Categorieën
Het Heelal Ruimtevaart

Hubble observeert spectaculaire time-lapse van supernova – “Geen aards vuurwerk kan concurreren”.

De Hubble-ruimtetelescoop van NASA / ESA heeft het vervagende licht van een supernova gevolgd in het spiraalstelsel NGC 2525, dat zich op 70 miljoen lichtjaar afstand bevindt. Supernovae zoals deze kunnen worden gebruikt als kosmische meetlinten, waarmee astronomen de afstand tot hun sterrenstelsels kunnen berekenen. Hubble heeft deze beelden vastgelegd als onderdeel van een van zijn grote onderzoeken, waarbij hij de expansiesnelheid van het heelal meet, wat kan helpen bij het beantwoorden van fundamentele vragen over de aard van ons heelal.

Hier afgebeeld is een deel van het fascinerende sterrenstelsel NGC 2525. Dit sterrenstelsel, dat zich op bijna 70 miljoen lichtjaar van de aarde bevindt, maakt deel uit van het sterrenbeeld Puppis op het zuidelijk halfrond. Samen met de sterrenbeelden Carina en Vela vormt het een beeld van de Argo uit de oude Griekse mythologie.
Aan de linkerkant is duidelijk een schitterende supernova te zien in de afbeelding. De supernova is formeel bekend als SN2018gv en werd voor het eerst waargenomen halverwege januari 2018. De Hubble-ruimtetelescoop van NASA / ESA heeft de supernova in NGC 2525 vastgelegd als onderdeel van een van zijn grote onderzoeken; het meten van de expansiesnelheid van het heelal, wat kan helpen bij het beantwoorden van fundamentele vragen over de aard van ons heelal. Supernovae zoals deze kunnen worden gebruikt als kosmische meetlinten, waarmee astronomen de afstand tot hun sterrenstelsels kunnen berekenen.
Krediet: ESA / Hubble & NASA, A. Riess en het SH0ES-team, Dankwoord: Mahdi Zamani

De supernova, formeel bekend als SN2018gv, werd voor het eerst gespot midden januari 2018. De Hubble-ruimtetelescoop van NASA / ESA begon in februari 2018 met het waarnemen van de schitterende helderheid van de supernova als onderdeel van het onderzoeksprogramma onder leiding van hoofdonderzoeker en Nobelprijswinnaar Adam Riess van het Space Telescope Science Institute (STScI) en de Johns Hopkins University in Baltimore, VS. De Hubble-beelden zijn gecentreerd op het balkspiraalstelsel NGC 2525, dat zich in het sterrenbeeld Puppis op het zuidelijk halfrond bevindt.

YouTube timelilapse filmpje

Deze video toont een unieke time-lapse van de supernova in melkwegstelsel NGC 2525. De supernova wordt door Hubble in exquise details vastgelegd in dit melkwegstelsel, linksonder in het beeld. Het verschijnt als een zeer heldere ster aan de buitenrand van een van zijn prachtige wervelende spiraalarmen. Deze nieuwe en unieke time-lapse van Hubble-beelden toont de eens zo heldere supernova die aanvankelijk de helderste sterren in de melkweg overtreft, voordat hij in de vergetelheid raakt tijdens de observaties van de telescoop. Deze time-lapse bestaat uit waarnemingen die in de loop van een jaar zijn genomen, van februari 2018 tot februari 2019. Krediet: ESA / Hubble & NASA, M. Kornmesser, M. Zamani, A. Riess en het SH0ES-team

De supernova wordt in dit sterrenstelsel in het linkerdeel van de afbeelding tot in de kleinste details door Hubble vastgelegd. Het verschijnt als een zeer heldere ster aan de buitenrand van een van zijn prachtige wervelende spiraalarmen. Deze nieuwe en unieke time-lapse van Hubble-afbeeldingen, gemaakt door het ESA / Hubble-team, toont de eens zo heldere supernova die aanvankelijk de helderste sterren in de melkweg overtreft, voordat deze in het vergetelheid raakt tijdens het waarnemingsjaar. Deze time-lapse bestaat uit waarnemingen die in de loop van een jaar zijn gedaan, van februari 2018 tot februari 2019.

“Geen enkel aards vuurwerk kan concurreren met deze supernova, die in zijn vervagende glorie werd vastgelegd door de Hubble Space Telescope”, vertelde Riess over deze nieuwe time-lapse van de supernova-explosie in NGC 2525.

Hier afgebeeld is het fascinerende sterrenstelsel NGC 2525. Gelegen op bijna 70 miljoen lichtjaar van de aarde, maakt dit stelsel deel uit van het sterrenbeeld Puppis op het zuidelijk halfrond. Samen met de sterrenbeelden Carina en Vela vormt het een beeld van de Argo uit de oude Griekse mythologie. Een ander soort monster, een superzwaar zwart gat, schuilt in het centrum van NGC 2525. Bijna elk sterrenstelsel bevat een superzwaar zwart gat, dat in massa kan variëren van honderdduizenden tot miljarden keer de massa van de zon. Krediet: NASA, ESA en A. Riess (STScI / JHU) en het SH0ES-team, Erkenning: M. Zamani (ESA / Hubble)

Supernovae zijn krachtige explosies die het einde van het leven van een ster markeren. Het type supernova dat in deze afbeeldingen wordt gezien, bekend als een Type Ia-supernova, is afkomstig van een witte dwerg in een dicht binair systeem dat materiaal ophaalt van zijn begeleidende ster. Als de witte dwerg een kritieke massa bereikt (1,44 keer de massa van onze zon), wordt zijn kern heet genoeg om koolstoffusie te doen ontbranden, waardoor een thermonucleair op hol geslagen proces wordt veroorzaakt dat grote hoeveelheden zuurstof en koolstof in enkele seconden samenvoegt. De vrijkomende energie scheurt de ster uit elkaar in een gewelddadige explosie, waarbij materie wordt uitgestoten met snelheden tot 6% van de lichtsnelheid en enorme hoeveelheden straling uitstoten. Type Ia supernovae bereiken consequent een piekhelderheid van 5 miljard keer helderder dan onze zon voordat ze na verloop van tijd vervagen.

YouTube filmpje

Deze video zoomt in op het prachtige sterrenstelsel NGC 2525, waarin Hubble een time-lapse van een supernova in voortreffelijk detail heeft vastgelegd in het gedeelte linksonder in het beeld. Het verschijnt als een zeer heldere ster aan de buitenrand van een van zijn prachtige wervelende spiraalarmen. Deze nieuwe en unieke time-lapse van Hubble-beelden toont de eens zo heldere supernova die aanvankelijk de helderste sterren in de melkweg overtreft, voordat hij in de vergetelheid raakt tijdens het waarnemingsjaar. Krediet: ESA / Hubble, Digitized Sky Survey, L. Calçada, Nick Risinger (skysurvey.org). Muziek: Astral Electronic

Omdat supernovae van dit type deze vaste helderheid produceren, zijn ze handige hulpmiddelen voor astronomen, ook wel ‘standaardkaarsen’ genoemd, die als kosmische meetlinten fungeren. Door de werkelijke helderheid van de supernova te kennen en de schijnbare helderheid aan de hemel te observeren, kunnen astronomen de afstand tot deze grootse spektakels en dus hun sterrenstelsels berekenen. Riess en zijn team combineerden de afstandsmetingen van de supernovae met afstanden die werden berekend met behulp van variabele sterren die bekend staan als cepheïde variabelen. Cepheide-variabelen pulseren in grootte en veroorzaken periodieke veranderingen in helderheid. Omdat deze periode rechtstreeks verband houdt met de helderheid van de ster, kunnen astronomen de afstand tot hen berekenen: ze laten ze fungeren als een andere standaardkaars op de kosmische afstandsladder.

Hier is het gebied rond NGC 2525 afgebeeld. Dit sterrenstelsel, dat zich op bijna 70 miljoen lichtjaar van de aarde bevindt, maakt deel uit van het sterrenbeeld Puppis op het zuidelijk halfrond. Credit: ESA / Hubble, Digitized Sky Survey 2. Met dank aan: Davide De Martin

Riess en zijn team zijn geïnteresseerd in het nauwkeurig meten van de afstand tot deze sterrenstelsels, omdat het hen helpt de expansiesnelheid van het heelal, bekend als de Hubble-constante, beter te beperken. Deze waarde verklaart hoe snel het heelal zich uitbreidt, afhankelijk van de afstand tot ons, waarbij verder weg gelegen sterrenstelsels sneller van ons af bewegen. Sinds de lancering heeft de Hubble-ruimtetelescoop van NASA / ESA de precisie van de Hubble-constante drastisch helpen verbeteren. Resultaten van hetzelfde observatieprogramma onder leiding van Riess hebben nu de onzekerheid van hun meting van de Hubble-constante teruggebracht tot een ongekende 1,9%. Verdere metingen van NGC 2525 zullen bijdragen aan hun doel om de onzekerheid terug te brengen tot 1%, en zo vast te stellen hoe snel het heelal zich uitbreidt. Een nauwkeurigere Hubble-constante kan aanwijzingen onthullen over de onzichtbare donkere materie en mysterieuze donkere energie, die verantwoordelijk zijn voor het versnellen van de expansiesnelheid van het universum. Samen kan deze informatie ons helpen de geschiedenis en het toekomstige lot van ons universum te begrijpen.

Het is ook bekend dat een superzwaar zwart gat op de loer ligt in het centrum van NGC 2525. Bijna elk sterrenstelsel bevat een superzwaar zwart gat, dat in massa kan variëren van honderdduizenden tot miljarden keer de massa van de zon.

Lees Hubble Watches Exploding Star Fade Into Oblivion voor meer informatie over dit verhaal : Link naar dit verhaal


Gepubliceerd op: Scitechdaily

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.