De (Flakkeese) Stamboom van de familie Knöps. Deel 1.

(Om de artikelen chronologisch te lezen selecteer dan de categorie ” Over de Stamboom van de familie Knops.”)


Zoals ik al schreef in mijn voorwoord werd mijn belangstelling voor onze stamboom aangewakkerd door mijn tante.

Zie wat ik hierover schreef door op onderstaande link te klikken.

Voorwoord stamboom Knops

Zoals ik in het voorwoord schreef, kreeg ik een document waarin al aardig wat aantekeningen stonden vermeld over het geslacht. Dit was al uitgezocht door een genealoog genaamd J.L. Braber . En met deze aantekeningen ben ik de archieven ingedoken in mijn verdere zoektocht.

Ik begon in het Rotterdamse (genealogische) archief. Daar kun je op geslachtsnaam zoeken. Met als je die hebt, nadere gegevens over wie je precies zoekt.

Uit het document van mijn tante had ik al de volgende gegevens:

Als je goed leest staat als eerste vermeld:

Dat George Knöps tr. Anna Seelen. En een beschrijving van hun familiewapen. Overigens is over de vermelding dat het knoppen zijn in het wapenschild nog twijfel. Dat moet ik nog uitzoeken. Het lijkt aannemelijk: Knops/Knoppen. Maar er zijn bronnen/kennissen die zeggen dat het troffels zijn.

Daarna volgen nog meer gegevens en met deze gegevens ben ik dus verder gaan zoeken tot op waar ik nu ben gekomen in mijn stamboom(tot ik zelf). Puur de gegevens dus: die trouwde met die en kreeg deze kinderen en dan volg je die weer verder.

In het archief van Rotterdam kun je ook online documentatie uit de archieven opvragen tegen geringe kosten. Dus ik heb van de (toen nog) eerste voorvader George Knöps de trouwakte opgevraagd .

Die ziet er als volgt uit (is wel moeilijk leesbaar..):

Dit is de betreffende trouwakte.

Er staat

Jan Knops jonge heer van Emmerich wonenden op de Leuvenhaven

trouwt met

Elisabeth Seelen jonge vrouw van Rotterdam wonende aan den Oppert.

Dus Jan (George) kwam uit Emmerich en woonde toen in Rotterdam aan de Leuvenhaven en Elisabeth (dus niet Anna?..) woonde in Rotterdam aan de Oppert.

(Direct daaronder, dus onder die streep staan de namen van het volgende bruidspaar)


Het leuke is dat deze straatnamen in Rotterdam nog steeds bestaan. Al ziet het er voor het grootste deel tegenwoordig heel anders uit ,doordat beiden straten in de 2e wereldoorlog behoorlijk platgebombardeerd zijn door de Duitsers. Sommige delen zijn nog wel historisch maar dat is zeer weinig.

Hier is de huidige kaart van Rotterdam waar beide straten op voorkomen:

Kaart van De Oppert

De rode stip op de kaart geeft aan waar de Oppert ligt, dus vlak bij de Laurenskerk, die gespaard is gebleven tijdens het bombardement.

Hier een heel oude foto van de Oppert met op de achtergrond de Laurenskerk.

De Oppert.

Ik zelf kom nu, ook omdat ik in de buurt werk, nog vaak in Rotterdam. Ik ben daar tot mijn vijfde jaar in de buurt ook opgegroeid aan de Persoonshaven en de Rosenstraat. Daarna zijn mijn ouders en ik verhuisd naar Rotterdam Zuid. Als ik nu over de Oppert loop of op de Leuvenhaven moet ik altijd denken: hier woonde eens mijn voorouders..

(Op de website van: Engelfriet.net staat veel informatie over het oude Rotterdam

wordt vervolgd..

Geef een reactie