Hubble vangt een Ring of Stellar Wildfire

NGC 1614, hier vastgelegd door de NASA / ESA Hubble Space Telescope, is een excentrisch gevormd sterrenstelsel dat in vuur en vlam staat van activiteit. Het sterrenstelsel bevindt zich ongeveer 200 miljoen lichtjaar van de aarde en is genesteld in het zuidelijke sterrenbeeld Eridanus (de rivier).

NGC 1614 is het resultaat van een actieve galactische fusie, die zijn eigenaardige uiterlijk creëert, inclusief een getijdenstaart. De kosmische botsing drijft ook een turbulente stroom interstellair gas aan van het kleinste van de twee betrokken sterrenstelsels naar de kern van het grotere, resulterend in een uitbarsting van stervorming die begon in de kern en zich langzaam naar buiten door de melkweg heeft verspreid.

Vanwege zijn turbulente verleden en zijn huidige uiterlijk classificeren astronomen NGC 1614 als een eigenaardig sterrenstelsel, een starburst-sterrenstelsel en een lichtgevend infraroodstelsel. Lichtgevende infraroodstelsels behoren tot de meest lichtgevende objecten in het plaatselijk universum – en NGC 1614 is in feite het op een na meest lichtgevende sterrenstelsel binnen 250 miljoen lichtjaar.

Teksttegoed: ESA (European Space Agency)

Afbeelding tegoed: ESA / Hubble & NASA, A. Adamo

Laatst bijgewerkt: 14 augustus 2020

Redacteur: Rob Garner

— Zie meer op NASA

Geef een reactie