De ‘gigantische impact’-theorie van de vorming van de maan krijgt nog een boost

Wetenschappers hebben nog meer verschillen gevonden tussen aarde- en maanstenen.

Wetenschappers hebben nieuw bewijs gevonden in maanrotsen waaruit blijkt dat de maan waarschijnlijk is gevormd nadat een planeet ter grootte van Mars meer dan 4 miljard jaar geleden in de proto-aarde was neergestort.

Een door NASA geleid team onderzocht maanstenen die meer dan 50 jaar geleden door Apollo-astronauten naar de aarde waren teruggebracht . Bij het onderzoeken van de monsters met geavanceerde hulpmiddelen die in de jaren zestig en zeventig niet beschikbaar waren voor onderzoekers, vond het team verder bewijs van de ‘gigantische impacttheorie’ door zich te concentreren op de hoeveelheid en het type chloor in de rotsen, meldt een nieuwe studie.

De onderzoekers ontdekten dat de maan een hogere concentratie ‘zwaar’ chloor heeft dan de aarde , die meer ‘licht’ chloor bevat. De termen “zwaar” en “licht” verwijzen naar versies van het chlooratoom, bekend als isotopen, die verschillende aantallen neutronen in hun kernen bevatten.

Gerelateerd: Hoe de maan is ontstaan: 5 wilde maantheorieën

Kort nadat de mammoetbotsing plaatsvond, kon de aarde net bij elkaar blijven, terwijl stukjes van beide planeten die de ruimte in werden geschoten samenvloeiden om de maan te vormen . Beide klodderige lichamen hadden aanvankelijk een mix van lichte en zware chloorisotopen, maar die mix begon te veranderen toen de zwaartekracht van de aarde op de nieuw gevormde maan trok.

Terwijl de kosmische lichamen na de crash een nieuwe vorm aannamen, trok de aarde het lichtere chloor naar zich toe, waardoor het moeilijker te verplaatsen zware chloor op de maan achterbleef. Hierdoor was de maan uitgeput van lichter chloor in vergelijking met de zwaardere isotoop.

“Er is een enorm verschil tussen de moderne elementaire samenstelling van de aarde en de maan, en we wilden weten waarom,” zei co-auteur Justin Simon, een NASA planetaire wetenschapper, in een verklaring . “Nu weten we dat de maan vanaf het begin heel anders was, en dat komt waarschijnlijk door de ‘gigantische impact’-theorie.”

De wetenschappers controleerden ook hun begrip door te kijken naar andere elementen die halogenen zijn, in dezelfde chemische familie als chloor. Andere “lichte” halogenen zijn ook minder overvloedig op de maan, en het team kon geen patroon zien dat zou suggereren dat een latere gebeurtenis het verlies veroorzaakte. 

De nieuwe studie werd deze maand gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences. Het werd geleid door Anthony Gargano, een afgestudeerde fellow bij de NASA-afdeling voor onderzoek en verkenning van astromaterialen in het Johnson Space Center in Houston. 

Het onderzoek draagt ​​bij aan een groeiende berg chemisch bewijs ter ondersteuning van de gigantische impacthypothese, die decennia geleden voor het eerst werd voorgesteld. Een studie die in maart van dit jaar werd uitgebracht, gebruikte bijvoorbeeld zeer nauwkeurige metingen van zuurstofisotopen om aan te tonen dat aarde- en maanstenen waarschijnlijk nog meer van elkaar verschillen dan eerder werd gedacht.


Auteur:  Elizabeth Howell

Gepubliceerd op: Space.com

Geef een reactie