Kringen om de zon en Maan.

Een kring om de zon of om de maan is de bekendste vorm van een halo, een lichteffect dat wordt veroorzaakt door ijskristallen. Een halo wordt vaak gezien als de voorbode van regen. Denk aan de gezegden ‘Kring om de Maan kondigt regen aan’ of ‘Kring om de zon, regen in de ton.’ Echter: dit is niet altijd waar. De kring om de zon of Maan wijst wél altijd op de aanwezigheid van dunne cirrostratuswolken. Dit zijn dunne wolken hoog in de atmosfeer en vaak gaan ze vooraf aan een regen- of buienfront. De wolken zijn opgebouwd uit ijskristallen, omdat het daar zo hoog in de atmosfeer erg koud is. Soms lijkt de kring op een zwakke regenboog.

Halo om de zon

Ook zie je soms geen ring, maar een vlek op gelijke hoogte van de zon. Soms links ervan, soms rechts en soms aan allebei de kanten. Dit zijn bijzonnen. Ook hier breekt het licht van de zon, maar nu alleen in verticaal staande ijskristallen. Bij een kring staan de ijskristallen in alle richtingen. Er zijn nog meer soorten haloverschijnselen, maar die zijn zeldzamer.

Halo om de Maan.

Als je Meer informatie wilt kun je dat ook vinden op Wikipedia, zie de link hieronder:

Wikipedia

Een klein stukje uit Wikipedia:

De term halo wordt gebruikt als de verzamelnaam voor een familie van lichtverschijnselen aan de hemel door toedoen van ijskristallen in de atmosfeer. Er bestaan vele soorten halo’s, variërend van gekleurde of witte kringen tot lijnen en lichtplekken, meestal in de nabijheid van de zon of maan. Halo’s worden veroorzaakt wanneer het zon- of maanlicht door een ijle nevel van ijskristallen schijnt, die zich op grote hoogte kan bevinden (in de vorm van cirrus– of cirrostratusbewolking[1]) maar ook dichter bij de grond.

Geef een reactie