Categorieën
Archeologie

Mysteries over Egypte: De Exodus.

Koningen 6:1 dateert van de Exodus tot 480 jaar voor de oprichting van de tempel van Jeruzalem door koning Salomo. Volgens de orthodoxe chronologie geeft dit een datum van rond 1450 voor Christus. Exodus 1:11 stelt echter dat Farao de Hebreeërs aan het werk zette op de steden Pithom en Raamses. De locatie van Pithom is in twijfel, maar de stad Raamses wordt beschouwd als Pi-Ramsses gebouwd door Ramses II (orthodoxe data 1279-1212BC). Als gevolg hiervan wordt meestal gesuggereerd dat de Israëlieten daadwerkelijk gewerkt aan een nederzetting op dezelfde locatie als Pi-Ramesse die ervan vooraf ging. Een stele uit het bewind van Merenptah (de opvolger van Ramses II) merkt op dat “Israël is gelegd afval, kaal van zaad,” bevestigt dat de uittocht moet hebben plaatsgevonden voor zijn bewind (gezien de veertig jaar verblijf in de woestijn), gedateerd als 1212-1202 voor Christus (orthodoxe chronologie).

De naam “Mozes” kan de Egyptische naam “Mozes” of “Messes” betekenis geboren uit. Dit werd meestal gecombineerd met de naam van een god (bijvoorbeeld Thuth-mozes of Ra-messes). Echter, de naam kan ook afkomstig zijn van het Hebreeuwse werkwoord “Masha” (te trekken uit) en worden vertaald als “hij trekt uit”. In Exodus 2:10, Farao’s dochter verklaart dat ze gaf hem zijn naam “Omdat ik trok hem uit het water”, misschien koos ze een Egyptische woordspeling op een Hebreeuwse naam om zijn oorsprong te weerspiegelen.

Mozes behoorde blijkbaar tot een groep semitische kolonisten wiens voorouders vanuit het land Kanaän in Egypte waren aangekomen. Mensen uit Kanaän hadden de delta sinds het midden van de Twaalfde Dynastie (het Midden-Koninkrijk)gevestigd. Overblijfselen uit de nederzetting in Tell el-Dab’a in de Delta, bevestigen dat de kolonisten semitische nomaden en veehouders waren, zoals de Hebreeërs. Deze nederzetting groeide en ontwikkelde zich tot de Hyksos hoofdstad van Avaris, en werd later opgeslokt door Piramesse.

exodusroute.jpg.html

  1. Pi-Ramses
  2. Succoth
  3. Bal Zephon
  4. Alternative route
  5. Zet Sinai op
  6. Jericho

Volgens de moderne vertaling van de Bijbel profeteerde Mozes de komst van de “tien plagen van Egypte” en ontsnapte vervolgens met de Israëlieten via de Rode Zee . Farao zette de achtervolging in en God redde de Israëlieten door de wateren te scheiden zodat ze een veilige doorgang konden krijgen. De wagenmenners van de farao waren allemaal verloren. Er is een verbijsterend aantal theorieën over dit bijbelverhaal, variërend van subliem tot belachelijk. Zelfs als de basisgebeurtenissen van de Exodus worden geaccepteerd (en velen geloven sterk dat het verhaal puur fictief is), staat de identiteit van de farao ter discussie.

Wie was de farao van de uittocht?

Ahmose ik

De Tempest Stele werd opgericht door de farao Ahmose I (orthodoxe data 1570-1546 v.Chr.), De stichter van dynastie Achttien en het Nieuwe Koninkrijk . De stele beschrijft de grote storm die Egypte trof tijdens zijn regering. ‘nu dan… verklaarden de goden hun ontevredenheid. De goden [veroorzaakten] dat de lucht kwam in een storm van r [ain], met duisternis in het westelijke gebied en de hemel werd ontketend zonder [ophouden, luider dan] de kreten van de massa, krachtiger dan […], [ terwijl de regen woedde] op de bergen, luider dan het geluid van de cataract bij Elephantine. ‘

Voorstanders suggereren verder dat de zinsnede “Zijne Majesteit begon … hen te voorzien van zilver, goud, koper, olie en van elke bout [van stof] die maar gewenst kon zijn. Toen maakte zijn majesteit het zich gemakkelijk in het paleis ”verwijst naar de farao die Mozes het materiaal gaf om de ark te bouwen. Zo wordt Mozes een Hyksos- leider die goederen van de Egyptische farao accepteert als onderdeel van een deal die ertoe zou leiden dat de Hyksos Egypte verlaten. Manetho beweert dat de Thebaanse farao Avaris (de hoofdstad van Hyksos) belegerde en dat het resultaat een verdrag was waarbij de Hyksos ermee instemden Egypte te verlaten. Manetho beweert ook dat de Hyksos zich in Jeruzalem vestigden!

Dit geeft een heel andere kijk op de bijbelse beschrijving van “slavernij in Egypte”. De Hyksos vielen Egypte binnen en hielden meer dan honderd jaar de macht in het noorden van (lager) Egypte (volgens Manetho) en plunderden zelfs Memphis rond 1720 v.Chr. (Orthodoxe data). Ze werden uiteindelijk uit het land verdreven door een rivaliserende lijn van koningen uit Thebe. Zo worden de aangeslagen “slaven” een binnenvallende macht en alle monumenten die ze bouwden waren voor hun eigen koninkrijk. Bovendien plaatsten de Hyksos-koningen hun namen in cartouche en adopteerden Seth als hun vooraanstaande god. Hoewel zijn oorlogszuchtige eigenschappen iets gemeen hebben met de bloeddorstige god van Mozes, kon de aanbidding van de Egyptische god Seth nauwelijks als monotheïstisch worden beschouwd.

De bijbelse plagen zijn vaak afgedaan als zijnde veel te laat om Ahmose I de farao van de uittocht te noemen, maar voorstanders beweren dat de data die momenteel worden geaccepteerd voor de uittocht in ieder geval te laat zijn. Sommige commentatoren hebben betoogd dat er in feite 585 jaar was vanaf de oprichting van Salomo’s tempel tot aan de Exodus, met als datum 1552.

Achnaton

Manetho vertelt het verhaal van Osarseph, een opstandige Egyptische priester, farao Amenhotep en zijn zoon “Ramses ook wel Sethos” (van het Nieuwe Koninkrijk ). Blijkbaar nam Osarseph dertien jaar de controle over Egypte over. Hij verontreinigde de tempels en terroriseerde de mensen. Farao vluchtte uit Egypte om zijn zoontje te beschermen, maar de zoon keerde terug naar Egypte en gooide Osarseph uit Egypte. Volgens Josephus geloofde Manetho dat Osarseph Mozes was, en velen hebben gewezen op de overeenkomst tussen deze gebeurtenissen en de heerschappij van Achnaton. Achnaton wees de goden zeker af en legde een vorm van monotheïsme op.

Josephus citeert echter ook een alternatieve Egyptische historicus, Chaeremon. Hij identificeert de rebellenpriester ook met Mozes, maar noemt hem ‘Tisathen’. Hij beweert ook dat er een mede-samenzweerder was genaamd Peteseph die hij beschouwde als Jozef! Dit klinkt niet veel als Achnaton die alleen echt de macht deelde met zijn vrouw. In ieder geval is er voldoende bewijs dat het begin van Achnaton’s heerschappij redelijk normaal was en dat hij de directe opvolger was van zijn vader, de farao Amenhotep III. Bovendien verwijst geen van beide accounts naar Smenkhare, of Toetanchamon en de terugkeer naar Thebe.

Ramses I

Sommige commentatoren hebben betoogd dat het verhaal van Osarseph’s rebellie tijdens het co-regentschap van Ramses I en Seti I tijdens het Nieuwe Rijk zou moeten worden geplaatst . Ze stellen voor dat er een contrarevolutie was toen Achnaton stierf. Horemheb vervolgde de volgelingen van Achnaton en vernietigde zijn monumenten. Toen Horemheb stierf, keerden Osarseph / Moses terug naar Egypte om de opstand tegen Horemheb’s opvolger Ramses I te leiden. Net als Horemheb was Ramses generaal in het leger en had geen koninklijk bloed. Hij regeerde slechts twee jaar voordat hij de macht overdroeg aan zijn zoon Seti I.

Als de bijbel correct is om te stellen dat Mozes een geadopteerd lid van de koninklijke huishouding was, dan had hij mogelijk een zwakke aanspraak op de troon. Het feit dat Achnaton uit de Egyptische geschiedenis is geschreven (hij is met name afwezig op de koningenlijsten die zijn geschreven tijdens de regeringen van Seti I en Ramses II) lijkt consistent met deze visie, maar weinig anders uit de regering van Ramses zou ik dit verhaal steunen. wat nogal onwaarschijnlijk lijkt. Het verhaal is waarschijnlijk bijna volledig gebaseerd op de opvatting dat Achnaton de eerste bekende monotheïst was, maar die opvatting is om zowel de theologie van Achnaton te vereenvoudigen als om de feiten tot het uiterste op te rekken, aangezien er geen bewijs is voor enige tegenopstand.

Tuthmosis III of Hatshepsut

Toen Thera explodeerde, vernietigde het effectief de Minoïsche beschaving en veroorzaakte het enorme vloedgolven en een enorme pilaar van zwarte rook. Veel commentatoren hebben opgemerkt dat de tien plagen van Egypte kunnen worden verklaard met verwijzing naar de milieueffecten van zo’n enorme vulkaanuitbarsting. De uitbarsting wordt geschat (op basis van koolstofdatering en ondersteunend milieu-bewijs van een aantal locaties over de hele wereld) rond 1640 voor Christus. Dus wie was de farao toen Thera explodeerde?

Sommigen hebben gesuggereerd dat het Nieuwe Koninkrijk Tuthmosis III op dit moment misschien de controle over Egypte had (of misschien nog steeds de macht deelde met Hatsjepsoet ). Opgemerkt wordt dat hij legers leidde tussen de bittere meren naar Kanaän (mogelijk de route die door Mozes werd gevolgd) en een tekstgedeelte dat aan de buitenkant van de tempel van Speos Artemidos van Hatshepsut is uitgehouwen, is door een egyptoloog opnieuw geïnterpreteerd om een ​​verwijzing te bevatten naar de uitbarsting van Thera. De campagnes van Tuthmosis III in Caanan waren echter zeer succesvol. Bovendien was er geen onverwachte moeilijkheid met zijn zoon die de Egyptische macht in dat gebied behield. Het is moeilijk te zien dat de Israëlieten aan hem ontsnapten toen hij het gebied plunderde (tenzij dit de reden is om zich veertig jaar in de woestijn te verstoppen).

De Minoanen importeerden een koper-calciumsilicaatpigment genaamd Egyptisch blauw om fresco’s te schilderen. Daarom weten we dat de twee culturen handelsbetrekkingen hadden. In het graf van Senemut (architect en vizier van Hatsjepsoet ) is een scène te zien met mannen die korte kilts met een patroon dragen en laat-Minoïsche 1A aardewerken vazen ​​dragen. Terwijl in het graf van Rekhmire (een vizier van Thuthmosis III) een man een stuk laat-Minoïsch 1B-aardewerk draagt. De figuur draagt ​​een langere kilt, geassocieerd met de latere fase van de Minoïsche cultuur. Het is tijdens deze fase dat Thera uitbarstte.

Dit veroorzaakt grote problemen voor het dateringssysteem, aangezien Thuthmosis algemeen wordt verondersteld te hebben geregeerd tussen ongeveer 1504 en 1450 voor Christus, niet 1640 voor Christus.

Zelfs als de datum kon worden verzoend, passen de details van zijn regering niet echt goed. Koningin Hatsjepsoet regeerde over Egypte na de dood van haar man, Tuthmose II. Haar stiefzoon, Thoetmosis III, was enige tijd haar mederegentes en nam de troon bij haar dood. Op een bepaald moment in zijn bewind lijkt hij te hebben bevolen dat haar naam van al haar monumenten wordt gezuiverd. Ondanks de schijnbare bitterheid tussen hen, was Hatshepsut een machtige en bekwame heerser, en Tuthmosis erfde een welvarende natie van haar. Hij werd beroemd als een sterke krijger-farao die het gebied plunderde waar de Israëlieten naartoe vluchtten.

Er is echter een beperkte klassieke ondersteuning voor Tuthmosis en Moses. Volgens Josephus was Mozes zijn generaal in een veldtocht tegen de Ethiopiërs. Sommigen beweren dat Tuthmose de eer kreeg voor deze overwinningen. Dit is echter historisch niet correct. Tuthmose verdient de eer voor zijn uitgebreide campagnes in Azië (inclusief Megiddio, Kadesh en Gaza). Mozes keerde blijkbaar terug van de militaire campagne, nam een ​​Ethiopische vrouw en eiste toen dat zijn volk werd vrijgelaten.

Seti II

De route die de ontsnappende Israëlieten kozen, van Piramesse naar Tjeku (bijbelse Sukkoth: Exodus 12:37) en oostwaarts, was precies dezelfde die werd gebruikt door twee ontsnappende slaven uit de late 13e eeuw voor Christus, tijdens het bewind van Seti II, zoals gerapporteerd in Papyrus Anastasi V .

Egyptische mythologie

Osiris en zijn vrouw Isis regeerden over Egypte tijdens de gouden eeuw in de prehistorie. Zijn broer Set was jaloers op hem, dus smeedt hij een plan om hem te doden en de troon te stelen. Isis voedde haar zoon Horus in het geheim op, en hij keerde terug om de troon van Set terug te nemen. De echo’s in het verhaal van Mozes zijn zo duidelijk dat het verleidelijk is om eraan te twijfelen dat de details in de bijbel meer zijn dan een Egyptisch geïnspireerde scheppingsmythe. Mozes voerde Egyptische goocheltrucs uit (zoals het veranderen van een slang in een staaf en weer terug) en het scheiden van de zee doet sterk denken aan een soortgelijke truc die werd opgetekend tijdens het bewind van de farao Sneferu .


De Israëlieten hadden een verhaal nodig van grote daden die de kracht van hun geloof aantoonden en het idee vastlegden dat ze waren uitgekozen dat de mythe geboren was. Hoewel ze misschien Egyptische goden hebben afgewezen, hebben zowel de Israëlieten als later de christenen zwaar geleend van de Egyptische mythologie.

Misschien is het enige dat met zekerheid kan worden gezegd dat een groot aantal Semitische volkeren in Egypte leefde vanaf de twaalfde dynastie en dat sommigen van hen op een gegeven moment Egypte hadden kunnen verlaten om Israël te vestigen. Misschien was er geen “grote ontsnapping”, alleen het verhaal van een zware tocht door de woestijn gevolgd door de militaire verovering van de volkeren van Palestina.

auteursrecht J Hill 2010


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.