Categorieën
Mercurius Venus

Een ruimtevaartuig staat op het punt rond Venus te slingeren en het op koers te zetten naar Mercurius

BepiColombo gebruikt Venus om te remmen

Een gezamenlijk Europees en Japans ruimtevaartuig staat op het punt rond de planeet Venus te slingeren en een korte zwaartekrachtdans uit te voeren die de koers van het voertuig door de ruimte zal veranderen. Deze kritieke manoeuvre zal plaatsvinden net voor middernacht Eastern Time, en het ruimtevaartuig moet zijn routine volgen om zijn uiteindelijke bestemming – Mercurius – binnen de komende vijf jaar te bereiken.

Het ruimtevaartuig dat deze planetaire beweging maakt, is BepiColombo, wat eigenlijk twee ruimtevaartuigen zijn die in één zijn verpakt. Het voertuig bestaat uit een ruimtevaartuig onder toezicht van de European Space Agency en een ander onder toezicht van het Japanese Aerospace Exploration Agency. Zodra ze Mercurius bereiken, zal het ruimtevaartuig zich scheiden en onafhankelijk in een baan rond de kleine wereld draaien, waarbij het gegevens verzamelt over de structuur, de atmosfeer, het magnetische veld van Mercurius en meer.

BepiColombo werd gelanceerd in oktober 2018 en bevindt zich momenteel midden in een lange reis van zeven jaar, waarbij het ruimtevaartuig eind 2025 de baan van Mercurius binnengaat. De weg naar Mercurius is lang vanwege de plaats van de planeet in ons zonnestelsel. Omdat Mercurius zo dicht bij de zon staat, zal elk ruimtevaartuig dat de planeet probeert te bezoeken een extra grote ruk van de massieve ster voelen – een zwaartekracht die ervoor zorgt dat voertuigen sneller gaan rijden.

“JE HEBT EIGENLIJK VEEL ENERGIE NODIG OM EEN ​​RUIMTEVAARTUIG IN EEN BAAN ROND MERCURIUS TE BRENGEN.”

Bij het ontwerpen van de BepiColombo-missie besloten de ingenieurs de binnenplaneten te gebruiken als rempedalen om het ruimtevaartuig te vertragen. “Je hebt eigenlijk veel energie nodig om een ​​ruimtevaartuig in een baan rond Mercurius te brengen”, vertelt Johannes Benkhoff, een projectwetenschapper voor BepiColombo bij ESA, aan The Verge . “En er zijn twee alternatieven om deze energie te krijgen: de eerste is om veel brandstof te hebben, waardoor je ruimtevaartuig omvangrijk en zwaar wordt. Het andere alternatief is om de hulp van de planeten te gebruiken. “

Tijdens zijn zevenjarige roadtrip zal BepiColombo negen flybys van planeten uitvoeren, waarbij de zwaartekracht van deze werelden wordt gebruikt om het ruimtevaartuig te vertragen en de baan van het voertuig rond de zon enigszins te veranderen. BepiColombo maakte in februari al een flyby van de aarde en om 23:58 ET vanavond zal het ruimtevaartuig de eerste van twee flybys van Venus uitvoeren. Nadat die zijn voltooid, zal BepiColombo zes keer vliegen met Mercurius voordat het zich in december 2025 in een baan rond de planeet nestelt.

Vliegen langs Venus is cruciaal voor het traject van het ruimtevaartuig, maar de manoeuvre biedt BepiColombo ook een geweldige kans om de planeet te bestuderen. En er zijn momenteel veel wetenschappers die Venus heel graag willen bestuderen. In september kondigden wetenschappers aan dat ze sporen van een gas, fosfine genaamd, hadden ontdekt in de atmosfeer van Venus – een gas dat voor het overgrote deel wordt geassocieerd met het leven hier op aarde. De detectie is lang niet genoeg om te zeggen dat er leven op Venus bestaat, maar wetenschappers zijn erg benieuwd naar meer over het gas en waar het vandaan kan komen.

Benkhoff zegt dat het BepiColombo-team veel verzoeken heeft ontvangen om het ruimtevaartuig te laten zoeken naar fosfine in de Venus-wolken. “Natuurlijk heeft de fosfinedetectie veel aantrekkingskracht op Venus”, zegt hij. “Veel bronnen hebben ons gevraagd: ‘Wat kun je aan fosfine doen? Wil je ernaar kijken? ”

Hij zegt dat het team graag op zoek is naar het gas, maar hij verwacht niet erg goede gegevens te krijgen, aangezien de instrumenten van BepiColombo zijn geoptimaliseerd voor Mercurius, waar de temperaturen hoger zijn. “Ik betwijfel of ons instrument gevoelig genoeg is om het te detecteren”, zegt Benkhoff. “Dat betekent niet dat we er niet naar kijken, maar de kans is zeer, zeer onwaarschijnlijk dat we hier een bijdrage zullen leveren.” De ingenieurs hopen echter veel andere soorten gassen te bestuderen waarvan wordt aangenomen dat ze in de wolken van Venus aanwezig zijn. En ze verwachten een aantal mooie foto’s te maken met een paar ‘selfiecamera’s’.

Hoewel deze Venus-flyby opwindend is, merkt Benkhoff op dat de volgende nog zoeter zal zijn. Vanavond zal BepiColombo binnen ongeveer 6650 mijl of 10.700 kilometer van het aardoppervlak komen. Maar in november zal het ruimtevaartuig weer langs Venus vliegen, 20 keer dichterbij komen en binnen 550 kilometer komen. In veel opzichten is dit een wetenschappelijke testrun voor die tweede katapultmanoeuvre, zegt Benkhoff. “We hopen dat we tijdens die flyby nog betere resultaten en een hogere resolutie kunnen krijgen.”


Gepubliceerd op:

Theverge.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s