Een nieuwe interpretatie van de kwantummechanica suggereert dat de werkelijkheid niet afhangt van de persoon die haar meet

Een nieuwe interpretatie van de kwantummechanica suggereert dat de werkelijkheid niet afhangt van de persoon die haar meet

Kwantummechanica ontstond in de jaren twintig en sindsdien zijn wetenschappers het oneens over hoe ze het het beste kunnen interpreteren. Veel interpretaties, waaronder de Kopenhagen-interpretatie van Niels Bohr en Werner Heisenberg, en in het bijzonder de interpretatie van von Neumann-Wigner, stellen dat het bewustzijn van de persoon die de test uitvoert het resultaat beïnvloedt. Aan de andere kant dachten Karl Popper en Albert Einstein dat er een objectieve realiteit bestaat. Erwin Schrödinger bracht het beroemde gedachte-experiment naar voren over het lot van een ongelukkige kat dat tot doel had de onvolkomenheden van de kwantummechanica te beschrijven.

In hun meest recente artikel kijken de Finse ambtenaren Jussi Lindgren en Jukka Liukkonen, die in hun vrije tijd kwantummechanica studeren, naar het onzekerheidsprincipe dat Heisenberg in 1927 ontwikkelde. Volgens de traditionele interpretatie van het principe, locatie en momentum kan niet gelijktijdig met een willekeurige nauwkeurigheid worden bepaald, aangezien de persoon die de meting uitvoert altijd de waarden beïnvloedt.

In hun studie concludeerden Lindgren en Liukkonen echter dat de correlatie tussen een locatie en momentum, dwz hun relatie, vaststaat. Met andere woorden, de werkelijkheid is een object dat niet afhankelijk is van de persoon die het meet. Lindgren en Liukkonen maakten in hun onderzoek gebruik van stochastische dynamische optimalisatie. In het referentiekader van hun theorie is het onzekerheidsprincipe van Heisenberg een manifestatie van thermodynamisch evenwicht, waarin correlaties van willekeurige variabelen niet verdwijnen.

“De resultaten suggereren dat er geen logische reden is waarom de resultaten afhankelijk zijn van de persoon die de meting uitvoert. Volgens ons onderzoek suggereert niets dat het bewustzijn van de persoon de resultaten zou verstoren of een bepaald resultaat of realiteit zou creëren. “, zegt Jussi Lindgren.

Deze interpretatie ondersteunt dergelijke interpretaties van de kwantummechanica die klassieke wetenschappelijke principes ondersteunen.

“De interpretatie is objectief en realistisch, en tegelijkertijd zo eenvoudig mogelijk. We houden van duidelijkheid en verwijderen liever alle mystiek”, zegt Liukkonen.

De onderzoekers publiceerden hun laatste artikel in december 2019, waarin ze ook wiskundige analyse gebruikten als hulpmiddel om de kwantummechanica te verklaren. De methode die ze gebruikten was de stochastische theorie van optimale besturing, die is gebruikt om uitdagingen op te lossen, zoals hoe je een raket van de aarde naar de maan kunt sturen.

In navolging van het scheermes van Occam, de wet van spaarzaamheid genoemd naar William of Ockham, hebben de onderzoekers nu de eenvoudigste verklaring gekozen uit de verklaringen die passen.

“We bestuderen kwantummechanica als een statistische theorie. Het wiskundige hulpmiddel is duidelijk, maar sommigen vinden het misschien saai. Maar is een verklaring echt een verklaring, als het een vage is?” vraagt ​​Lindgren.

Natuurkunde is een grote hobby voor een ambtenaar

Naast de studie van de kwantummechanica hebben Lindgren en Liukkonen nog veel meer gemeen: ze waren allebei lid van dezelfde wiskundeclub op de Kuopio Lyceum High School, ze hebben allebei postdoctoraal onderzoek gedaan en beiden hebben een loopbaan als ambtenaren. Liukkonen heeft zijn Ph.D. proefschrift over endoscopische echografie op gewrichten en werkt nu als inspecteur bij de Stralings- en Nucleaire Veiligheid Autoriteit.


Gepubliceerd op:

phys.org

Geef een reactie