Grote Piramide van Gizeh

De Grote Piramide van Gizeh is een bepalend symbool van Egypte en de laatste van de oude zeven wereldwonderen . Het bevindt zich op het plateau van Gizeh nabij de moderne stad Caïro en werd gedurende een periode van twintig jaar gebouwd tijdens het bewind van koning Khufu (2589-2566 v.Chr., Ook bekend als Cheops) van de 4e dynastie. Totdat de Eiffeltoren in 1889 CE in Parijs , Frankrijk werd voltooid , de Grote Piramidewas het hoogste gebouw ter wereld gemaakt door mensenhanden; een record dat het al meer dan 3000 jaar vasthield en een record dat waarschijnlijk niet zal worden verbroken. Andere geleerden hebben gewezen op de Lincoln Cathedral-torenspits in Engeland, gebouwd in 1300 CE, als de structuur die uiteindelijk de Grote Piramide in hoogte overtrof, maar toch hield het Egyptische monument de titel gedurende een indrukwekkende tijdspanne. De piramide stijgt tot een hoogte van 479 voet (146 meter) met een basis van 754 voet (230 meter) en bestaat uit meer dan twee miljoen blokken steen. Sommige van deze stenen zijn zo enorm groot en zwaar (zoals de granieten platen in de Koningskamer) dat de logistiek van het ophogen en positioneren ervan zo precies volgens moderne maatstaven onmogelijk lijkt.

MDe piramide werd voor het eerst opgegraven met behulp van moderne technieken en wetenschappelijke analyse in 1880 CE door Sir William Matthew Flinders Petrie (1853-1942 CE), de Britse archeoloog die de standaard zette voor archeologische operaties in Egypte in het algemeen en in Gizeh in het bijzonder. Schrijvend op de piramide in 1883 CE, merkte Flinders Petrie op:

De Grote Piramide heeft zijn naam ontleend als een soort bijwoord voor paradoxen; en, zoals motten voor een kaars, zo voelen theoretici zich erdoor aangetrokken (1).

HOEWEL ER VEEL THEORIEËN OVER HET DOEL VAN DE PIRAMIDE BLIJVEN BESTAAN, IS DE MEEST ALGEMEEN AANVAARDE OPVATTING DAT HET WERD GEBOUWD ALS EEN TOMBE VOOR KONING KHUFU. 

Hoewel er veel theorieën over het doel van de piramide blijven bestaan, is de meest algemeen aanvaarde opvatting dat deze werd gebouwd als een tombe voor de koning. Precies hoe het is gebouwd, is echter nog steeds een raadsel voor mensen in de moderne tijd. De theorie van hellingen die langs de buitenkant van de constructie lopen om de blokken op hun plaats te krijgen, is grotendeels in diskrediet gebracht. Zogenaamde ‘rand’- of’ New Age’-theorieën zijn er in overvloed, in een poging om de geavanceerde technologie die nodig is voor de structuur uit te leggen, waarbij ze buitenaardse wezens en hun denkbeeldige frequente bezoeken aan Egypte in de oudheid aanhalen. Deze theorieën worden nog steeds ontwikkeld, ondanks de toenemende hoeveelheid bewijs die aantoont dat de piramide door de oude Egyptenaren werd gebouwd met behulp van technologische middelen die voor hen hoogstwaarschijnlijk zo gewoon waren dat ze geen behoefte voelden om ze op te schrijven. Nog steeds,Osiris Shaft, in combinatie met het mysterie van hoe de piramide überhaupt werd gebouwd en zijn oriëntatie op windstreken, moedigt het voortbestaan ​​van deze marginale theorieën aan.   

HOEWEL ER VEEL THEORIEËN OVER HET DOEL VAN DE PIRAMIDE BLIJVEN BESTAAN, IS DE MEEST ALGEMEEN AANVAARDE OPVATTING DAT HET WERD GEBOUWD ALS EEN TOMBE VOOR KONING KHUFU. 

Een andere duurzame theorie met betrekking tot de constructie van het monument is dat het op de ruggen van slaven is gebouwd. In tegenstelling tot de populaire mening dat Egyptische monumenten in het algemeen, en de Grote Piramide in het bijzonder, werden gebouwd met Hebreeuwse slavenarbeid, werden de piramidesvan Gizeh en alle andere tempels en monumenten in het land werden gebouwd door Egyptenaren die werden ingehuurd voor hun vaardigheden en gecompenseerd voor hun inspanningen. Geen enkel bewijs – uit welk tijdperk dan ook in de geschiedenis van Egypte – ondersteunt de narratieve gebeurtenissen die worden beschreven in het bijbelse boek Exodus. De huisvesting van arbeiders in Gizeh werd ontdekt en volledig gedocumenteerd in 1979 CE door Egyptologen Lehner en Hawass, maar zelfs voordat dit bewijs aan het licht kwam, onderbouwde oude Egyptische documentatie de betaling aan Egyptische arbeiders voor door de staat gesponsorde monumenten, terwijl er geen bewijs werd aangeboden van dwangarbeid door een slaaf. bevolking van een bepaalde etnische groep. Egyptenaren uit het hele land werkten om verschillende redenen aan het monument om een ​​eeuwig huis voor hun koning te bouwen dat tot in de eeuwigheid zou duren.

Piramides en het plateau van Gizeh

Tegen het einde van de vroege dynastieke periode (ca. 3150-ca. 2613 v.Chr.) Bedacht de vizier Imhotep ((ca. 2667-2600 v.Chr.) Een manier om een ​​uitgebreide tombe te maken, in tegenstelling tot alle andere, voor zijn koning Djoser . De regering van Djoser (ca. 2670 v.Chr.) De graven waren gemaakt van modder, gevormd tot bescheiden heuvels die bekend staan ​​als mastaba’s. Imhotep bedacht een toen radicaal plan om niet alleen een stenen mastaba te bouwen, maar deze structuren in stappen op elkaar te stapelen om een ​​enorm, blijvend monument te creëren Zijn visie leidde tot de oprichting van Djoser’s Step Pyramid in Saqqara, nog steeds overeind, de oudste piramide ter wereld.

Toch was de trappenpiramide geen ‘echte piramide’ en in de periode van het oude koninkrijk (ca. 2613-2181 v.Chr.) Probeerde de koning Sneferu (ca. 2613-2589 v.Chr.) De plannen van Imhotep te verbeteren en een gelijkmatige indrukwekkender monument. Zijn eerste poging, de ingestorte piramide in Meidum, mislukte omdat hij te ver afweek van het ontwerp van Imhotep. Sneferu leerde echter van zijn fout en ging aan de slag met een andere – de Bent Pyramid – die ook mislukte vanwege misrekeningen in de hoek van basis naar top. Onverschrokken nam Sneferu wat hij van die ervaring had geleerd en bouwde de Rode Piramide, de eerste echte piramide die in Egypte werd gebouwd.

Het bouwen van een piramide vereiste enorme middelen en het onderhoud van allerlei soorten geschoolde en ongeschoolde arbeiders. De koningen van de 4e dynastie – vaak aangeduid als “de piramidebouwers” – waren in staat om over deze bronnen te beschikken vanwege de stabiliteit van de regering en de rijkdom die ze konden verwerven door middel van handel . Een sterke centrale regering en een overschot aan rijkdom waren beide van vitaal belang voor alle pogingen om piramides te bouwen en deze middelen werden na zijn dood van Sneferu aan zijn zoon Khufu doorgegeven .

Khufu lijkt te zijn begonnen met het bouwen van zijn grote tombe kort nadat hij aan de macht kwam. De heersers van het oude koninkrijk regeerden vanuit de stad Memphis en de nabijgelegen necropolis van Saqqara werd al gedomineerd door Djoser’s piramidecomplex, terwijl andere sites zoals Dashur werden gebruikt door Sneferu. Een oudere necropolis was echter ook vlakbij en dit was Gizeh. Khufu’s moeder, Hetepheres I (ca. 2566 v.Chr.), Werd daar begraven en er waren geen andere grote monumenten om te strijden om aandacht in de buurt; dus koos Khufu Gizeh als de locatie voor zijn piramide.  

Bouw van de piramide

De eerste stap bij het bouwen van een piramide, na het kiezen van de beste locatie, was het organiseren van de bemanningen en het toewijzen van middelen en dit was de taak van de op een na machtigste man in Egypte, de vizier. Khufu’s vizier was Hemiunu, zijn neef, gecrediteerd voor het ontwerp en de bouw van de Grote Piramide. Hemiunu’s vader, Nefermaat (Khufu’s broer) was Sneferu’s vizier geweest bij zijn piramidebouwprojecten en het is waarschijnlijk dat hij door deze ervaringen veel over constructie heeft geleerd.

De vizier was de laatste architect van elk bouwproject en moest de verantwoordelijkheid voor materialen, transport, arbeid, betalingen en elk ander aspect van het werk delegeren. Schriftelijke ontvangstbewijzen, brieven, dagboekaantekeningen, officiële rapporten van en naar het paleis maken allemaal duidelijk dat er een groot bouwproject werd gerealiseerd in Gizeh onder het bewind van Khufu, maar geen van deze bewijsstukken suggereert precies hoe de piramide werd gemaakt. De technologische vaardigheid die tot uiting komt in de creatie van de Grote Piramide, is tegenwoordig nog steeds een raadsel voor geleerden en anderen. Egyptologen Bob Brier en Hoyt Hobbs geven hierover commentaar:

Vanwege hun immense omvang vormde het bouwen van piramides speciale problemen voor zowel de organisatie als de techniek. De bouw van de Grote Piramide van de  farao  Khufu, bijvoorbeeld, vereiste dat meer dan twee miljoen blokken met een gewicht van twee tot meer dan zestig ton werden gevormd tot een structuur die twee voetbalvelden besloeg en in een perfecte piramidevorm 480 voet de lucht in rees. Bij de bouw waren enorme aantallen arbeiders betrokken, die op hun beurt voor complexe logistieke problemen zorgden met betrekking tot voedsel, onderdak en organisatie. Miljoenen zware stenen blokken moesten niet alleen worden ontgonnen en tot grote hoogten worden opgetild, maar ook met precisie in elkaar worden gezet om de gewenste vorm te creëren. (217)

Juist de vaardigheid en technologie die nodig zijn om “de gewenste vorm te creëren”, stelt het probleem voor iedereen die probeert te begrijpen hoe de Grote Piramide werd gebouwd. Moderne theorieën blijven terugvallen op het concept van hellingen die rond de fundering van de piramide werden opgetrokken en hoger werden naarmate de structuur groter werd. De theorie van hellingen, grotendeels in diskrediet gebracht maar nog steeds herhaald in een of andere vorm, stelt dat, als de fundering eenmaal stevig was, deze hellingen gemakkelijk rond de constructie konden worden opgetild terwijl deze werd gebouwd en de middelen vormden om tonnen stenen nauwkeurig te vervoeren en te positioneren. bestellen. Afgezien van de problemen van een gebrek aan hout in Egypte om een ​​overvloed aan dergelijke hellingen te maken, zouden de hoekwerkers de stenen omhoog hebben moeten verplaatsen, en de onmogelijkheid om zware stenen stenen en granieten platen in positie te brengen zonder een kraan (die de Egyptenaren niet hadden), het ernstigste probleem komt neer op de totale onuitvoerbaarheid van de rampentheorie. Brier en Hobbs leggen uit:

Het probleem is er een van fysica. Hoe steiler de hoek van een helling, hoe meer inspanning er nodig is om een ​​object op die helling te verplaatsen. Dus om een ​​relatief klein aantal mannen, bijvoorbeeld een tiental, een lading van twee ton een helling op te slepen, mag de hoek ervan niet meer dan ongeveer acht procent zijn. Geometrie vertelt ons dat om een ​​hoogte van 480 voet te bereiken, een hellend vlak dat stijgt met acht procent, bijna anderhalve kilometer van het einde moet beginnen. Er is berekend dat voor het bouwen van een mijl lange helling die zo hoog reikte als de Grote Piramide evenveel materiaal nodig zou hebben als voor de piramide zelf – arbeiders zouden het equivalent van twee piramides hebben moeten bouwen in het tijdsbestek van twintig jaar . (221)

Een variatie op de ramp-theorie werd voorgesteld door de Franse architect Jean-Pierre Houdin, die beweert dat hellingen binnen de piramide werden gebruikt. Houdin gelooft dat hellingen in de beginfase van de bouw mogelijk extern zijn gebruikt, maar naarmate de piramide groter werd, werd intern gewerkt. De uitgehouwen stenen werden via de ingang naar binnen gebracht en via de opritten naar hun positie bewogen. Dit, beweert Houdin, zou de verklaring zijn voor de schachten die men in de piramide vindt. Deze theorie houdt echter geen rekening met het gewicht van de stenen of het aantal arbeiders op de helling dat nodig is om ze onder een hoek in de piramide in positie te brengen.

Toegangspassage Grote Piramide.

De ramp-theorie in een van deze vormen kan niet verklaren hoe de piramide werd gebouwd, terwijl een veel bevredigender mogelijkheid direct onder het monument ligt: ​​de hoge grondwaterspiegel van het plateau van Gizeh. Ingenieur Robert Carson, in zijn werk The Great Pyramid: The Inside Story, suggereert dat de piramide is gebouwd met waterkracht. Carson suggereert ook het gebruik van opritten, maar op een veel meer overtuigende manier: de binnenste opritten werden aangevuld met hydraulische kracht van onderaf en takels van bovenaf. Hoewel de Egyptenaren geen kennis hadden van een kraan, aangezien men dat mechanisme tegenwoordig zou begrijpen, hadden ze wel de shaduf, een lange paal met een emmer en touw aan het ene uiteinde en een contragewicht aan het andere, meestal gebruikt om water uit te halen. een put. Hydraulische kracht van onderaf, in combinatie met takels van boven, zouden de stenen door het inwendige van de piramide kunnen hebben verplaatst en dit zou ook de schachten en ruimtes verklaren die men in het monument aantreft, waar andere theorieën niet volledig rekening mee hebben gehouden.

Het is overduidelijk dat de grondwaterspiegel bij Gizeh vandaag de dag nog vrij hoog is en in het verleden hoger was. De egyptoloog Zahi Hawass, die schrijft over zijn opgraving van de Osiris-schacht nabij de Grote Piramide in 1999 CE, merkt op dat “de opgraving zeer uitdagend bleek te zijn, voornamelijk vanwege de gevaarlijke aard van het werk veroorzaakt door de hoge grondwaterspiegel” (381). In hetzelfde artikel merkt Hawass op hoe in 1945 CE gidsen in Gizeh regelmatig in de wateren van deze ondergrondse schacht zwommen en dat “de stijgende grondwaterspiegel in de schacht de geleerden belette het verder te bestuderen” (379). Verder, eerdere pogingen om de Osiris-schacht op te graven – door Selim Hassan in de jaren 1930 CE – en waarnemingen (hoewel geen uitgraving) van de schacht door Abdel Moneim Abu Bakrin de jaren 40 CE – noteer ook deze zelfde hoge grondwaterspiegel. Geologische onderzoeken hebben vastgesteld dat het plateau van Gizeh en de omliggende regio in de tijd van het oude koninkrijk veel vruchtbaarder was dan nu en dat de grondwaterspiegel hoger zou zijn geweest.

Gezien dit, is Carsons theorie van waterkracht die wordt gebruikt bij het bouwen van de piramide het meest logisch. Carson beweert dat het monument “alleen kon worden gebouwd door middel van hydraulische kracht; dat er een hydraulisch transportsysteem was opgezet in de Grote Piramide” (5). Gebruikmakend van de kracht van de hoge grondwaterspiegel, hadden de oude bouwers de piramide veel redelijker kunnen construeren dan door een of andere vorm van extern ramping-systeem.

Binnenlandse passage Grote Piramide

Toen het interieur eenmaal was voltooid, was de hele piramide bedekt met witte kalksteen die schitterend zou hebben geschenen en mijlenver rond de site zichtbaar was vanuit elke richting. Hoe indrukwekkend de Grote Piramide tegenwoordig ook is, men moet erkennen dat het een monument is dat in puin ligt, aangezien de kalksteen lang geleden is weggevallen en werd gebruikt als bouwmateriaal voor de stad Caïro (net als de nabijgelegen stad het oude Memphis). Toen het voltooid was, moet de Grote Piramide zijn verschenen als de meest opvallende creatie die de Egyptenaren ooit hadden gezien. Zelfs vandaag de dag, in zijn sterk verweerde staat, wekt de Grote Piramide ontzag op. De enorme omvang en reikwijdte van het project is letterlijk verbazingwekkend. Historicus Marc van de Mieroop schrijft:

De grootte verbaast de geest: het was 146 meter hoog (479 voet) bij 230 meter aan de basis (754 voet). We schatten dat het 2.300.000 blokken steen bevatte met een gemiddeld gewicht van 2 en 3/4 ton, sommige met een gewicht tot 16 ton. Khufu regeerde 23 jaar volgens de Koninklijke Canon van Turijn, wat zou betekenen dat gedurende zijn regering jaarlijks 100.000 blokken – dagelijks ongeveer 285 blokken of één per twee minuten daglicht – moesten worden ontgonnen, vervoerd, aangekleed en op hun plaats moesten worden … De constructie was nagenoeg foutloos van opzet. De zijkanten waren precies naar de windstreken gericht en stonden onder nauwkeurige hoeken van 90 graden. (58)

De arbeiders die dit bereikten waren geschoolde en ongeschoolde arbeiders die door de staat voor het project waren ingehuurd. Deze arbeiders boden ofwel hun inspanningen aan om een ​​schuld af te betalen, voor een taakstraf of kregen een vergoeding voor hun tijd. Hoewel slavernij een instelling was die in het oude Egypte werd beoefend, werden er geen slaven, Hebreeuws of anderszins, gebruikt bij het maken van het monument. Brier en Hobbs leggen de logistiek van de operatie uit:

Ware het niet voor de twee maanden die elk jaar de NijlHet water van Egypte bedekte de landbouwgrond van Egypte, waardoor vrijwel het hele personeel inactief was; deze constructie zou niet mogelijk zijn geweest. In zulke tijden bood een farao voedsel aan voor werk en de belofte van een favoriete behandeling in het hiernamaals, waar hij zou regeren zoals hij deed in deze wereld. Twee maanden lang kwamen er jaarlijks tienduizenden arbeiders uit het hele land bijeen om de blokken te vervoeren die een vaste bemanning de rest van het jaar had ontgonnen. Opzieners organiseerden de mannen in teams om de stenen op sleeën te vervoeren, apparaten die beter geschikt waren dan voertuigen op wielen om zware voorwerpen over stuifzand te verplaatsen. Een verhoogde weg, gesmeerd door water, verzachtte de opwaartse beweging. Er werd geen mortel gebruikt om de blokken op hun plaats te houden, alleen een pasvorm die zo nauwkeurig was dat deze torenhoge structuren 4000 jaar (17-18) hebben overleefd.

De jaarlijkse overstroming van de rivier de Nijl was essentieel voor het levensonderhoud van de Egyptenaren, omdat het rijke grond afzette vanaf de rivierbedding over de hele landerijen van de kust; het maakte het echter ook onmogelijk om die gronden te bewerken gedurende de tijd van de overstroming. Tijdens deze periodes zorgde de overheid voor werk voor de boeren door te werken aan hun grote monumenten. Dit waren de mensen die het eigenlijke, fysieke werk verrichtten door de stenen te verplaatsen, de obelisken op te heffen, de tempels te bouwen en de piramides te creëren die mensen tot op de dag van vandaag blijven fascineren en inspireren. Het is een slechte dienst voor hun inspanningen en hun nagedachtenis, om nog maar te zwijgen van de grootse cultuur van de Egyptenaren, om te blijven volhouden dat deze structuren werden gecreëerd door slecht behandelde slaven die vanwege etniciteit in hun toestand werden gedwongen.Kanaän van anderen en mag niet als geschiedenis worden beschouwd.

HET IS EEN SLECHTE DIENST VOOR HUN INSPANNINGEN EN HUN NAGEDACHTENIS, OM NOG MAAR TE ZWIJGEN VAN DE GROOTSE CULTUUR VAN DE EGYPTENAREN, OM TE BLIJVEN VOLHOUDEN DAT DEZE STRUCTUREN WERDEN GECREËERD DOOR SLECHT BEHANDELDE SLAVEN. 

De grote piramide als tombe  

Al deze inspanningen gingen naar het creëren van een groots graf voor de koning die, als middelaar tussen de goden en het volk, de mooiste graven verdiende. Theorieën over het oorspronkelijke doel van de Grote Piramide variëren van het fantasievolle tot het absurde en kunnen elders worden onderzocht, maar de cultuur die het monument voortbracht, zou het hebben beschouwd als een tombe, een eeuwig huis voor de koning. Graven die in heel Egypte zijn opgegraven, van het meest bescheiden tot het rijke voorbeeld van Toetanchamon – samen met ander fysiek bewijs – maken het oude Egyptische geloof in een leven na de dood en de zorg voor het welzijn van de ziel in deze nieuwe wereld duidelijk. Grafgoederen werden altijd in het graf van de overledene geplaatst, evenals in rijkere graven, inscripties en schilderijen aan de muren ( in sommige gevallen bekend als de piramideteksten ). De Grote Piramide is gewoon de grootste vorm van een van deze graven.

Argumenten tegen de Grote Piramide als een tombe noemen het feit dat er nooit mummies of grafgoederen zijn gevonden. Dit argument negeert moedwillig het overvloedige bewijs van grafroof van de oudheid tot nu. Egyptologen hebben vanaf de 19e eeuw n.Chr. Erkend dat de Grote Piramide in de oudheid werd geplunderd en hoogstwaarschijnlijk in de tijd van het Nieuwe Rijk (ca. 1570-1069 v.Chr.), Toen de necropolis van Gizeh werd vervangen door het gebied dat nu bekend staat als De Vallei der Koningen bij Thebe .

Dit wil niet zeggen dat Gizeh werd vergeten, er is voldoende bewijs dat farao’s uit het Nieuwe Rijk, zoals Ramses de Grote (1279-1213 v.Chr.), Grote belangstelling toonden voor de site. Rameses II liet als eerbetoon een kleine  tempel  bouwen in Gizeh voor de Sfinx en het was de vierde zoon van Rameses II, Khaemweset , die zich wijdde aan het behoud van de site. Khaemweset regeerde nooit over Egypte, maar was een kroonprins wiens inspanningen om de monumenten uit het verleden te herstellen goed gedocumenteerd zijn. Hij wordt in feite beschouwd als de ‘eerste egyptoloog’ ter wereld vanwege zijn werk op het gebied van restauratie, behoud en registratie van oude monumenten en vooral vanwege zijn werk in Gizeh.

Binnenhuis architectuur.

Verder hebben werkzaamheden aan de Osiris-schacht – en andere gebieden rond de site – activiteit aangetoond tijdens de 26e dynastie van de derde tussenperiode (ca. 1069-525 v.Chr.) En in de late periode (ca. 525-332 v.Chr.). Gizeh was daarom een ​​actieve plaats in de geschiedenis van Egypte, maar kreeg niet altijd de aandacht die het kreeg tijdens het Oude Koninkrijk. Herodotus, schrijven in de 5e eeuw voor Christus, meldde dat de Grote Piramide was geplunderd en bezoekers van de site in de moderne tijd binnenkomen via de zogenaamde Robbers Tunnel gecreëerd c. 820 CE door kalief al-Ma’mun op zoek naar alle schatten die de piramide bevatte. Grafrovers voor en na de kalief hadden ook de piramide bezocht voorafgaand aan de opgravingen van de 19e eeuw na Christus. Welke schatten de piramide ook in de tijd van Khufu had gehouden, konden op elk moment uit het Oude Rijk verwijderd zijn. 

Het plateau van Gizeh

Na de dood van Khufu nam zijn zoon Khafre (2558-2532 vGT) de troon op en begon hij zijn eigen piramide naast die van zijn vader te bouwen. De koning Menkaure (2532-2503 vGT) kwam na Khafre en volgde hetzelfde paradigma van het bouwen van zijn eeuwige huis in Gizeh. Khafre en Menkaure hebben hun eigen tempelcomplexen en monumenten toegevoegd, zoals de Grote Sfinx van Gizehonder het bewind van Khafre, maar deze waren op een kleinere schaal dan die van Khufu’s werk. Het is geen toeval of mysterie waarom de Grote Piramide de grootste is en de andere twee steeds kleiner: naarmate de periode van het Oude Koninkrijk voortduurde, met de nadruk van de regering op grootse bouwprojecten, werden de middelen steeds schaarser. Menkaure’s opvolger, Shepseskaf (2503-2498 vGT) had de middelen om Menkaure’s piramidecomplex te voltooien, maar kon zich die luxe niet veroorloven; hij werd begraven in een bescheiden mastaba-graf in Saqqara.

Toch werd Gizeh nog steeds als een belangrijke site beschouwd en werden er fondsen toegewezen zolang ze beschikbaar waren voor het onderhoud ervan. Gizeh was eeuwenlang een bloeiende gemeenschap met tempels, winkels, een marktplaats, woningen en een stevige economie . Individuen in de huidige tijd die speculeren op de eenzame, verlaten, mystieke buitenpost van Gizeh, negeren het bewijs van hoe het complex eruit zou hebben gezien gedurende het grootste deel van de lange geschiedenis van Egypte. Het huidige begrip van het plateau als een geïsoleerde buitenpost van monumenten moedigt theorieën aan die niet overeenkomen met hoe Gizeh feitelijk was toen die monumenten werden gebouwd. Theorieën die suggereren dat mysterieuze tunnels onder het plateau liggen, zijn ontkracht – maar blijven bestaan ​​- inclusief speculaties over de Osiris-schacht.

Kaart van de monumenten van Gizeh.

Dit complex van ondergrondse kamers werd hoogstwaarschijnlijk gegraven, zoals Hawass beweert, ter ere van de god Osiris en kan al dan niet de plaats zijn geweest waar de koning Khufu oorspronkelijk werd begraven. Herodotus noemt de Osiris-schacht (hoewel niet met die naam, die er pas onlangs door Hawass aan werd gegeven) in het schrijven van de grafkamer van Khufu, die naar verluidt omringd was door water. Bij opgravingen van de schacht en de kamers zijn artefacten teruggevonden die dateren uit het oude koninkrijk tot en met de derde tussenliggende periode, maar er zijn geen tunnels die zich vertakken onder het plateau. Osiris, als heer van de doden, zou zeker geëerd zijn in Gizeh en ondergrondse kamers die hem erkenden als heerser in het hiernamaals waren niet ongebruikelijk in de geschiedenis van Egypte.

Hoewel de Grote Piramide van Gizeh, en de andere kleinere piramides, tempels, monumenten en graven daar, gedurende de hele geschiedenis van Egypte werden gerespecteerd, raakte de site in verval na de Romeinse bezetting en vervolgens de annexatie van het land in 30 v.Chr. De Romeinen concentreerden hun energie op de stad Alexandrië en de overvloedige oogsten die het land aanbood, waardoor Egypte de “broodmand” van Rome werd , zoals de uitdrukking luidt. De site werd min of meer verwaarloosd tot de Egyptische veldtocht van Napoleon van 1798-1801 CE, waarin hij zijn team van geleerden en wetenschappers meenam om de oude Egyptische cultuur te documenterenen monumenten. Napoleons werk in Egypte trok anderen naar het land, die vervolgens weer anderen inspireerden om te bezoeken, hun eigen waarnemingen te doen en hun eigen opgravingen uit te voeren.

Gedurende de 19e eeuw na Christus werd het oude Egypte steeds meer het onderwerp van belangstelling voor mensen over de hele wereld. Professionele en amateurarcheologen kwamen naar het land om de oude cultuur te exploiteren of te verkennen voor hun eigen doeleinden of in het belang van wetenschap en kennis. De Grote Piramide werd voor het eerst volledig professioneel opgegraven door de Britse archeoloog Sir William Matthew Flinders Petrie wiens werk aan het monument de basis legde voor alle anderen die tot op de dag van vandaag volgden.

Flinders Petrie was duidelijk geïnteresseerd in het onderzoeken van elke nuance van de Grote Piramide, maar niet ten koste van het monument zelf. Zijn opgravingen werden met de grootste zorg uitgevoerd om de historische authenticiteit van het werk dat hij onderzocht te bewaren. Hoewel dit in de moderne tijd een logische benadering lijkt, hebben veel Europese ontdekkingsreizigers vóór Flinders Petrie, professionele archeologen en amateuristische archeologen, alle zorgen van behoud terzijde geschoven bij het nastreven van hun doel om oude schatten op te graven en oudheden terug te brengen naar hun beschermheren. Flinders Petrie heeft het protocol met betrekking tot oude monumenten in Egypte opgesteld dat tot op de dag van vandaag nog steeds wordt nageleefd. 


Gepubliceerd op: Ancient Egypte

Geef een reactie