Categorieën
Archeologie

The Upuaut Project. (Piramide van Cheops-Egypte).

  • Martin Knops: Dit project stamt uit 1992. Maar is zeer interessant om te lezen. Kijk voor het hele project op de website: http://www.cheops.org
  • Uit deze website plaats ik een stukje dat ik erg interessant vind.
  • In het kort (later in het artikel) doet men met behulp van een kleine robot, in de vorm van een soort auto tje met wieltjes en daarop een camera, een onderzoek in een luchtkoker of ook wel schacht (zie de foto hierboven) genoemd die op zeer bijzondere manieren zijn ingebouwd in de piramide.
  • Bovendien waren er theorie dat deze schachten te maken hadden met astronomische aspecten. De Piramiden zouden bijvoorbeeld ook zo zijn gebouwd dat zij een weerspiegeling vormen van de Gordel van het Sterrenbeeld Orion.
De drie sterren in het midden (de gordel) zouden precies zo staan als de piramiden – in deze symmetrie.

HET MYSTERIE 

Het “Y MYSTERY”

Het ontrafelen van het “Y-mysterie” – dat wil zeggen, WAAROM er schachten in de Cheops-piramide zijn – vereist wat achtergrondinformatie.

De vele monumenten in Egypte vertonen allemaal een evolutionaire geschiedenis die door de tijd kan worden getraceerd. In het geval van de piramides weten we dat de verbluffende structuren van het Gizeh-plateau allemaal voorgangers hadden. Voor hen bouwden de Egyptenaren vierkante trappiramides. Daarvoor bouwden ze rechthoekige trappiramides en meteen aan het begin de zogenaamde “mastaba”, die in feite gewoon grote rechthoeken met schuine wanden waren, aan de bovenkant afgerond.

We kunnen dus de expertise van de bouwers door de eeuwen heen volgen, totdat het culmineert in de structuren van het Oude Rijk, waarvan we de kenmerken kunnen ontdekken in de meer primitieve vormen van vroegere tijdperken.

Dat is natuurlijk de enige uitzondering op de schachten van Cheops. Deze opvallende kenmerken zijn uniek, ze hebben geen voorlopers of antecedenten. Er waren geen schachten in eerdere piramides, er waren er geen in latere constructies.

De mysterieuze schachten van de Cheops-piramide, weergegeven in rood.
 

Sommige vroege boeken over Egyptologie noemen de twee kleine rechthoekige inkepingen in de grafkamer van de latere Chefren-piramide inderdaad als antecedenten van de Cheops-schachten. Maar de inkepingen van Chefren zijn slechts enkele centimeters diep en vormen op geen enkele manier zelfs maar een rudimentaire as. Sinds onze videomapping van de Cheops-assen weten we dat ze zeker niet simpelweg “geïmpliceerd” of geïnsinueerd zijn – het zijn gecompliceerde, extreem lange architecturale kenmerken, die een enorme extra inspanning vereisten om in de algehele structuur in te bouwen. De uitsparingen van Chefren vormen dus geenszins een parallel met of antecedent van de Cheops-schachten.

Aangezien de Cheops-schachten allemaal slechts ongeveer 20 bij 20 cm (8 x 8 inch.) Meten, waren ze duidelijk nooit ontworpen voor menselijke doorgang erdoorheen. Dus waar waren ze voor?

Door de jaren heen zijn er veel suggesties gedaan:

1) Het zijn “luchtschachten”. 
Welnu, het antwoord hierop is een duidelijk “nee”. De onderste schachten waren aan beide uiteinden gesloten. De bovenste – als ze open waren gelaten als luchtschachten – zouden de grafkamer hebben blootgesteld aan vogels, slangen, ratten, enz., Een idee dat zeker afschuwelijk is voor degenen die zich ten koste van alles inzetten om de overblijfselen van de farao te beschermen.

2) Het zijn lichte of “sterrenschachten”. 
Nee! Alle assen buigen, vaak meerdere keren. Bovendien beginnen alle schachten aan hun onderkant met horizontale secties van ongeveer 2 meter lang. Er is dus geen enkele manier waarop licht van welke bron dan ook ooit van buitenaf in een van de kamers zou kunnen zijn binnengedrongen. In verschillende delen van de schachten, met uitzondering van de onderste zuidelijke, troffen we zelfs extreme hoekschommelingen aan. Het is daarom belachelijk dat iemand beweert dat de schachten ooit precies naar bepaalde sterren hadden kunnen wijzen. Gezien de vele hoekschommelingen, zouden de schachten kunnen worden opgevat als wijzend naar ongeveer 100 verschillende sterren, vooral als de constructie van de piramide onnodig opnieuw wordt aangepast aan specifieke sterrenconstellaties.

3) Het zijn waterschachten. 
Dit is onzin. Alle schachten hebben open voegen over hun vloeren. Al het water dat vanaf de top binnenkomt, zou door deze gaten en scheuren verdwijnen lang voordat het ooit de grafkamer zou kunnen bereiken. Om nog maar te zwijgen van het feit dat het idee van water in de Koningskamer de bouwers met afschuw zou hebben getroffen, die zich enorm hebben ingespannen om de overblijfselen van de farao te beschermen tegen alle invloeden van buitenaf.

4) Het zijn energieschachten. 
Met andere woorden, de Cheops-piramide is een soort waterstofcentrale. Dit is heel eenvoudig in tegenspraak met minstens 100 jaar archeologisch bewijs. Bovendien waren de schachten op geen enkel moment volledig afgedicht (zie hierboven), dus er was geen manier om er energie doorheen te transporteren.

5) Het zijn spirituele of zieleschachten. 
Dit is de meest waarschijnlijke verklaring, gebaseerd op de solide gegevens waarover we beschikken. Het komt tenminste overeen met het systeem van religieuze overtuigingen van de oude Egyptenaren. 
 

Maar dit brengt ons bij een werkelijk groot mysterie. Als ze waren ontworpen als ontsnappingsroutes voor de ziel, waarom werden dergelijke schachten dan slechts tijdens één enkele generatie gebouwd? Waarom zijn er geen gebouwd voor of na Cheops? Mogelijke redenen:

1) Dit fenomeen duidt op het bestaan ​​van een religieuze revolutie, zoals in het geval van Achnaton’s Armana-cultuur. Het is mogelijk dat een enkele generatie een radicaal andere benadering van religieuze rituelen heeft gevolgd. Maar zoals het geval is met de Armana-cultuur, laten dergelijke religieuze revoluties verschillende soorten bewijs achter en zijn ze dus goed gedocumenteerd. Er is geen dergelijk bewijs of documentatie met betrekking tot Cheops.

2) De schachten vormen gewoon een bijzaak, of een onbeduidende architectonische verandering. Deze hypothese tart alle logica en fundamentele technische kennis. De schachten, ondanks hun kleine afmetingen, maakten de constructie enorm ingewikkeld en vereisten enorme statische veranderingen, eindeloos extra werk, tijd en energie. Elke bouwer die gedwongen wordt om enorme horizontale lagen met diagonale structuren binnen te dringen, staat voor enorme uitdagingen en hoofdpijn. Om nog maar te zwijgen van het feit dat beide noordelijke schachten verschillende keren onder verschillende hoeken moesten worden gebogen – een meesterwerk van techniek – om de enorme obstructie van de Grote Galerij te omzeilen. 
 

De vraag blijft dus: waarom waren deze assen zo belangrijk voor een enkele generatie? 
 

Het “Y4 MYSTERY”

Als een generatie dacht dat het nodig was om de farao een architectonische ontsnappingsroute voor zijn ziel te bieden, zou één schacht zeker genoeg zijn geweest voor de ziel om naar de allerbelangrijkste noordelijke hemel op te stijgen.

Maar de Koningskamer wordt niet door één maar door twee schachten binnengedrongen. In de Egyptische geschiedenis van die tijd is er geen traditie of precedent voor een ziel die opstijgt naar de zuidelijke hemel, die bijna uitsluitend werd geassocieerd met de zonnecultus.

Maar in feite vinden we in totaal vier schachten. De twee bovenste, die uit de Koningskamer leiden, en de twee onderste, hadden betrekking op een extra kamer die bekend is geworden als de “Koninginnekamer”. Niemand heeft echter ooit de functie van die tweede kamer kunnen uitleggen, vooral in het licht van het feit dat er geen traditie is dat een koningin van Egypte ooit in de piramide van haar echtgenoot wordt begraven.

Voor wiens ziel zijn die twee onderste schachten ontworpen?

De bovenste schachten hebben uitlaten aan de buitenkant van de piramide. De lagere niet. De bovenste schachten dringen rechtstreeks de Koningskamer binnen. Maar de onderste stopten oorspronkelijk 8 cm voordat ze de “Queen’s Chamber” binnendrongen. 8 cm massief stenen blok, zonder enige inkeping of enige andere indicatie van hun bestaan.

Beweeg je cursor over de afbeelding om de verborgen schachten te zien (werkt hier niet wel op de originele website)

Voordat ze in 
1872 door Waynman Dixon werden geopend  , waren de schachten volledig onzichtbaar vanuit de 
Koninginnenkamer. 
ALTERNATIEF AANZICHT 
 

Daarom werden die twee onderste schachten tegen enorme meerkosten en moeite geconstrueerd om volledig onzichtbaar te zijn. (Ze werden pas in 1872 ontdekt door een combinatie van intuïtie en geluk.)

Het onzichtbaar maken van de twee onderste schachten was geen poging om ze te beschermen, of iets waartoe ze zouden hebben geleid, tegen plunderaars. Vóór de eerste tussenliggende periode van de oude Egyptische geschiedenis hielden piramidebouwers geen rekening met de mogelijkheid van plundering. Voor hen was de kracht van de farao, in leven en in dood, zo ontzagwekkend dat niemand er zelfs maar aan zou denken zijn graf te ontheiligen. Dus defensieve maatregelen in die tijd, bijvoorbeeld het dichtstoppen van blokken, hadden waarschijnlijk alleen symbolische betekenis.

Dus voor wie, zo niet voor plunderaars, moesten de onderste schachten onzichtbaar zijn?

Het vereist een niet aflatende, nauwgezette inspanning gedurende een constructieperiode van zo’n 10 jaar om dergelijke gesloten systemen vrij te houden van puin, afval en stof. Het Gizeh-plateau lijdt elk jaar gemiddeld vier grote zandstormen. Dat zijn ongeveer 40 van dergelijke stormen tijdens de bouw van de schachten. Dus gedurende die hele periode moesten de schachten niet alleen worden afgedekt, maar ook nagenoeg hermetisch afgesloten.

Bovenop al deze overwegingen weten we sinds onze campagne van maart 1993 dat ten minste één van de twee onderste schachten – de zuidelijke – omhoog leidt naar en wordt geblokkeerd door een buitengewoon kenmerk: een fijn bewerkte plaat van speciale kalksteen, van een soort die anders alleen wordt gebruikt voor de buitenmantel van de piramide en de binnenkamers. En die plaat is versierd met twee koperen fittingen.

De schachten van Cheops stellen ons een reeks tegenstrijdigheden en raadsels voor, die allemaal leiden tot die plaat van gepolijste kalksteen. Als we ontdekken wat erachter zit, zullen we vrijwel zeker leren waarom die twee onderste schachten speciaal zijn geconstrueerd om volledig onzichtbaar te zijn. En we zullen eindelijk de lang gezochte sleutel krijgen die we nodig hebben om het algehele mysterie van de Cheops-piramide te ontrafelen. 


DE CAMPAGNE VAN 1993 6-28 
maart 1993 

VOORBEREIDING VAN DE DERDE CHEOPS-CAMPAGNE

In het late voorjaar van 1992 ben ik geobsedeerd door twee brandende vragen: ten eerste, waar eindigen die onderste assen? En, natuurlijk, wat is het einde ervan? In feite is het alleen de hoop antwoorden op deze vragen te vinden die me het teleurstellende einde van de anders zeer succesvolle tweede campagne helpen vergeten.

Dus in juni duik ik in de voorbereidingen voor de volgende stap. De oorspronkelijke projectdefinitie voorziet in onderzoek van alle vier de schachten, maar tot dusver hebben we alleen de bovenste twee onderzocht. We weten nu dat de lagere niet simpelweg “geïmpliceerd” zijn, zoals de conventionele egyptologie beweert. We hebben tenslotte bijna 12 meter afgelegd in beide, en beide gaan uiteraard verder.

Eén ding is me op dit moment overduidelijk: ik heb een sterk verbeterde robot nodig!

Ik begin mijn ideeën voor “Upuaut-2” uit te werken, en in juli ben ik klaar met de computerplannen en het constructieontwerp. In september begint de daadwerkelijke bouw, niet alleen op Upuaut-2, maar ook op de ondersteuningsrobot, die is ontworpen om de stijgingshoek van de onderste assen tot een tiende van een graad te meten. Dankzij de klemwielen kan hij opstijgen door zichzelf omhoog te trekken langs de stroomkabel van “Upuaut-2”, dus wordt hij bekend als de “Rope Climber”.

Veel van de elementen die ik nodig heb, vooral voor Upuaut-2, zijn zeer gecompliceerde, op maat gemaakte constructies. De tandwieloverbrenging komt bijvoorbeeld uiteindelijk uit Zwitserland. 
(zie DE ROBOTS-   pagina voor details)

Ik leer van mijn fout bij de eerste campagne: dit keer bouw ik ook schaalmodellen van de schachten zodat ik uitgebreide proefritten kan maken met de nieuwe robots. In december 1992 is de basisrobot Upuaut-2 gereed. De Egyptian Antiquities Organization, de voorganger van de huidige Hoge Raad van Egyptische Oudheden, had me gevraagd de situatie van het graf van Sethos I in de Vallei der Koningen te inspecteren en te documenteren.

Dus reis ik in december weer naar Egypte en maak van de gelegenheid gebruik om tractietests uit te voeren met de nieuwe robot in de onderste zuidelijke schacht van Cheops. 

‰Ulrich en ik voerden de tractietest uit in december 1992, in de Koninginnenkamer.Terwijl ik in Caïro ben, laat ik ook de nieuwe robot en dia’s die tijdens de tweede campagne zijn genomen aan Dr. Hawass en Prof. Stadelmann zien. De laatste zegt dat het erg jammer is dat we geen videodocumentatie hebben van de eerdere inspanningen. Ik stel voor om een ​​klein documentair camerateam mee te nemen voor de komende derde campagne en prof.Stadelmann is het daar van harte mee eens.

In januari 1993 keer ik terug naar Duitsland om het werk aan Upuaut-2 en de Rope Climber af te ronden en om de voorbereidingen voor onze derde campagne af te ronden.


THE THIRD CHEOPS CAMPAGNE (6-28 maart 1993)

6 maart 
kom ik samen met mijn camerateam aan in Caïro.

7 maart 
ben ik de hele dag bezig geweest met het verzorgen van de algemene voorbereidingen en het weer acclimatiseren. Ik heb morgen een ontmoeting met Dr. Hawass en Prof. Stadelmann.

Op 8 maart komen 
Upuaut-2 en de Rope Climber aan bij het kantoor van de GAI in Caïro. Ik ga Dr. Hawass ontmoeten, maar er is geen spoor van Prof. Stadelmann. En ik kom erachter dat niet al het benodigde papierwerk is afgehandeld. Dr. Hawass is op de hoogte van ons project en onze plannen, maar is natuurlijk nogal ongelukkig over dit gebrek aan goede voorbereiding. Hij kon ons gemakkelijk vertellen om ons om te draaien en weer naar huis te gaan. Maar om de campagne niet in gevaar te brengen, buigt hij zich voorover om de administratieve rompslomp te verminderen. Hij verzoekt Ulrich Kapp om de GAI te informeren dat het benodigde papierwerk zo snel mogelijk moet worden ingediend en staat ons ruimhartig toe om verder te gaan.

Intrekken! 7 gele dozen gevuld met elektronica voor slechts één kleine robot.
 

9 maart 
We vervoeren al het materiaal naar Cheops. Zodra we de Queen’s Chamber binnenkomen   , zetten we Upuaut-2 en het videosysteem op, en uiteindelijk komt de campagne op gang. Maar al na een paar minuten worden we weer gedwarsboomd door een onverwacht probleem.

Vanwege de moeilijkheden die ik tijdens de laatste campagne tegenkwam – omdat ik niet door de schachten kon komen die op een van de twee plaatsen slechts 11 cm hoog zijn, heb ik de hoogte van Upuaut-2 zo veel mogelijk verkleind. Nu ontdek ik dat ik iets te grondig ben geweest. Meteen na het begin van de onderste zuidelijke schacht   komen we één blok tegen dat het hoogst blijkt te zijn van de hele piramide. De bovenwagen van de Upuaut-2 bereikt op dit punt nauwelijks het plafond van de schacht, dus hij heeft onvoldoende trekkracht! We proberen het langs het blok te duwen, maar hebben niet een staaf of paal die lang genoeg is om zo ver in de schacht te reiken.

Upuaut-2 kruipt voor het eerst in het horizontale begin van de onderste zuidelijke schacht. 
We hadden geen idee dat deze reis maar twee meter zou duren.

We geven de zuidelijke schacht op en maken onze eerste vlucht naar de lagere noordelijke schacht   , opnieuw bereiken we de staaf achtergelaten door een eerdere expeditie, voordat we het voor vandaag moeten ophouden.

Ik begin mijn praktijk van het dagelijks telefonisch rapporteren van voortgangsrapporten aan Prof. Stadelmann om hem op de hoogte te houden van wat er gaande is. De rest van de dag zijn we bezig met het bouwen van lange duwlatten om de robot langs het blok met het hoge plafond te bewegen.

10 maart 
De duwlatten doen het werk! Eenmaal voorbij het hoge plafond krijgt Upuaut weer grip en dringen we de schacht binnen tot 22,5 meter – waar we de eerste van wat vele grote obstakels zullen zijn. Opnieuw staan ​​we vast. Voor de eerste en enige keer tijdens deze campagne komt prof. Stadelmann bij ons langs.

11 maart 
Voor het eerst sturen we de Rope Climber-robot de schacht op om de exacte stijgingshoek te meten. Hij trekt zich omhoog langs de stroomkabel van Upuaut-2. 
(zie DE ROBOTS-   pagina voor details)

Maar al snel begint de belangrijkste v-riem van de Rope Climber, die van plastic is gemaakt, te smelten als gevolg van oververhitting. 
We moeten beide robots terug uit de schacht halen en tijdens deze lastige manoeuvre komt Upuaut vast te zitten. Na verschillende pogingen om het vrij te maken, heb ik geen andere keuze dan de bovenste tractiewagen te verlagen, waardoor de totale hoogte van de eenheid kleiner wordt. Maar zodra de robot voorbij de obstructie komt, heeft hij geen contact meer met het plafond en komen zowel hij als de Rope Climber langs de schacht naar beneden. De schade is niet al te ernstig, maar we verliezen de camera-panning-uitrusting en een lampreflector.

We ontdekken ook dat we een probleem hebben met onze videoapparatuur, die erg gevoelig is voor stof – en daar ontbreekt het niet aan. In de afspeelmodus ervaren we behoorlijk ernstige uitval.

12 maart 
besteed ik een groot deel van de dag aan het repareren van Upuaut-2. Omdat ik de hele robot toch uit elkaar moet halen, besluit ik hem uit te rusten met een nieuwe set speciaal vervaardigde tandwielen die veel stabieler zijn.

Bij Cheops onderzoeken we de buitenkant van de piramide opnieuw om de potentiële uitlaat van de onderste zuidelijke schacht te lokaliseren.   Op basis van de hoekmetingen die we gisteren hebben gedaan, weten we dat als de schacht wél naar buiten doordringt, dit precies op de 90ste laag moet gebeuren. Maar net als in het jaar ervoor is er geen spoor van een mogelijke uitlaatklep.

13 maart 
Meer hoofdpijn. We besluiten om geleidestangen te maken die we aan de zijkanten van de robot kunnen bevestigen, om te voorkomen dat deze vast komt te zitten in bochten van de as. Maar om ze te bevestigen, hebben we eenvoudige M3-schroeven en moeren nodig. Helaas hebben we er geen. Ik breng een groot deel van de dag zonder geluk door Caïro op zoek naar deze twee-bit items. Terug in het Mövenpick hotel vraag ik of iemand daar mij een tip kan geven over waar ik dergelijke items kan vinden. Binnen enkele minuten word ik de eigen werkplaats van het hotel binnengeleid – het is een droom die uitkomt! Alles wat we nodig hebben – gereedschap, apparatuur – en een mooie voorraad bouten en moeren in alle maten.

We bevestigen eindelijk de geleidestangen aan de robot en realiseren ons dat ze waarschijnlijk te lang zijn. We verwijderen ze, snijden de staven af ​​en plaatsen ze opnieuw. Ik repareer ook de achterlier door een spanveer in te brengen om speling te verminderen.

14 maart 
De veranderingen maken een groot verschil in prestatie – vandaag slagen we erin om 30 meter te stijgen. Maar dan lopen we tegen een zijwaartse blokverplaatsing aan van zo’n 4 cm, waardoor de robot zijwaarts tegen de muur drukt. Het blijkt dat de kortere geleidestangen die we gisteren hebben bevestigd nu te kort zijn! Het gevaar is te groot dat als we gewoon doorgaan, we niet meer terug kunnen. We laten de robot waar hij is in de schacht en stoppen voor de dag.

De laterale verplaatsing op 30 meter. Je kunt een originele rode markeringslijn zien die door de bouwers is getekend. Deze smalle doorgang is slechts 5 mm breder dan Upuaut-2.


5 maart Om te beginnen 
vandaag rijden we heel voorzichtig de robot helemaal naar beneden. We maken langere staven van aluminium en spenderen opnieuw het grootste deel van de dag aan het zoeken naar gereedschap.

16 maart 
Terwijl er wijzigingen worden aangebracht, filmen we de buitenkant van de piramide.

17 maart 
De aangepaste Upuaut gaat 42 meter de schacht in.

18 maart 
We maken het helemaal tot 53 meter en komen dan een “trede” van 6 cm in de vloer tegen. In een schacht van ongeveer 20 bij 20 cm en voor een robot van minder dan 11 cm is het alsof je tegen een tankval aan rent.

De “tankval”. De schachtvloer is niet op deze manier gebouwd – de vloer brak op een later 
tijdstip door statische krachten. De stap is gewoon de aanliggende rand van  het volgende blok, dat nog intact is.

Aan de “horizon” voor ons zien we een verandering in het uiterlijk van de schacht. (Dit is alleen zichtbaar op het originele videomateriaal.) Ik besluit op dit punt te stoppen en de Rope Climber klaar te maken om te stijgen en de exacte hoek tot aan dit punt te meten. 
 

Vandaag moet ik mijn voet op de grond zetten. Bij de start werden we in de kleine Koninginnekamer vergezeld door een inspecteur. Naarmate we steeds verder doordringen in de verborgen uithoeken van de piramide, groeien de opwinding en spanning, dus worden we al snel vergezeld door twee inspecteurs, dan drie, en dan hun vrouwen en vrienden. Vandaag zit de zaal vol met bezoekers en kan mijn team nauwelijks bewegen. Ik kondig aan dat het aantal bezoekers beperkt moet blijven tot zes per dag.

Ik passeer de inspectie en laat een band van onze vorderingen zien aan dr. Hawass, die gefascineerd is.

19 maart 
Ulrich Kapp, de GAI-landmeter die mij tot nu toe heeft bijgestaan, maakt geen deel meer uit van het team! Zonder enige waarschuwing is hij voor een andere opdracht naar Opper-Egypte gestuurd.

Opnieuw wordt de v-snaar van de Rope Climber zacht door oververhitting. Ik maak een back-up van Upuaut 11 meter en haal dan de Rope Climber eruit, wat allemaal veel tijd kost. Uiteindelijk stuur ik Upuaut terug tot 53 meter en breng de rest van de dag door met proberen hem over de “trede” in de vloer te manoeuvreren. Ik laat de robot op zijn plaats en trek me terug in het hotel om een ​​weg te vinden over dit gekmakende obstakel. Ik realiseer me dat ik meer tractie nodig heb op de bovenwagen.

20 maart 
Aan de bovenste aandrijfwielen moet ik een gefreesde verlenging met scherpere tanden bevestigen om de tractie op het plafond te vergroten. De “trede” is de enige plek waar we extreme tractie nodig hebben – Upuaut moet verticaal over de trede klimmen en 57 meter kabel erachter slepen. Ik heb niet de apparatuur die ik nodig heb om de klus te klaren, maar ik heb geluk. Bij het hotel kom ik enkele leden van een crew tegen die een sigarettenproductielijn in Caïro aan het opzetten zijn en die aanbieden om te helpen.

Op 21 maart moet 
ik Upuaut helemaal achteruit rijden tot aan de opening om de nodige wijzigingen aan de bovenwagen aan te brengen en nieuwe laterale geleidestangen toe te voegen, deze keer gemaakt van roestvrij staal.

Tijdens mijn dagelijkse telefonische rapportage aan Prof. Stadelmann krijg ik schokkend nieuws – vanwege interne problemen bij de EAO heeft Dr. Hawass gisteravond ontslag genomen uit zijn functie! De geruchten vliegen, maar voorlopig lijkt niemand te weten wat de gevolgen kunnen zijn. (Dezelfde problemen zouden leiden tot de ontbinding van de EAO en de vervanging ervan door de SCA. Na de herstructurering zou Dr. Hawass later terugkeren naar zijn functie als directeur.)

 22 maart 
stuur ik Upuaut terug de schacht op naar de trede op 53 meter. Eindelijk, bij de derde poging, neemt de robot de hindernis en kan verder. De volgende zes meter van de schacht laten een geleidelijke verbetering van de kwaliteit van de afwerking zien.

Om 11.05 uur, op 59 meter, nadert Upuaut-2 een stenen plaat, die de schacht blokkeert!

De stenen plaat die de onderste zuidelijke schacht blokkeert.

Dit verklaart de vreemde verandering in uiterlijk die we op de 18e opmerkten toen we verder gingen met de stap. Wat we zagen, was een weerspiegeling van deze plaat.

In onze video-inspectie van alle vier de schachten tot nu toe, in totaal ongeveer 180 meter, hebben we alleen blokken gezien die gemaakt zijn van lokale kalksteen. Maar het laatste blok voor de plaat is beslist uit lichtgekleurd kalksteen gesneden, waarschijnlijk afkomstig uit het Mocatam-gebergte, ongeveer 30 km van het Gizeh-plateau, aan de andere kant van de Nijl. Dit was het materiaal dat de bouwers gebruikten voor de hoogwaardige dekstenen van de buitenkant van de piramide en voor de kamersystemen. Het vakmanschap van het laatste blok voor de plaat is ook veel hoger dan alles wat we tot nu toe in een van de schachten hebben gezien.

Als we de plaat naderen, zien we er twee donkere strepen op, die bij nader inzien koperen fittingen blijken te zijn. En er is nog iets. Het gezicht van de inspecteur die naast me zit bij de monitor is krijtwit geworden. Hij vestigt mijn aandacht op twee ronde, witte markeringen op de koperen fittingen.

De twee ronde, witte markeringen op de koperen fittingen van dichtbij. (zie 
DE BEVINDINGEN   pagina voor meer details)
 

“Dit zijn zeehonden, dit zijn zeehonden!” roept hij zichtbaar geschokt uit. “We moeten onmiddellijk stoppen met werken en onze voorzitter informeren.”

De opwinding in de Queen’s Chamber is voelbaar. Om verschillende redenen weten we dat we iets van grote betekenis hebben ontdekt. Maar ik heb geen keus. Ik laat Upuaut-2 voor de plaat geparkeerd staan ​​en we trekken ons terug in ons hotel in Caïro. Ik bel Prof. Stadelmann om hem het nieuws te vertellen.

Zijn dit echt zeehonden?” Vraagt ​​hij. Ik herhaal gewoon wat de inspecteur zei, eraan toevoegend dat ik zelf geen idee heb hoe zeehonden uit het Oude Koninkrijk eruit zien. Binnen een uur arriveren zowel Prof. Stadelmann als Dr. Hawass bij het hotel.Samen bekijken we de video van de ontdekkingen van de dag. Over de zegels is prof. Stadelmann vrij onvermurwbaar. Hij zegt dat dergelijke ronde zegels nooit werden gebruikt in het Oude Koninkrijk. Maar veel later moest ik, samen met een Duitse egyptoloog, deze kwestie grondiger onderzoeken en ontdekken dat dit niet noodzakelijk waar is. De gebruikelijke praktijk in het Oude Koninkrijk was om een ​​cilindrische stempel over een stuk klei te rollen om een ​​zogenaamde rolzegel te creëren.Maar niet altijd. Hoewel er eigenlijk heel weinig bekend is over het verschijnen van zegels uit het Oude Rijk, lijkt het erop dat sommige inderdaad van wit gips waren gemaakt. En nauwkeurig onderzoek van onze videobeelden vanaf de schacht onthult verschillende stukjes gips in het zand, zo’n 15 tot 20 meter onder de stenen plaat. 
 In elk geval zijn zowel Prof. Stadelmann als Dr. Hawass op deze gedenkwaardige maartmiddag in Caïro absoluut opgetogen en zeer complimenteus. Prof. Stadelmann zegt dat mijn team en ik een persverklaring moeten opstellen over onze bevindingen en Dr. Hawass voegt eraan toe dat de minister van Cultuur onmiddellijk op de hoogte moet worden gebracht.23 maart 
Zoals elke ochtend is het eerste dat ik doe als ik de kamer van de Koningin bereik, het videosysteem van Upuaut aanzetten. Tijdens die spannende momenten voordat het eerste beeld van Upuauts camera op de monitor verschijnt, zeg ik “goedemorgen” tegen Upuaut.Dit is een populair gebruik geworden bij alle aanwezigen, dus vandaag is er een echt koor van goede ochtenden. Helaas is niemand die de GAI vertegenwoordigt aanwezig, maar wel vertegenwoordigers van de inspectie.Vandaag maken we een meer grondige video-inspectie van die prachtige plaat. Vervolgens is het bekend geworden, misschien helaas, als “The Door”. Deze populaire naam impliceert natuurlijk dat de plaat eigenlijk de functie van een deur vervult, wat leidt tot – nou ja, wie weet wat? Maar zolang we er niet achter kunnen kijken, of misschien zelfs maar kunnen openen, zullen we nooit zeker weten wat het werkelijk is en wat het betekende voor de bouwers van Cheops. Dus voorlopig is het misschien passender om er eenvoudig naar te verwijzen als de “USO” – het niet-geïdentificeerde stenen object.Ik trek Upuaut uit de schacht en we gebruiken de rest van de dag om ons onderzoek naar de lagere noordelijke schacht voort te zetten   . Ik stuur de robot naar de metalen staaf die we eerder hebben gezien, en dan verder langs de staaf tot we een scherpe bocht bereiken op 18 meter. Ik laat het daarbij en haal de robot van de schacht. 
(Zie DE BEVINDINGEN   pagina voor een afbeelding van de bocht)24 maart 
besteed ik het grootste deel van de dag aan het voorbereiden van de Rope Climber voor een tocht door de lagere noordelijke schacht. Tijdens ons dagelijkse telefoongesprek blijkt prof. Stadelmann niet tevreden te zijn met het concept van het persbericht en vraagt ​​hij om een ​​herschrijving.25 maart 
stuur ik Upuaut-2 en de Rope Climber de onderste noordelijke schacht op   , om de exacte stijgingshoek te meten en die staaf beter te inspecteren. De verleiding is groot om Upuaut op 18 meter door de scherpe bocht te sturen. Maar aangezien onze korte geleidestangen plotseling ontbreken, is het gevaar te groot dat de robot vast komt te zitten en niet kan terugkeren.Ik haal beide robots eruit, we maken een grondige schoonmaak van de Koninginnekamer, pakken al ons materiaal in en verlaten Cheops. Tijdens mijn dagelijkse telefoontje om mij te melden bij Prof. Stadelmann, merk ik dat hij zenuwachtig en bezorgd lijkt. En hij wil nog een andere versie van onze persverklaring.26 maart 
We brengen al het materiaal over naar de GAI, zodat het teruggestuurd kan worden naar Duitsland. Tijdens het diner blijkt prof. Stadelmann wederom ontevreden te zijn met het concept persbericht. Meer veranderingen.27 maart 
We stellen weer een persverklaring op, maar Prof. Stadelmann is nog steeds ontevreden. Hij zegt nu dat we niets moeten publiceren tot mei, of misschien zelfs november, wanneer onze volgende campagne vermoedelijk zou beginnen. 28 maart 
Helemaal ontmoedigd door deze reactie op onze ontdekkingen, stuur ik een fax naar de GAI om mijn terugtrekking uit ons “gezamenlijke project” aan te kondigen en vlieg naar huis, naar München. 
 

 HET UPUAUT-VERHAAL      DE EERSTE CAMPAGNE      VAN 1992 DE TWEEDE CAMPAGNE VAN 1992 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.