Wat is het verschil tussen BaK-4, BK-7 en K9 glas?

Er zijn letterlijk duizenden verschillende glasformuleringen in de wereld. Elke formulering heeft zijn eigen zeer specifieke optische eigenschappen en dientengevolge zijn eigen aanduiding. BK-7 en Bak-4 zijn twee van dergelijke aanduidingen van glasformuleringen die worden gebruikt in de prisma’s van verrekijkers, spotting scopes en monoculairs.

BK-7 (evenals de zeer vergelijkbare K9) verwijst naar een type borosilicaatglas dat al lang en nog steeds veel wordt gebruikt in veel verschillende optische productmerken en -modellen. BK-7 en K9 zijn goedkoper dan BaK-4 en worden daarom vaak aangetroffen in goedkopere producten dan BaK-4.

BaK4 verwijst naar een licht barium kroonglas dat, omdat het veel duurder is dan BK-7- of K9-glas, over het algemeen wordt aangetroffen in optische instrumenten uit de midden- tot high-end prijsklasse. Voor verrekijkers, spotting scopes en monoculairs heeft BaK-4 over het algemeen de voorkeur boven BK-7 of K9 omdat het een hogere brekingsindex heeft en, bij gebruik in een goed ontworpen algemeen optisch systeem, een hogere beeldkwaliteit biedt dan een prisma-constructie van hetzelfde type gemaakt met BK-7 of K9 glas. Er wordt vaak geschreven dat de uittredepupil van een BK-7- of K9-prisma niet perfect rond is, wat duidelijkheidsproblemen aan de randen van het beeld veroorzaakt, terwijl een BaK-4 perfect rond is. Dit is soms waar, maar mag absoluut niet vertrouwd worden. Raadpleeg altijd de productspecificaties om het type glas te ontdekken dat in de prisma’s van het systeem wordt gebruikt.


Gepubliceerd op: Celestrom.com

Geef een reactie