NASA wil de oerknal onderzoeken vanaf de maan

Al voordat de ruimtetelescoop Hubble in 1990 werd gelanceerd, hadden astronomen het erover hoe zijn opvolger eruit zou kunnen zien. Een grotere telescoop in een baan rond de aarde? Of misschien een sterrenkijker op de maan? Astronoom Garth Illingworth stelde een maantelescoop met een doorsnee van 16 meter voor. Stukken groter dus dan de Hubble met zijn 2,4 meter.

De opvolger van de Hubble is de James Webb-telescoop, die volgend jaar wordt gelanceerd, maar NASA is ook bezig met een maantelescoop.

Het wil de grootste telescoop ooit bouwen, met een doorsnede van een kilometer, in een krater aan de achterzijde van de maan. NASA heeft recent een groep wetenschappers geselecteerd om de technologie te ontwikkelen voor de nieuwe telescoop, die de naam Lunar Crater Radio Telescope krijgt.

Deze telescoop kan signalen uit de ruimte opvangen die de aarde nooit bereiken, omdat ze worden afgeremd door zonnedeeltjes. Daarnaast worden deze signalen geblokkeerd door communicatiesignalen van en naar satellieten, en de bovenste laag van onze atmosfeer.

Met behulp van een gigantische schotel op de maan kunnen wetenschappers de signalen analyseren die afkomstig zijn uit het begin der tijden en zo misschien antwoord vinden op de belangrijkste kosmische vragen – en misschien zetten we wel de volgende stap op zoek naar buitenaards leven.

Geef een reactie