Astrofotografie heeft ook zo zijn nadelen..in Nederland.


Daar staat ie dan, ready to go.

Een Celestron Advanced VX 8″ (203mm) FL/10 2000mm Schmidt-Cassegrain.


Het is alsof de duvel er mee speelt. Maar ik heb, zoals ik al schreef, in de zomer van 2020 een telescoop besteld. Bij een goede en betrouwbare Nederlandse leverancier (Ganymedes, Amstelveen). Ik wilde echt serieus werk gaan maken van de astrofotografie als hobby, dus wilde daar ook graag een goede en daarvoor geschikte telescoop kopen. Ik ben toen op bezoek geweest bij een kennis via Facebook (Arjan Kievits). Arjan heeft heel veel ervaring op dit gebied. En hij heeft mij toen twee telescopen laten zien en uitleg gegeven.

Hij raadde mij aan om de Skywatcher-Explorer-150PDS-EQ5-GoTo—150-mm-f-5-Newtonian-with-Dual-Speed-Focuser-on-EQ5-Pro-SynScan aan te schaffen. Een goede telescoop waarmee je goed (als amateur) redelijk professioneel aan de slag kan. Hier een voorbeeldje van deze telescoop bij een Duitse leverancier.

Behalve de telescoop zelf (de grote tube die je ziet) is ook het onderstel en de mount waarop de telescoop zelf rust van groot belang. Die moet stevig, stabiel en goed zijn.

Ergens in juni 2020. Heb ik die telescoop besteld. Echter, door de Corona toestanden, waren de leveringen (de telescoop moest uit China komen) zeer traag. Mijn leverancier verwachtte dat de levering in November 2020 plaats zou vinden.

In December nog steeds niets gehoord….

Dus maar eens gebeld. En helaas het kon nog wel langer gaan duren. Nu had ik geen haast, maar werd toch wel een beetje ongeduldig. En heb gevraagd of Ganymedes zelf niet een alternatieve telescoop had met dezelfde specificaties. Gelukkig hadden zij die. En het is dus de telescoop geworden waarvan de foto hierboven staat. Een Celestron Advanced VX 8″ (203mm) FL/10 2000mm Schmidt-Cassegrain.

Inmiddels heb ik hem nu begin december 2020 in huis en in elkaar gezet. (Mijn kennis is komen kijken of ik alles wel goed had gedaan). Ook de zoekkijker en het oculair van de telescoop heb ik nu goed ingesteld. Dat alleen al is een hele toer!

En 1 poging gedaan om de kijker te alignen. Zie hierover dit artikel:

Maar sindsdien is het ‘avonds alleen maar bewolkt, of af en toe een kort moment helder. Te kort want je telescoop goed afstellen/alignen kost aardig wat tijd. Als dat alignen uiteindelijk goed is gelukt kun je automatisch de telescoop naar ieder gewild object aan de hemel toe sturen. Dat gaat met behulp van de ” go-to” mogelijkheid/optie die deze kijker heeft. (Er zit een soort motortje in de mount van de telescoop die de telescoop aanstuurt: de go-to).

Je kan dan met behulp van een speciaal voor jouw telescoop geschikt software programma, de kijker vanaf een tablet, notebook of PC aansturen, naar de door jou gewenste objecten aan de hemel: een planeet of een ster of een nevel bijvoorbeeld. Het software programma toont een beeld van het heelal waar je de laptop op richt. Vervolgens kun je via Wifi de telescoop dit geconnect is met het software programma naar dat object sturen. Daarvoor heb je wel een aparte connector nodig die je kunt aansluiten op de telescoop:

Wifi adapter.

Ditzelfde kan ook direct met de bijgeleverde handbediening die je aan de telescoop bevestigd hebt en erbij geleverd wordt:

Hand bediening.

Maar helaas, door al die tijd dat het te lang bewolkt is, heb ik de aligning nog niet goed. Hij is al aardig ingesteld maar nog niet precies genoeg. En dat is heel belangrijk. Anders moet je iedere keer de telescoop weer met de hand bijstellen.


Tja, Nederlands weer, je moet geduld hebben…..

Wel kan ik handmatig naar objecten kijken als het eventjes helder is. Je richt de telescoop dan met de hand en met behulp van de zoekkijker naar het object dat je wit zien.

Maar dat is niet waar ik naartoe wil. Daarvoor heb ik deze kijker niet aangeschaft. Uiteindelijk wil ik er ook foto’s mee kunnen maken. En bijvoorbeeld m.b.v. de foto of filmpjes en een goede nabewerking een mooie montage kunnen maken van een hemel object. En dan moet de goto (dus de aligning echt goed zijn).

Dit kun je doen met behulp van een speciale camera, die je op de telescoop kunt aansluiten. En je hebt natuurlijk een goed fotobewerkingsprogramma nodig om de foto of het filmpje te kunnen bewerken. (Hier kom ik nog apart op terug in een apart artikel).

Dus geduld, geduld, geduld …en het moet lukken uiteindelijk.


Als voorbeeld een foto die ik ook uiteindelijk zou willen kunnen maken. Deze is van mijn kennis en leermeester:

De NGC9665, Eastern Veil Nebula gefotografeerd door: Arjan Kievits. – COPYRIGHT-.

Dit is wel een heel goede en professionele foto natuurlijk. Voor diegenen die willen weten hoe Arjan deze foto tot stand heeft gebracht, kijk dan naar (Dit is een totaal van 12,6 uur aan opnames):

Astrobin

Arjan Kievits heeft astrofotografie als hobby. Is dus geen professioneel fotograaf. (Hoewel hij dat in mijn ogen feitelijk weldegelijk is, alleen het is niet zijn beroep). Doet ook veel vrijwilligers werk bij Sterrenwachten en organiseert evenementen m.b.t. astronomie en geeft lezingen.

Als je meer van zijn werk wilt zien ga dan naar: Flickr.com

Wordt vervolgd:….


Geef een reactie