Alignen van een telescoop.

Om te beginnen. In mijn verdere publicaties over mijn ervaringen (als beginner in de astrofotografie) neem ik als voorbeeld mijn eigen telescoop

Een Celestron AVX advanced VX, Cassegrain Schmidt. f10. fL 2000, 8” (203mm)

Hoe begin je:

  • Zorg dat de zoek kijker goed ingesteld staat. Neem een object in beeld, dit kan gewoon overdag, bijvoorbeeld een schoorsteen of lantaarnpaal die op ongeveer 1 kilometer afstand staat. Zorg dat je het object scherp en centraal in de zoekkijker hebt staan.
  • Ga dan naar het oculair van de telescoop zelf en kijk of je daar hetzelfde ziet. In negen van de tien gevallen zal dit niet zo zijn. Maar het oculair zal wel in de buurt staan van het object. Neem trouwens een oculair met een ‘ zwakke’ vergroting. 25mm – 32 mm.
  • Zorg nu dat in het oculair het object centraal/in het midden van de oculair staat en scherp is.
  • Pas hierop de zoekkijker aan: dus ook in de zoekkijker moet het object in het midden staan en scherp zichtbaar zijn.
  • Dan heb je zowel de zoekkijker als het oculair van de kijker gelijk staan.

Dan moet je gaan alignen. Dus zorgen dat de telescoop automatisch met het go to systeem van je telescoop, de ster die je wilt bekijken precies in het oculair te zien krijgt, precies in het midden van de oculair staat en scherp is. Over het go to systeem. Daar ga ik hier niet verder op in, dat is de automatische zoekmachine die je via handbediening of computer kunt instellen. Zoek op Google of in de handleiding van je eigen telescoop hoe dit werkt. Lees dat goed door. Het is erg belangrijk als je een telescoop hebt die hiermee voorzien is.

Het alignen zelf moet s avonds bij een heldere hemel met felle sterren. Het alignen doe je met minimaal twee of drie sterren die redelijk ver uit elkaar staan. Bijvoorbeeld 1 in het westen en 1 in het oosten. Het beste is te beginnen bij de Poolster. Die staat in het noorden en maakt weinig beweging omdat hij ‘ centraal ‘ staat aan het heelal.

Hier zie je mijzelf bezig met het alignen.

De eerste poging. En dat valt niet mee, kost je aardig wat tijd. Bij mijn eerste poging is het nog niet voldoende goed gelukt. Maar omdat het vermoeiend is en vrij lang duurt, zeker een uur of langer, ga ik, als het heelal onbewolkt en de sterren weer goed zichtbaar zijn. Een tweede poging doen om de aligning te verbeteren.

Hier een YouTube filmpje met een goede uitleg zoals ik die hiervoor ook heb verteld, met een vergelijkbare telescoop.

YouTube filmpje over alignen: youtube


Wordt vervolgd….

Geef een reactie