Stellaire explosie in de nabijheid van de aarde

Toen de helderheid van de ster Betelgeuze een paar maanden geleden dramatisch afnam, vermoedden sommige waarnemers een op handen zijnde supernova – een stellaire explosie die ook op aarde schade zou kunnen veroorzaken. Hoewel Betelgeuze weer normaal is, hebben natuurkundigen van de Technische Universiteit van München (TUM) bewijs gevonden van een supernova die ongeveer 2,5 miljoen jaar geleden in de buurt van de aarde explodeerde.

Deze mangaan korst begon ongeveer 20 miljoen jaar geleden te groeien.

Het leven van sterren met een massa van meer dan tien keer die van onze zon eindigt in een supernova , een kolossale stellaire explosie . Deze explosie leidt tot de vorming van ijzer, mangaan en andere zware elementen.

In lagen van een mangaan korst die ongeveer twee en een half miljoen jaar oud zijn, heeft een onderzoeksteam onder leiding van natuurkundigen van de Technische Universiteit van München nu het bestaan van zowel ijzer-60 als mangaan-53 bevestigd.

De verhoogde concentraties mangaan-53 kunnen worden opgevat als het” rokende pistool “- het ultieme bewijs dat deze supernova echt heeft plaatsgevonden”, zegt eerste auteur dr. Gunther Korschinek.

Hoewel een zeer nabije supernova enorme schade aan het leven op aarde zou kunnen toebrengen, was deze ver genoeg weg. Het veroorzaakte slechts een toename van kosmische straling gedurende enkele duizenden jaren. “Dit kan echter leiden tot meer wolkenvorming”, zegt co-auteur Dr. Thomas Faestermann. “Misschien is er een verband met het Pleistoceen, de periode van de ijstijden, die 2,6 miljoen jaar geleden begon.”

Ultra-trace-analyse

Meestal komt mangaan op aarde voor als mangaan-55. Mangaan-53 daarentegen is meestal afkomstig van kosmisch stof , zoals dat in de asteroïdengordel van ons zonnestelsel. Dit stof regent voortdurend op de aarde; maar slechts zelden nemen we grotere stofdeeltjes waar die gloeien als meteorieten.

Nieuwe sedimentlagen die zich jaar na jaar ophopen op de zeebodem, behouden de verdeling van de elementen in mangaan korsten en sedimentmonsters. Met behulp van massaspectrometrie van de versneller heeft het team van wetenschappers nu zowel ijzer-60 als verhoogde niveaus van mangaan-53 gedetecteerd in lagen die ongeveer twee en een half miljoen jaar geleden zijn afgezet.

“Dit is een onderzoekende ultra-sporenanalyse”, zegt Korschinek. “We hebben het hier over slechts een paar atomen. Maar versneller-massaspectrometrie is zo gevoelig dat het ons zelfs in staat stelt om uit onze metingen te berekenen dat de ster die explodeerde ongeveer 11 tot 25 keer zo groot moet zijn als de zon.”

De onderzoekers konden ook de halfwaardetijd van mangaan-53 bepalen door vergelijkingen met andere nucliden en de ouderdom van de monsters. Het resultaat: 3,7 miljoen jaar. Tot op heden is er wereldwijd maar één meting voor gedaan.


Gepubliceerd door: Technische Universiteit Munchen

Geef een reactie