De grote sfinx van Gizeh.

De Grote Sfinx van Gizeh is de grootste, oudste en waarschijnlijk de beroemdste monumentale standbeelden ter wereld en een iconisch symbool van het oude Egypte. Het is een enorme drieënzeventig en een halve meter (tweehonderdeenenveertig voet) lang en twintig meter (zesenzestig voet) hoog. Het heeft de vorm van een liggende leeuw met het hoofd van een man die de Nemes-hoofdtooi van een farao draagt ​​(hoewel sommigen hebben beweerd dat het oorspronkelijk het hoofd van een leeuw had en later opnieuw werd gesneden). Er zijn echter talloze discussies over de betekenis, de ouderdom en de naam van de farao die het heeft gebouwd.

Geschiedenis

Er is geen hard bewijs dat er een sfinxcultus actief was tijdens het Oude Koninkrijk. De Sfinx-tempel die zich voor de Sfinx bevindt, dateert vermoedelijk uit het Oude Koninkrijk,maar hij is nooit afgemaakt en er zijn geen verslagen van priesters of priesteressen die deze tempel bedienen, dus het is mogelijk dat hij nooit in gebruik is geweest.

Sommigen beweren dat de Sfinx dateert van vóór de piramides en dat er een zonnecultus optrad in het Gizeh-gebied voordat Gizeh de necropolis werd van de koningen van de vierde dynastie. Er is voorgesteld dat de Sfinx, de Sfinx tempel, de dodentempel en de vallei tempel van Chefren werden gebouwd op hetzelfde moment en dat hun toerekening aan Chefren is onjuist. Verwijzend naar de Inventaris Stela ontdekt door Mariette en de Dream Stele hebben sommigen gesuggereerd dat de Sfinx in feite werd gerenoveerd tijdens het Oude Rijk. Deze visie is echter niet populair onder egyptologen en sommigen die het ooit hebben voorgesteld, verwerpen de theorie nu.

De populariteit van de Sfinx bereikte zijn hoogtepunt in het Nieuwe Rijk , vaak ten koste van de gebouwen van de piramidecomplexen. In het bijzonder lijkt de verhoogde weg van de piramide van Khafre te zijn geoogst voor de steen om de Sfinx te herstellen en tempels te bouwen ter ere ervan.

Amenhotep II (achttiende dynastie, Nieuw Koninkrijk ) bouwde een tempel voor de Sfinx waarin hij ook Khufu en Khafre prijst , wat impliceert dat hij van mening was dat er een verband bestond tussen die twee farao’s en de Sfinx.

The Dream Stele (of Sphinx Stele) vermeldt dat de zoon van Amenhotep II, Prins Tuthmosis, blijkbaar in slaap viel door de Sfinx die in zijn droom profeteerde dat hij farao zou worden als hij het zand zou opruimen dat het had verzwolgen.

Hij voerde inderdaad reparaties uit aan de Sfinx en werd Thuthmosis IV van de Achttiende Dynastie . Tuthmosis verving delen van metselwerk die waren geërodeerd en bouwde een enorme ommuring van lemen baksteen die lijkt op een cartouche rond de Sfinx-steengroeve. In deze muur werden devotionele stele gebouwd, waaronder zeventien die Thuthmosis (soms vergezeld van zijn vrouw Nefertari) voorstellen die offers brengt aan de Sfinx. Hij bouwde ook een tempel gewijd aan Horemakhet waarin de Sfinx wordt genoemd als Horemakhet-Hauron (Hauron is de Syrische en Palestijnse god van de onderwereld).

De Sfinx deed het beter dan de meeste traditionele goden tijdens de Amarna-periode, misschien vanwege de sterke verbinding met de zon. De overblijfselen van een villa gebouwd door Toetanchamon (en aangepast door Ramses II) zijn gevonden in de buurt van de Vallei tempel van Khafre en er is enig bewijs van een andere villa uit de Amarna-periode, maar het is niet duidelijk aan wie de bouw moet worden toegeschreven . Achnatonen zijn vrouw Nefertiti werden afgebeeld als sfinx, dus het is mogelijk dat de andere villa werd gebouwd door deze raadselachtige farao.

Seti I repareerde en renoveerde de tempel gebouwd door Amenhotep II en Ramses II renoveerde de tempel van Tuthmosis IV en voegde twee basisreliëfs toe waarop hij schijnbaar offers aan de sfinx bracht. 

Helaas is in het begin van de twintigste eeuw een aantal modderstenen bouwwerken uit het Nieuwe Rijk uit het gebied rond de Sfinx geruimd, terwijl er voor het nageslacht weinig of geen gegevens van zijn gemaakt.

Er zijn aanwijzingen voor een vrij ingrijpende reparatie tijdens de zesentwintigste dynastie ( derde tussenperiode ). Stukken metselwerk dat was afgebrokkeld, werden vervangen en de structuur werd bekleed met dezelfde kalksteen als bij eerdere reparaties. Verdere restauratie werd uitgevoerd tijdens de Romeinse tijd , maar dit bestond alleen uit het toevoegen van kleine stenen ter grootte van een baksteen aan geërodeerde delen van het lichaam van de Sfinx. Deze zijn nog steeds op sommige plaatsen te zien, maar omdat ze relatief zachte witte kalksteen gebruikten, zijn ze sterk achteruitgegaan.

Op een bepaald moment in de geschiedenis is de neus van de Sfinx beschadigd. Dit wordt toegeschreven aan een aantal individuen of groepen:

  • Muhammad Sa’im al-Dahr (een soefi-moslim die rond 1378 in het gebied woonde) had blijkbaar het monument vernield toen hij woedend werd toen hij vond dat Egyptische boeren offers brachten aan de Sfinx om de oogst te stimuleren;
  • Ofwel Napoleon zelf of leden van zijn leger zouden de neus hebben gebroken bij het oefenen met hun kanon;
  • Mameluk-troepen worden er ook van beschuldigd de Sfinx te gebruiken voor schietoefeningen; en
  • Het Britse leger zou ook potschoten hebben gemaakt bij de Sfinx

De beschuldiging tegen Napoleon is bijzonder oneerlijk, aangezien hij een van de eerste systematische verslagen van de monumenten van Gizeh op zich nam en blijkbaar grote waardering voor de monumenten toonde. In ieder geval laat een schets van Frederic Luis Norden in 1737 zien dat de Sfinx beschadigd was voordat Napoleon Egypte bezocht.

Namen

We weten niet hoe de Egyptenaren van het Oude Koninkrijk de Sfinx noemden. Door het nieuwe koninkrijk werd de sfinx geassocieerd met de god Horemakhet (Horus van de Horizon bij de Grieken bekend als Harmachis). De omheining van de sfinx stond bekend als “setepet” (“The Chosen”), mogelijk verwijzend naar het feit dat veel farao’s de Sfinx vroeg in hun regering bezochten om hun heerschappij te legitimeren.

In de Dream Stele wordt de sfinx Horemakhet (Harmachis), Horemakhet- Atum – Khepri en Atum-Re-Horemakhet genoemd. In de tempel voor Horemakhet gebouwd door Tuthmosis IV werd de Sfinx beschreven als Horemakhet-Hauron. Hauron was de Syrische god van de onderwereld, en men denkt dat zijn naam werd gebruikt vanwege Syrische en Palestijnse arbeiders die door Thuthnosis in dienst waren in het gebied.

De naam “Sfinx” heeft in feite betrekking op een Grieks mythologisch beest met het lichaam van een leeuw, het hoofd van een vrouw en de vleugels van een adelaar. De Griekse naam is afgeleid van het werkwoord “wurgen”, zoals de Griekse sfinx iedereen wurgde die haar raadsel niet beantwoordde. Dit is een verhaal uit de Griekse mythologie en hoewel in de legende werd gezegd dat de sfinx buiten Thebe zat, wordt algemeen aangenomen dat het Thebe in Griekenland was en een heel andere sfinx waarnaar werd verwezen. Toch wordt het verhaal nog steeds verteld aan veel toeristen die Gizeh bezoeken!

Er wordt wel eens gesuggereerd dat deze Griekse naam blijft hangen vanwege overeenkomsten met de term “shesep-ankh” (“levend beeld”) die zowel op de sfinx als op koninklijke beelden van toepassing was. 

Middeleeuwse Arabische schrijvers noemen de Sfinx balhib of bilhaw, maar hoewel er een koptisch verband lijkt te bestaan ​​met deze namen, is hun oorsprong niet bekend. In het moderne Arabisch wordt de Sfinx “Abu al-Hol” (“Vader van Terreur”) genoemd.


Geef een reactie