De manen van Jupiter zijn heter dan ze zouden moeten zijn. Ze zouden elkaar kunnen verwarmen

De manen van Jupiter.

De manen van Jupiter zijn heter dan ze eigenlijk zouden moeten zijn, zo’n 778 miljoen kilometer (483 miljoen mijl) verwijderd van de zon.

Men dacht dat het grootste deel van deze extra warmte door Jupiter zelf werd geleverd, maar nu is er een nieuwe hypothese: ze verwarmen elkaar.

Jupiter fungeert niet als een brullend kampvuur voor zijn omringende satellieten, maar vanwege zijn enorme massa duwt en trekt het zijn manen – en dat genereert warmte. Het is een effect dat bekend staat als getijdenverwarming .

Het nieuwe model in deze laatste studie kijkt naar maan-tot-maanverwarming, waarbij wordt vastgesteld dat de wisselwerking tussen zwaartekracht die ze met elkaar hebben voldoende kan zijn om meer getijdenverwarming te veroorzaken dan die van de planeet waar ze in een baan omheen draaien.

“Het is verrassend omdat de manen zo veel kleiner zijn dan Jupiter”, zegt planetair wetenschapper Hamish Hay van het NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL). “Je zou niet verwachten dat ze in staat zouden zijn om zo’n grote getijdenreactie te creëren.”

Het is te hopen dat de nieuwe ontdekking astronomen zal helpen meer te leren over de evolutie van het maansysteem van Jupiter als geheel. Tot dusver zijn er op zijn minst 79 Jupiter-manen waarvan we op de hoogte zijn. Io, Europa, Ganymede en Callisto zijn de grootste vier.

Wetenschappers denken dat deze grote vier manen toasty genoeg zijn om oceanen van vloeibaar water onder hun oppervlak te verbergen , terwijl Io heet genoeg is om meer dan 400 actieve vulkanen te herbergen. Het is dus duidelijk dat iets ervoor zorgt dat deze manen niet bevriezen in de diepe ruimte.

Getijdenverwarming werkt door middel van wat getijdenresonantie wordt genoemd – deze manen worden in wezen getrild op bepaalde frequenties, en het is een fenomeen dat overal plaatsvindt waar water is, ook hier op aarde.

“Resonantie zorgt voor veel meer verwarming”, zegt Hay . “Kortom, als je op een object of systeem drukt en het loslaat, zal het met zijn eigen natuurlijke frequentie wiebelen.

“Als je het systeem op de juiste frequentie blijft pushen, worden die oscillaties groter en groter, net als wanneer je een swing pusht. Als je de swing op het juiste moment duwt, gaat hij hoger, maar de timing is verkeerd en de beweging van de schommel wordt gedempt. “

Bij het berekenen van deze natuurlijke frequenties hebben de onderzoekers hun ontdekking gedaan: de getijdenresonanties van Jupiter alleen komen niet overeen met de afmetingen van de oceanen waarvan wordt aangenomen dat ze op deze manen zijn.

Alleen wanneer zwaartekrachten van de manen zelf ook worden toegevoegd, komen de getijdenkrachten overeen met de huidige schattingen van de maanoceanen. Het team denkt dat de algehele opwarming van de getijden voldoende is om ijs en steen in de manen te laten smelten.

Zoals altijd bij modellen als deze, is er wat geïnformeerd giswerk – in dit geval bijvoorbeeld over hoe stabiel de getijdenresonanties zijn.

De onderzoekers zeggen echter dat ze nu een goede basis hebben om het fenomeen verder te onderzoeken, en dezelfde benadering zou kunnen helpen om waarschijnlijke oceaanwerelden verder in de ruimte te identificeren.

“Uiteindelijk willen we de bron van al deze warmte begrijpen, zowel vanwege zijn invloed op de evolutie en bewoonbaarheid van de vele werelden in het zonnestelsel en daarbuiten”, zegt planetaire wetenschapper Antony Trinh van de Universiteit van Arizona.

Het onderzoek is gepubliceerd in Geophysical Research Letters .


Een artikel van : David Nield.

Sciencealert.com

 


Geef een reactie