Categorieën
Ruimtevaart Saturnus

Infraroodogen op Enceladus: hints van vers ijs op het noordelijk halfrond

Wetenschappers gebruikten gegevens die waren verzameld door NASA’s Cassini-ruimtevaartuig tijdens 13 jaar onderzoek van het Saturnus-systeem om gedetailleerde beelden van de ijzige maan te maken – en om geologische activiteit te onthullen.

Nieuwe samengestelde beelden gemaakt met NASA’s Cassini-ruimtevaartuig zijn de meest gedetailleerde wereldwijde infraroodbeelden ooit gemaakt van Saturnusmaan Enceladus. En de gegevens die zijn gebruikt om die beelden te maken, leveren sterk bewijs dat het noordelijk halfrond van de maan opnieuw met ijs uit het binnenste is bedekt.

In deze gedetailleerde infraroodbeelden van de ijsmaan Enceladus van Saturnus duiden roodachtige gebieden op vers ijs dat op het oppervlak is afgezet.
Credits: NASA / JPL-Caltech / Universiteit van Arizona / LPG / CNRS / Universiteit van Nantes / Space Science Institute

Cassini’s Visible and Infrared Mapping Spectrometer ( VIMS ) verzamelde licht dat werd weerkaatst door Saturnus, zijn ringen en zijn tien grote ijzige manen – licht dat zowel zichtbaar is voor mensen als infrarood licht. VIMS verdeelde het licht vervolgens in zijn verschillende golflengten, informatie die wetenschappers meer vertelt over de samenstelling van het materiaal dat het reflecteert.

Wetenschappers van de Cassini-missie van NASA hebben de meest gedetailleerde wereldwijde infraroodopnamen gemaakt die ooit zijn gemaakt van Saturnusmaan Enceladus.
NASA / JPL-Caltech / Universiteit van Arizona / LPG / CNRS / Universiteit van Nantes / Space Science Institute


De VIMS-gegevens, gecombineerd met gedetailleerde beelden die waren vastgelegd door Cassini’s Imaging Science Subsystem, werden gebruikt om de nieuwe globale spectrale kaart van Enceladus te maken.

Cassini-wetenschappers ontdekten in 2005 dat Enceladus – die er met het blote oog uitziet als een sterk reflecterende, helderwitte sneeuwbal – enorme pluimen van ijskorrels en damp uit een oceaan die onder de ijskorst ligt, afschiet. De nieuwe spectrale kaart laat zien dat infraroodsignalen duidelijk correleren met die geologische activiteit, die gemakkelijk te zien is aan de zuidpool. Dat is waar de zogenaamde “tijgerstreep” sneden ijs en damp uit de binnenste oceaan blazen.  

Maar sommige van dezelfde infraroodkenmerken komen ook voor op het noordelijk halfrond. Dat vertelt wetenschappers niet alleen dat het noordelijke gebied bedekt is met vers ijs, maar dat dezelfde soort geologische activiteit – het weer opduiken van het landschap – heeft plaatsgevonden op beide halfronden. Het weer opduiken in het noorden kan te wijten zijn aan ijsstralen of aan een meer geleidelijke beweging van ijs door breuken in de korst, van de ondergrondse oceaan naar het oppervlak.

“Het infrarood laat ons zien dat het oppervlak van de zuidpool jong is, wat geen verrassing is, want we wisten van de jets die daar ijskoud materiaal afblazen”, zegt Gabriel Tobie, VIMS-wetenschapper bij de Universiteit van Nantes in Frankrijk en co-auteur van het nieuwe onderzoek gepubliceerd in Icarus .

“Dankzij deze infrarode ogen kun je nu terug in de tijd gaan en zeggen dat een groot gebied op het noordelijk halfrond ook jong lijkt en waarschijnlijk nog niet zo lang geleden actief was, in geologische tijdlijnen.”

Cassini, beheerd door NASA’s Jet Propulsion Laboratory in Zuid-Californië, was een orbiter die Saturnus meer dan 13 jaar observeerde voordat zijn brandstoftoevoer uitgeput raakte. De missie stortte het in september 2017 in de atmosfeer van de planeet, gedeeltelijk om Enceladus te beschermen, die het potentieel heeft om omstandigheden vast te houden die geschikt zijn voor leven, met zijn oceaan waarschijnlijk verwarmd en gekarnd door hydrothermale openingen zoals die op de oceaanbodem van de aarde. 

De Cassini-Huygens-missie is een samenwerkingsproject van NASA, ESA (de European Space Agency) en de Italian Space Agency. JPL, een divisie van Caltech in Pasadena, beheert de missie voor NASA’s Science Mission Directorate in Washington. JPL ontwierp, ontwikkelde en monteerde de Cassini-orbiter.

Meer informatie over Cassini is hier te vinden: Solarsystem


Gepubliceerd door:

NASA

Kijk op de website voor een mooie animatie van Enceladus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.