Categorieën
Het Heelal Ruimtevaart

Maansatelliet gaat vroege heelal onderzoeken.

Illustratie van de radiosatelliet DAPPER. © NRAO/AUI/NSF, Sophia Dagnello

De Amerikaanse NRAO (National Radio Astronomy Observatory) gaat meewerken aan de ontwikkeling van een kleine satelliet die in een baan om de maan wordt gebracht om onderzoek te doen aan radiostraling uit de ontstaansperiode van het heelal. De kunstmaan, DAPPER geheten (Dark Ages Polarimetry Pathfinder) gaat deel uitmaken van NASA’s Artemis-programma – het initiatief om binnen een aantal jaren weer bemande maanvluchten uit te voeren.

DAPPER, gebouwd onder leiding van de Universiteit van Colorado in Boulder, gaat metingen verrichten aan de radiostraling van neutraal waterstof in de ‘dark ages’ van het universum – de periode vóórdat de eerste sterren en sterrenstelsels ontstonden. Vergelijkbare metingen worden ook uitgevoerd door o.a. de Nederlandse radiotelescoop LOFAR. (GS)

Het originele persbericht kunt u hier vinden:

NRAO

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.