Grote Piramide van Gizeh.

Hoewel het niet de eerste echte piramide was, is het qua grootte (het was het hoogste bouwwerk op aarde tot de negentiende eeuw na Christus), technische ontwikkeling en meetnauwkeurigheid het meest spectaculair. Tegenwoordig zou het met moderne bouwtechnieken en apparatuur moeilijk zijn om zo’n duurzaam en raadselachtig monument te bouwen.

De 
Kings Chamber
De 
“luchtschachten”
De 
Koninginnenkamer
De grote galerij
The Escape Shaft (of putschacht)
De ondergrondse kamer en put

De Grote Piramide is gebouwd uit meer dan twee miljoen blokken steen, die elk meer dan twee ton wegen. Deze blokken waren zo perfect uitgehouwen dat het hele monument zonder mortel of cement werd gebouwd. Je kunt er niet eens een vel papier tussen schuiven.

De oude Egyptische naam was Akhet, wat kan worden vertaald als “Waar de zon opkomt en ondergaat”, “Horizon” of zelfs “Plaats van ontstaan”.

Hoewel het een echte piramide is (platte zijden in plaats van getrapt), zijn de zijkanten eigenlijk concaaf. Dit werd pas ontdekt toen de komst van de vlucht het mogelijk maakte luchtfoto’s van de locatie te maken. Aangenomen wordt dat dit kenmerk bijdraagt ​​aan de integriteit van het monument en voorkomt dat de blokken wegglijden (hoewel sommigen meestal hebben gesuggereerd dat de kromming een astronomische betekenis had).

De ingang
De ingang bevindt zich aan de noordkant. 
Net eronder is de ingang getunneld in de oudheid. 
Vanuit de dalende inkomgang leidt een oplopende gang naar de Grand Gallery. 
Oorspronkelijk was de doorgang afgesloten met blokken roze graniet van drie, zeven ton (die nog op hun plaats zijn). 
De doorgang wordt ondersteund door een reeks van vier enkele holle stenen die bekend staan ​​als “gordelstenen”. 
Door deze ingenieuze functie kon de doorgang het gewicht van metselwerk erboven dragen. 
Er zijn ook drie “halve gordels” (twee stenen gecombineerd voor hetzelfde effect).
De grote galerij
De Grand Gallery zelf is een architectonisch meesterwerk. 
Het plafond bestaat uit een consolgewelf met zeven lagen opgebouwd uit enorme kalksteenblokken. 
Elk blok projecteert ongeveer zeven en een halve centimeter, waardoor het gewicht van het monument verdwijnt en een indrukwekkend visueel effect ontstaat.

Er is onenigheid over de functie van de lage opritten die langs de zijkanten van de galerij lopen. Zevenentwintig vierkante openingen in de oprit die overeenkomen met zevenentwintig nissen in de zijmuren, en Borchardt stelde voor om houten balken in de openingen te plaatsen om het transport van bouwmaterialen te vergemakkelijken of om de enorme blokken te ondersteunen terwijl de metselaars het uitspringende plafond bouwden. .

Lehner suggereert dat het eigenlijk gaten waren voor grote balken die de blokken hadden ondersteund die de horizontale doorgang naar de Koninginnekamer bedekten, en die een doorlopende vloer vormden voor de Grote Galerij naar de Opgaande doorgang.

De ontsnappingsschacht

Er is een kleine opening in de westelijke muur van de Grote Galerij, net boven de deur, die bekend staat als de ontsnappingsschacht (ook wel bekend als de putschacht of dienstschacht). Het leidt naar een gang diep onder de piramide, vlakbij de ingang van de ondergrondse kamers.

Er schijnen ruwe steunpunten in de schacht te zijn, wat Petrie ertoe bracht te speculeren dat de schacht een ontsnappingsroute was voor de mannen die de granieten blokken in de opgaande gang moesten laten zakken als het begrafenisritueel voorbij was. Het zou echter vrij eenvoudig zijn geweest om de schacht van bovenaf in te vullen als de begrafenis eenmaal voltooid was, dus dit lijkt onwaarschijnlijk. Anderen suggereren dat de schacht voor frisse lucht zorgde voor de arbeiders die de ondergrondse kamer aan het graven waren, maar dit suggereert dat de ondergrondse kamers en de schacht werden gebouwd na de Grote Galerij. Deze theorie wordt grotendeels verworpen aangezien wordt aangenomen dat de ondergrondse kamers de eerste fase in de bouw waren.

De ondergrondse kamer en put

De dalende gang snijdt in het gesteente over een afstand van ongeveer dertig meter onder de basis van de piramide, alvorens over te gaan in een horizontale doorgang die ongeveer negen meter lang is. Aan het einde van deze doorgang is er een onvoltooide nis en een uit rots gehouwen kamer. De kamer was klaarblijkelijk niet af en de beschermende blokken zijn nooit bij de ingang van de kamer geplaatst.

De ondergrondse kamer en put
De dalende gang snijdt in het gesteente over een afstand van ongeveer dertig meter onder de basis van de piramide, alvorens over te gaan in een horizontale doorgang die ongeveer negen meter lang is. 
Aan het einde van deze doorgang is er een onvoltooide nis en een uit rots gehouwen kamer. 
De kamer was klaarblijkelijk niet af en de beschermende blokken zijn nooit bij de ingang van de kamer geplaatst.

Er is ook opgemerkt dat de ingang te klein was om na voltooiing een sarcofaag de kamer in te dragen, waardoor de meeste experts het erover eens waren dat de kamer niet bedoeld was om te worden gebruikt voor een begrafenis, ondanks het feit dat de tunnel en kamer conform zijn. naar de klassieke piramide-onderbouw (een dalende gang die leidt naar een grafkamer onder het maaiveld)

Een verdere onafgemaakte gang leidt vanaf de zuidmuur iets meer dan zestien meter, en er is een vierkante schacht op de oostmuur (halverwege tussen de noord- en zuidmuur) die ongeveer vijf meter afdaalt. De schacht is gevuld met puin, maar is blijkbaar ongeveer 18 meter afgedaald toen hij werd opgeruimd.

Bibliografie
  • Bard, Kathryn (2008) Een inleiding tot de archeologie van het oude Egypte
  • Dodson, Aiden (2016) The Royal Tombs of Ancient Egypt
  • Kemp, Barry J (1991) Ancient Egypt: Anatomy of a Civilization
  • Lehner, Mark (1997) The Complete Pyramids
  • Malek, Jaromir (2000) “The Old Kingdom”, in The Oxford History of Ancient Egypt Ed I. Shaw
  • Robins, Gay (2008) De kunst van het oude Egypte
  • Verner, Miroslav (2001) The Pyramids
  • Wilkinson, Richard H. (2000) The Complete Temples of Ancient Egypt

Geef een reactie