De eerste foto van een zwart gat ondersteunt de relativiteitstheorie van Einstein.


(CNN)De eerste afbeelding van een zwart gat , gemaakt in 2019, heeft meer steun onthuld voor de algemene relativiteitstheorie van Albert Einstein. De nieuwe bevinding suggereert dat zijn theorie nu 500 keer moeilijker te verslaan is.Einsteins theorie, of het idee dat zwaartekracht materie is die ruimte-tijd vervormt, heeft honderd jaar standgehouden toen er nieuwe astronomische ontdekkingen zijn gedaan.


Dit is de eerste foto van een zwart gat

Dit is de eerste foto van een zwart gat

Onderzoekers van de Event Horizon Telescope-samenwerking, het team dat vorig jaar het centrale zwarte gat van het M87-sterrenstelsel in beeld bracht, analyseerden de ‘schaduw’ van het zwarte gat.Zwarte gaten werpen geen schaduwen in de typische zin omdat het geen vaste objecten zijn die voorkomen dat er licht doorheen gaat.

Nieuw type zwart gat gedetecteerd bij massale botsing die zwaartekrachtgolven met een & # 39; knal & # 39; veroorzaakte

Nieuw type zwart gat gedetecteerd bij massale botsing die zwaartekrachtgolven met een ‘knal’ veroorzaakte

In plaats daarvan hebben zwarte gaten een iets andere interactie met licht, maar creëren ze een vergelijkbaar effect. Een zwart gat kan licht naar zich toe trekken, en hoewel licht niet aan de binnenkant van een zwart gat kan ontsnappen, is het mogelijk dat licht ontsnapt in een gebied rond de waarnemingshorizon, of een point of no return. Deze tussenruimte kan eruitzien als een schaduw. Omdat zwarte gaten zo’n immense zwaartekracht hebben, die de ruimte-tijd kromt, kan het in feite werken als een vergrootglas dat de schaduw van het zwarte gat groter doet lijken dan het is.

Dit is een simulatie van het zwarte gat van M87 en toont de beweging van plasma terwijl het rond het zwarte gat wervelt. De heldere dunne ring die in blauw te zien is, is de rand van wat onderzoekers de schaduw van het zwart gat noemen.

Het onderzoeksteam heeft deze vervorming gemeten en ontdekte dat de grootte van de schaduw van dit zwarte gat overeenkomt met de relativiteitstheorie – of materie die ruimte-tijd vervormt om zwaartekracht te creëren. De studie is donderdag gepubliceerd in het tijdschrift Physical Review Letters .

Gerelateerd artikel

Dit is eigenlijk nog maar het begin. We hebben nu laten zien dat het mogelijk is om een afbeelding van een zwart gat te gebruiken om de zwaartekrachttheorie te testen”, zegt Lia Medeiros, co-auteur en postdoctoraal onderzoeker aan het Institute for Advanced Study in New Jersey. , in een verklaring. “Deze test zal nog krachtiger zijn zodra we het zwarte gat in het centrum van ons eigen sterrenstelsel in beeld brengen en in toekomstige EHT-waarnemingen met extra telescopen die aan de array worden toegevoegd.”

Gerelateerd artikel

Het is een extreme test van de zwaartekracht, hier aan de rand van een superzwaar zwart gat, vergeleken met eerdere zwaartekrachttests zoals de detectie van zwaartekrachtgolven of rimpelingen in de ruimte-tijd of zelfs de verplaatsing van sterlicht zoals waargenomen tijdens de zonsverduistering van 1919

Deze visualisatie, inclusief de eerste afbeelding van een zwart gat, toont de nieuwe meter die is ontwikkeld om de voorspellingen van aangepaste zwaartekrachttheorieën te testen tegen de meting van de grootte van de M87-schaduw.

Het zwarte gat in deze studie is 6,5 miljard keer zo zwaar als onze zon, terwijl de zwaartekrachtgolfdetectoren op aarde zwarte gaten monitoren die vijf tot enkele tientallen keren zo zwaar zijn als de zon. Dit bereik helpt om de eigenschappen van zwarte gaten beter te begrijpen, zowel de zichtbare aspecten als hun onzichtbare structuren.

Gerelateerd artikel

Met behulp van de door ons ontwikkelde meter toonden we aan dat de gemeten grootte van de schaduw van het zwart gat in M87 de bewegingsruimte voor aanpassingen aan Einsteins algemene relativiteitstheorie met bijna een factor 500 verkleint, vergeleken met eerdere tests in het zonnestelsel”, aldus Feryal Özel, co-auteur en hoogleraar astrofysica aan de Universiteit van Arizona, in een verklaring. “Veel manieren om de algemene relativiteitstheorie te wijzigen, mislukken bij deze nieuwe en strengere schaduwtest voor zwart gat.”Nu onderzoekers weten dat ze afbeeldingen van zwarte gaten kunnen gebruiken om de zwaartekrachttheorie te testen, opent dat meer mogelijkheden voor de toekomst.

Gerelateerd artikel

Samen met waarnemingen van zwaartekrachtgolven, markeert dit het begin van een nieuw tijdperk in de astrofysica van zwarte gaten”, zegt Dimitrios Psaltis, hoofdauteur van de studie en hoogleraar astrofysica aan de Universiteit van Arizona, in een verklaring.

Hoewel de relativiteitstheorie alle tests heeft doorstaan die er tot nu toe op zijn geworpen, is verder onderzoek nodig om te bevestigen of ze nog steeds overeenkomt met astrofysische objecten. “Voor het eerst hebben we een andere meter waarmee we een test kunnen doen die 500 keer beter is, en die meter is de schaduwgrootte van een zwart gat”, zei Özel. “Als we een beeld krijgen van het zwarte gat in het centrum van ons eigen melkwegstelsel, dan kunnen we afwijkingen van de algemene relativiteitstheorie nog verder beperken.”


Gepubliceerd op :

CNN space science

Geef een reactie