Hoe het Andromeda-sterrenstelsel te fotograferen met een DSLR-camera.

  • Martin Knops:
    • Dit is een voorbeeld met een specifieke camera. Er zijn natuurlijk meerdere manieren.

Een astrofoto van een melkwegstelsel vastleggen is eenvoudig als je eenmaal weet hoe. Hier laten we je zien hoe je M31, het Andromedastelsel, fotografeert.

Door 
Pete Lawrence 14 oktober 2020 om 8:10 uur

H et Andromedastelsel, aangeduid als M 31, is naar verluidt het verste dat je met het blote oog kunt zien vanaf een normale locatie in de donkere lucht – bergtoppen tellen niet mee.

Het is vrij eenvoudig om een ​​foto van de melkweg te maken met een DSLR-camera en een goede lens, en in deze gids laten we je zien hoe.

Maar voordat we beginnen te praten over hoe je je foto daadwerkelijk kunt maken, moet je weten hoe je het Andromedastelsel aan de nachtelijke hemel kunt vinden.

Meer astrofotografiegidsen:

De sterren van het sterrenbeeld Andromeda en het prachtige naburige sterrenstelsel M31 stijgen uit boven de hoogste top van de berg Gongga, in de provincie Sichuan, China. 
Krediet: Jeff Dai

Hoe de Andromeda Galaxy te vinden

Er zijn een aantal manieren om de Andromedanevel te lokaliseren, de gemakkelijkste is om te beginnen vanaf het Grote Plein van Pegasus.

Stel je een regel uit mag. +2.4 Scheat (Beta ( β ) Pegasi) in de rechterbovenhoek van het vierkant, to mag. +2,1 Alpheratz (Alpha ( α ) Andromedae) in de linkerbovenhoek. Verleng het opnieuw over dezelfde afstand en buig de lijn iets omhoog om bij mag te komen. +2,1 Mirach (Beta ( β ) Andromedae).

Vanaf daar draai je 90 º , richting de hemel om zwakker mag te bereiken. +3,9 Mu ( μ ) Andromedae. Net daarboven is mag. +4,5 Nu ( ν ) Andromedae. Onder donkere luchten is M 31 dicht bij deze ster te zien.

Vanuit een stedelijke omgeving kan het sterrenstelsel behoorlijk moeilijk te zien zijn vanwege lichtvervuiling, maar vanaf een donkere plek ziet het er nogal verleidelijk uit (lees voor meer informatie onze gids over het maken van astrofoto’s van een lichtvervuilde stad ).

A Perseid meteor (R) is seen near the Andromeda Galaxy (L) over Rocky Mountain National Park in Colorado in the early morning hours of August 12, 2018. The annual Perseid meteor shower is expected to peak in the early hours of August 13. (Photo by STAN HONDA / AFP) (Photo credit should read STAN HONDA/AFP via Getty Images)

M31 is opmerkelijk langwerpig en smoezelig. Het heeft ook een redelijke schijnbare grootte. En als het er met het blote oog zo goed uitziet, moet het er zeker geweldig uitzien door een verrekijker of een telescoop.

De trieste waarheid is van niet. Het lijkt groter en als je een voldoende breed gezichtsveld hebt, kun je ook de twee satellietstelsels zien, M32 en M110, maar M31 zelf ziet eruit als een grotere vlek.

Dit heeft te maken met het deel van de melkweg waar je naar kijkt. M31 is een spiraalstelsel gekanteld naar de aarde met 13 ° . Dit betekent dat we het te zien krijgen als een ellips in de lucht.

Als het sterrenstelsel 90 º zou worden gekanteld , zou het met het gezicht erop lijken; we zouden een heldere ronde kern kunnen zien, omringd door spiraalvormige armen.

Zoek rond het Andromedastelsel M31 om sterrenstelsels M32 en M110 te observeren, plus de sterwolk NGC 206 en bolvormige cluster G1. 
Krediet: Pete Lawrence

Hoe de Andromeda Galaxy te fotograferen

De langwerpige vlek die we zien, is slechts de kern van de melkweg. De buitenste spiraalarmen zijn er, maar ze zijn veel zwakker en dus moeilijker te zien.

Een grote telescoop met een diafragma van 30 cm of meer zal de armen gaan vertonen, voornamelijk vanwege het contrast tussen de armen en de donkere stofbanen ertussen.

De totale grootte van M31 aan de hemel is indrukwekkend. De heldere kernellips meet 30 boogminuten bij 10 boogminuten. Dat is een schijnbare grootte die gelijk is aan één volle maan bij een derde van een volle maan.

Een typische afbeelding van M31 halverwege de belichtingstijd zal meer van de buitenste structuur onthullen. Bij een gemiddelde DSLR-opname vergroot dit de afmeting van de melkweg tot 2 º bij 0,5 º , of vier volle manen bij één volle maan.

Krediet: Szendrői-Gábor

De diepste belichtingen onthullen een immens object met een schijnbare grootte van meer dan 3 º bij 1 º (zes volle manen bij twee volle manen).

Het verkennen van de buitenste regionen van M31 is fascinerend, en niet zo moeilijk om te doen, zolang je maar een aangedreven volgmontagesteun hebt waarop je je camera kunt monteren.

Om de majesteit van M31 te vangen, heb je een gezichtsveld nodig dat de volledige grootte kan omvatten, of iets groter, om het een beetje luchtcontext te geven. Voor een APS-C DSLR betekent dit een brandpuntsafstand in de orde van 300 mm of minder.

Op een Canon 60D geeft een 300 mm-lens bijvoorbeeld een gezichtsveld van 4,3 ºbij 2,8 º , wat ongeveer goed is. Als alternatief kunt u een telescoop met een korte brandpuntsafstand en een brandpuntsreductiemiddel gebruiken.

Krediet: Nishant Revur

Welke opstelling u ook gebruikt, deze moet op een aangedreven steun worden bevestigd. Als je mount autoguiding biedt, is dit nog beter.

Als je alles eenmaal hebt gemonteerd, raad ik het gebruik van een programmeerbare ontspanknop op afstand aan. Als u uw camera op een laptop kunt aansluiten, zijn er verschillende programma’s die de belichting op die manier kunnen regelen.

Een voordeel van computersoftware is dat het vaak ook focushulpfuncties biedt.

Een eenvoudige maar zeer belangrijke techniek voor M31-afbeeldingen is het verwijderen van het effect van ongewenste ‘vastzittende’ of ‘hete’ pixels. Deze verschijnen als sterren in je afbeelding, maar komen van binnenuit je camera.

Gelukkig betekent het verwijderen ervan eenvoudigweg het afdekken van uw telescoop of lens en het maken van een opname van dezelfde lengte als de hoofdopname.

Als dit eenmaal is gebeurd, is het relatief eenvoudig om de valse sterren met beeldverwerkingssoftware te verwijderen, zodat de overgebleven sterren echt zijn.

Lees onze gids over het verwerken van de Andromeda Galaxy in Photoshop voor meer informatie over beeldverwerking .

Volg de onderstaande stappen en kijk of je in één keer een foto van honderden miljard sterren kunt maken.

Je zal nodig hebben

  • DSLR camera
  • 300 mm (of minder) lens
  • Aangedreven mount
  • Ontspanknop kabel / laptop met besturingssoftware

Stap 1

Beslis welke lens je gaat gebruiken. Het kan een standaard fotografische lens zijn of een telescoop met een korte brandpuntsafstand, maar het moet een brandpuntsafstand hebben van 300 mm of minder. Een brandpuntsreductiemiddel kan handig zijn om een ​​iets langere brandpuntsafstandscoop binnen het vereiste bereik te brengen. Vraag uw telescoophandelaar om advies voor uw specifieke opstelling.

Stap 2

Bevestig de camera aan een aangedreven equatoriale montering en stel de ISO hoog in. Richt op de melkweg en stel ongeveer scherp. Maak een opname van 20 seconden en controleer de oriëntatie. Draai de camera zodat M31 comfortabel in het frame past. Als uw brandpuntsafstand aan de lange kant is, moet u deze mogelijk diagonaal plaatsen.

Stap 3

Zodra u tevreden bent met de oriëntatie, zet u alles vast en stelt u zo nauwkeurig mogelijk scherp, en verlaagt u de ISO. Voor niet-automatisch geleide mounts, probeer de ISO in te stellen op 800. Voor automatisch geleide systemen, verlaag het naar 200-400. Lagere ISO-waarden geven een beter toonresultaat en verminderen digitale ruis.

De belichting die u gebruikt, is afhankelijk van veel factoren, van de nauwkeurigheid van de tracking tot het niveau van lichtvervuiling, dus u zult moeten experimenteren. Begin met 30 seconden en stap dan in stappen van 30 seconden. Gebruik de langste belichtingstijd die niet achterloopt. Vergeet niet om ook een foto te maken met de lens bedekt. Dit wordt je donkere frame.

Stap 5

Open je beste afbeelding in een op lagen gebaseerde editor. Laad het donkere frame als de bovenste laag en stel de mengmodus in op ‘aftrekken’ of ‘verschil’. Verminder oranje lichtvervuiling in niveaus door de middelste schuifregelaar van het rode kanaal naar rechts te verplaatsen totdat het beeld een lichte groene tint vertoont. Versleep de groene middelste schuifregelaar op dezelfde manier, met een laatste aanpassing aan het blauw.

Stap 6

Sluit het venster Niveaus om de wijziging te bevestigen en open opnieuw. Pas de positie van de middelste schuifregelaar aan om een ​​aangename helderheid voor de melkweg te vinden. Als de achtergrond te helder is, sleept u de zwarte schuifregelaar zodat deze net het histogram raakt. Als je eenmaal tevreden bent, sluit je Levels. Open het gereedschap Curven en pas het contrast en de helderheid naar wens aan.

Is het je gelukt om een ​​foto van de Andromeda Galaxy te maken? We zouden het graag zien. Lees hoe u uw astrofoto’s bij ons indient .

Pete Lawrence is een ervaren astrofotograaf en co-host van The Sky at Night.


Gepubliceerd op:

Skyatnightmagazine

Geef een reactie