Categorieën
Het Heelal Ruimtevaart

Hubble ziet dichtbij en ver weg| NASA

Het balkspiraalstelsel dat bekend staat als NGC 4907 toont zijn sterrengezicht vanaf 270 miljoen lichtjaar afstand aan iedereen die het vanaf het noordelijk halfrond kan zien. Dit is een nieuwe opname van de Hubble-ruimtetelescoop van NASA / ESA van het face-on melkwegstelsel, met zijn prachtige spiraalarmen, losjes gewikkeld rond zijn centrale heldere balk van sterren.

Helder schijnt onder het melkwegstelsel een ster die zich eigenlijk in ons eigen Melkwegstelsel bevindt. Deze ster lijkt veel helderder dan de miljarden sterren in NGC 4907, aangezien hij 100.000 keer dichterbij is en slechts 2500 lichtjaar van ons verwijderd is.

NGC 4907

NGC 4907 maakt ook deel uit van de Comacluster, een groep van meer dan 1.000 sterrenstelsels, waarvan sommige rond NGC 4907 op deze afbeelding te zien zijn. Deze enorme cluster van sterrenstelsels bevindt zich in het sterrenbeeld Coma Berenices, genoemd naar de sluizen van koningin Berenice II van Egypte: het enige sterrenbeeld dat is vernoemd naar een historisch persoon.

Tekstcredits: ESA (European Space Agency)
Afbeeldingscredit: ESA / Hubble & NASA, M. Gregg

Laatst bijgewerkt: 7 augustus 2020
Redacteur: Rob Garner


— Lees op NASA.GOV Hubble telescoop

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.