Drones en infraroodcamera’s onthullen geheimen van Egyptische piramides.

Onder de Knikpiramide is een onbekende gang gevonden.
Beeld Wikimedia

De piramides in Egypte geven hun geheimen niet gemakkelijk prijs. Toch heeft een team van archeologen een tot nu toe onbekende gang onder een piramide gevonden. Deze ontdekking kan nieuwe informatie over de interieurs van piramides opleveren en de geschiedschrijving hierover completer maken, zeggen de archeologen.Wisanne van ’t Zelfde4 april 2017, 16:14

Zo’n 25 kilometer ten zuiden van Caïro ligt Dahshur, een archeologische plaats die op de lijst van Werelderfgoed staat. De Knikpiramide en de Rode piramide domineren hier het landschap. In hun speurtocht naar onbekende ruimtes zijn archeologen nu op een gangenstelsel onder de Knikpiramide gestuit.

Onbekende koningin

De archeologen vonden verschillende stenen met hiëroglyfen en granieten blokken waarop het interieur van de piramide staat afgebeeld. “We hopen echt dat de hiëroglyfen ons vertellen wie de eigenaar van de piramide was. Misschien lag er een tot nu toe onbekende koningin in de piramide. Als we dat zeker weten, zouden we de geschiedschrijving flink kunnen aanvullen”, zegt Zahi Hawass tegen persbureau AFP. Hij is voormalig hoofd van de hoge raad van oudheden in Egypte, de organisatie die de opgravingen coördineert.

Omliggende piramides dienden als laatste rustplaats voor hoge officieren en hovelingen. Volgens Hawass is het goed mogelijk dat de 3700 jaar oude gang onder de Knikpiramide toebehoorde aan een koningin die naast haar zoon of man begraven lag. Verder onderzoek naar het interieur moet uitwijzen of dat inderdaad het geval is.

De Knikpiramide dankt zijn naam aan een opvallende kromming. Normaal gesproken hebben piramides een rechte lijn van de punt naar de grond, maar in de Knikpiramide zit een hoek. Waarschijnlijk kwamen arbeiders er tijdens de bouw achter dat de fundering van de piramide de punt niet zou kunnen dragen. Om meer stevigheid te creëren, gaven zij het bouwwerk een hoek.

Nieuwe technieken

De laatste tijd worden steeds vaker nieuwe ruimtes ontdekt onder de piramides van Dahshur en de nabijgelegen piramides van Gizeh. Sinds oktober 2015 gebruiken onderzoekers namelijk de allernieuwste technieken om deze holtes op te sporen. Zo hebben zij infraroodcamera’s, waarmee de temperatuur gemeten kan worden. Als er grote temperatuurverschillen zijn tussen kamers die aan elkaar grenzen, kan dat betekenen dat er onder de kamers een nieuwe ruimte ligt. Vorig jaar vonden archeologen met behulp van deze techniek twee onbekende holtes in de piramide van Cheops, de grootste piramide van Gizeh.

Daarnaast hebben archeologen hele kleine camera’s, waarmee zij diep in de piramides kunnen doordringen zonder grote gaten te moeten boren. Het team is van plan om binnenkort met drones foto’s te maken van de piramides uit alle mogelijke hoeken. Aan de hand daarvan maken zij 3D-modellen van de grote bouwwerken. Daarmee kunnen zij mogelijke locaties van onderaardse gangen in kaart brengen.

De Egyptische autoriteiten zijn razend enthousiast over de nieuwe technieken. Zij willen deze nu ook inzetten om verborgen kamers in de tombe van Toetanchamon te vinden. Historici zijn het niet met elkaar eens over zijn doodsoorzaak. Wie weet geven de nieuwe technieken antwoord op deze prangende vraag.


Gepubliceerd op: Trouw.nl

Geef een reactie