NASA’s TESS creëert een kosmisch uitzicht op de noordelijke hemel.

Bekende sterren schijnen, nevels gloeien en nabije sterrenstelsels prikkelen in een nieuw panorama van de noordelijke hemel, samengesteld uit 208 foto’s gemaakt door NASA’s Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) . De planeetjager heeft ongeveer 75% van de hemel in beeld gebracht in een twee jaar durende survey en is nog steeds sterk.

NASA’s Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) bracht bijna een jaar door met het fotograferen van de noordelijke hemel in haar zoektocht naar werelden buiten ons zonnestelsel. 
Bezoek dit panorama om te zien wat TESS tot nu toe heeft gevonden.
Credits: NASA’s Goddard Space Flight Center
Download deze video in HD-formaten van NASA Goddard’s Scientific Visualization Studio

TESS heeft 74 exoplaneten ontdekt , of werelden buiten ons zonnestelsel. Astronomen doorzoeken ongeveer 1.200 extra kandidaten voor exoplaneten, waar potentiële nieuwe werelden op bevestiging wachten. Meer dan 600 van deze kandidaten liggen aan de noordelijke hemel.

TESS lokaliseert planeten door gelijktijdig vele sterren boven grote delen van de hemel te observeren en te kijken naar kleine veranderingen in hun helderheid. Wanneer een planeet vanuit ons perspectief voor zijn gastster passeert, blokkeert hij een deel van het licht van de ster, waardoor het tijdelijk dimt. Deze gebeurtenis wordt een doorgang genoemd en herhaalt zich met elke baan van de planeet rond de ster. Deze techniek is tot dusverre de meest succesvolle strategie gebleken voor het vinden van planeten, goed voor ongeveer driekwart van de bijna 4300 exoplaneten die nu bekend zijn. De verzamelde gegevens maken het ook mogelijk andere fenomenen te bestuderen, zoals stellaire variaties en supernova-explosies in ongekend detail.

Het noordelijke mozaïek beslaat minder van de lucht dan zijn zuidelijke tegenhanger , die werd afgebeeld tijdens het eerste jaar van de missie. Voor ongeveer de helft van de noordelijke sectoren besloot het team de camera’s verder naar het noorden te richten om de impact van verstrooid licht van de aarde en de maan te minimaliseren. Dit resulteert in een opvallend gat in de dekking.

Dit mozaïek van de noordelijke hemel bevat 208 beelden die zijn gemaakt door NASA’s Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) tijdens het tweede jaar van wetenschappelijke operaties, voltooid in juli 2020. De missie splitste de noordelijke hemel in 13 sectoren, die elk bijna een maand door de vier camera’s van het ruimtevaartuig. 
Onder de vele opmerkelijke hemellichamen die zichtbaar zijn: de gloeiende boog en de verduisterende stofwolken van de Melkweg (links), ons eigen melkwegstelsel aan de randen gezien; 
het Andromedastelsel (ovaal, midden links), onze dichtstbijzijnde grote galactische buur op 2,5 miljoen lichtjaar afstand; 
en de Noord-Amerikanevel (linksonder), onderdeel van een sterrenfabriekcomplex op 1700 lichtjaar afstand. 
De prominente donkere lijnen zijn openingen tussen de detectoren in het camerasysteem van TESS.
Credits: NASA / MIT / TESS en Ethan Kruse (USRA)
Download afbeeldingen met een hogere resolutie van de Scientific Visualization Studio van NASA Goddard

Het noordelijke panorama vertegenwoordigt slechts een glimp van de gegevens die TESS heeft teruggestuurd. De missie verdeelt elk hemels halfrond in 13 sectoren. TESS heeft bijna een maand lang elke sector in beeld gebracht met behulp van vier camera’s, die in totaal 16 sensoren bevatten, de zogenaamde ‘charge-coupled devices’ (CCD’s). Tijdens zijn primaire missie legden de camera’s elke 30 minuten een volledig deel van de lucht vast. Dit betekent dat elke CCD bijna 30.800 volledige wetenschappelijke beelden heeft verzameld. Als we andere metingen toevoegen, heeft TESS tot nu toe meer dan 40 terabyte teruggestraald, wat overeenkomt met het streamen van zo’n 12.000 high-definition films.

Opmerkelijk is dat deze aantallen het komend jaar sterk zullen stijgen. TESS is nu begonnen aan zijn uitgebreide missie, waarin het nog een jaar zal besteden aan het fotograferen van de zuidelijke hemel. De satelliet zal planeten die in het eerste jaar zijn ontdekt opnieuw bezoeken, nieuwe vinden en hiaten in de dekking vanaf zijn eerste onderzoek opvullen. Dankzij verbeteringen in de gegevensverzameling en -verwerking van de satelliet kan TESS nu elke 10 minuten volledige sectorbeelden retourneren en de helderheid van duizenden sterren elke 20 seconden meten – en dit alles terwijl de vorige strategie van het meten van de helderheid van tienduizenden sterren elke twee minuten wordt voortgezet. .

“Deze veranderingen beloven de uitgebreide missie van TESS nog vruchtbaarder te maken”, zegt Padi Boyd, de projectwetenschapper van de missie bij het Goddard Space Flight Center van NASA in Greenbelt, Maryland. “Door zeer nauwkeurige metingen van de helderheid van sterren bij deze frequenties te maken, is TESS een buitengewone nieuwe bron voor het bestuderen van flakkerende en pulserende sterren en andere voorbijgaande verschijnselen, evenals voor het onderzoeken van de wetenschap van transittende exoplaneten.”

TESS is een NASA Astrophysics Explorer-missie geleid en geëxploiteerd door MIT in Cambridge, Massachusetts, en beheerd door NASA’s Goddard Space Flight Center. Andere partners zijn onder meer Northrop Grumman, gevestigd in Falls Church, Virginia; NASA’s Ames Research Center in Silicon Valley in Californië; het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics in Cambridge, Massachusetts; MIT’s Lincoln Laboratory; en het Space Telescope Science Institute in Baltimore. Meer dan een dozijn universiteiten, onderzoeksinstituten en observatoria over de hele wereld nemen deel aan de missie.

Bannerafbeelding:  Dit detail van het noordelijke TESS-panorama toont een gebied in het sterrenbeeld Cygnus. In het midden verduistert de uitgestrekte donkere nevel Le Gentil 3, een enorme wolk van interstellair stof, het licht van verder weg gelegen sterren. Een prominente rank die zich linksonder uitstrekt, wijst naar de heldere Noord-Amerikanevel, gloeiend gas dat zo genoemd wordt vanwege zijn gelijkenis met het continent. Krediet: NASA / MIT / TESS en Ethan Kruse (USRA)


Gepubliceerd door: NASA.gov

Door  Francis Reddy 
NASA’s Goddard Space Flight Center , Greenbelt, Md.

Geef een reactie