook heel blij zijn als iemand anders het zou vinden. Daarom publiceren we dit artikel. We hopen dat andere mensen geïnspireerd raken en gaan zoeken.”

“Elke keer dat we een interessant idee als dit hebben, passen we altijd de regels van Carl Sagan voor kritisch denken toe, waaronder onafhankelijke bevestiging van de feiten, het zoeken naar alternatieve verklaringen en het aanmoedigen van wetenschappelijk debat”, zei Green. “Als Planeet X daar is, vinden we het samen. Of we bepalen een alternatieve verklaring voor de gegevens die we tot nu toe hebben ontvangen.

“Laten we nu gaan verkennen.”

* Nu anno 2020 is de planeet nog steeds niet gevonden of bewezen dat hij bestaat.

Bronnen:

Fesenmaier, Kimm, “Caltech Researchers Find Evidence of a Real Ninth Planet,” press release, last modified January 20, 2015

Konstantin Batygin and Michael E. Brown, “Evidence for a Distant Giant Planet in the Solar System,” The Astronomical Journal

Green, James, “A New Planet in our Solar System? NASA Takes a Look,” video statement, last modified January 20, 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.