Vragen en antwoorden uit de media – weetjes over de ruimte.

Wat gebeurt er als een klein zwart gat in contact komt met iets veel groters? Zal het nog steeds dat object absorberen?

Carel van Heugten, heeft Wiskunde en Fysica gestudeerd aan Technische Universiteit EindhovenBijgewerkt op  7 januari

Nou en of! Een beetje zwart gat gaat meteen aan de slag.

Stel je een zwart gat ter grootte van een olijf voor. En die olijf, met dezelfde massa als de aarde komt in contact met de aarde.

Dan gebeuren er bizarre dingen. Dat gat valt door de aarde heen, nee, de aarde komt naar dat gat toe en het gat gaat naar en door de aarde. Dat gaat een tijd zo door. Op en neer, als een gigantische paringsdans. Ondertussen valt er materie dat gat in en aldus krijgt de aarde een bovenmaatse wortelkanaalbehandeling. De aarde wordt uitgehold en reken op tsunami’s, aardbevingen, vulkanisme, kortom echt grote shit. De mens sterft vrij snel uit. Gewoon door een gaatje ter grootte van een olijf.

De aarde wordt helemaal opgesnoept en wat rest is een zwart gat ter grootte van een hele flinke olijf. Met een massa van 2* de aarde

Carel

Aanvulling/correctie. Al voor dat zwarte gat in contact komt met de aarde is het al helemaal mis. De enorme gravitatie plukt en trekt al hele stukken aarde de ruimte in, inclusief alles wat er leeft. De effecten zijn dus nog een heel stuk drastischer dan ik hier eerder opschreef. Het eindresultaat is wel hetzelfde, het zwarte gat slorpt de aarde met huid en haar op.

Tekening, puur ter illustratie, niet om mijn tekentekort te tonen. Hier is het zwarte gat op 1/2 R van de aarde gekomen, R is de straal van de aarde. De graviteit werkt daar met 2G, dus twee keer de zwaartekracht die wij hier ervaren. Dus er wordt flink aan de aarde getrokken en delen vliegen richting gat. Het gebied wordt omzoomd door de cirkel gat-aarde met lengte R. Is het gat dichterbij, 1/4R, dan is de loodrechte aantrekking 4G, dan gaat het nog drastischer. Het cirkelgebied blijft ongeveer hetzelfde, alleen de aantrekking in het centrum van de cirkel neemt stevig toe.

Kleine verschillen als we de relativiteitstheorie toepassen, maar voor de effecten maakt dat weinig verschil.


Nico Wortèl, studeerde aan Academie voor Counselling en coachingBeantwoord op 2 januari 2020

Het kleinste zwarte gat dat nu bekend is, heeft een massa van 3,3 keer die van de Zon. Dat is dan 6,5^30 kg of 6.500.000.000.000.000.000.000.000.000.000 kilogram. Dit mini-zwarte gat is maar 10 km dik. 
Alleen in onze gedachten bestaan er nog kleinere zwarte gaten.

Vaak draait een zwart gat om een andere, veel grotere ster heen. De buitenkant van die grotere ster valt dan in stukjes op het zwarte gat. Zo slurpt hij die grotere ster helemaal op.

Zwarte gaten kunnen alleen maar groeien. Het gaat om de massa (zwaarte) niet om hoe groot is precies is.


Gepubliceerd op NL.quota.com

Geef een reactie