De ultieme gids voor het observeren van Mercurius.

Als we het hebben over onze favoriete planeten om door telescopen te observeren, welke komen dan het vaakst in ons op? Natuurlijk is er Saturnus en zijn prachtige ringen, en Jupiter met zijn verschillende wolkenbanden, Grote Rode Vlek, en zijn vier helderste manen die rond de planeet racen. Dan is er Mars, genoemd naar de god van de oorlog met zijn roodachtige uiterlijk, unieke oppervlaktemarkeringen en poolijskappen. En tot slot is er Venus, de tweelingbroer van de aarde (qua grootte), die lijkt op een miniversie van onze eigen maan terwijl deze door zijn fasen gaat.

Maar we horen zelden over de planeet die het dichtst bij de zon staat – de kleinste en meest ongrijpbare planeet in ons zonnestelsel – Mercurius. Mercurius is misschien wel een van de minst waargenomen planeten, maar het kan veilig worden waargenomen tijdens gunstige perioden waarin het zijn grootste afstand van de zon bereikt. Astronomen noemen dit “grootste verlenging”. Omdat Mercurius zo dicht bij de zon staat, treden er om de paar maanden verlengingen op, waardoor de planeet aan de oost- of westkant van de zon wordt geplaatst.

Dus hoe weten we wanneer en waar we moeten zoeken om Mercurius te vinden? Is het gevaarlijk om deze kleine planeet te observeren, die zo dicht bij de zon staat? Wat zal ik zien als ik Mercurius door een telescoop bekijk? Waar moet ik naar zoeken? Hier zijn een paar observatietips om u te helpen onze mysterieuze, zelden geziene buurman beter te leren kennen.

Tip 1: probeer ALLEEN Mercurius te bekijken tijdens een veilige kijkgelegenheid

Omdat Mercurius nooit te ver van de zon afdwaalt, gaat het vaak verloren in de schittering van de zon. Probeer nooit om Mercurius op klaarlichte dag te lokaliseren en te observeren, aangezien het buitengewoon gevaarlijk is en het risico niet waard is dat u uzelf per ongeluk verblindt en blijvend oogletsel veroorzaakt. Alleen tijdens een gunstige scheiding van de zon is het relatief veilig genoeg om Mercurius te observeren in een diepe schemering als de zon onder de horizon staat.

Mercurius zal tijdens deze periodes in 2021 zichtbaar zijn in de avond- en ochtendhemel:

Avond: 10 januari tot 31 januari

Op 10 januari zullen Mercurius, Jupiter en Saturnus dicht bij elkaar komen voor een zeldzame drievoudige conjunctie-gebeurtenis en een kleine driehoek vormen laag aan de zuidwestelijke hemel. Kijk 30 tot 45 minuten na zonsondergang. Een verrekijker zal helpen. 
Op 24 januari bereikt Mercurius de grootste oostelijke verlenging van 18,6 graden vanaf de zon. Dit is een ideaal moment om Mercurius te bekijken, aangezien het zich op het hoogste punt boven de horizon aan de avondlucht bevindt.

Ochtend: van 28 februari tot 20 maart
Op 6 maart bereikt de planeet Mercurius de grootste westelijke verlenging van 27,3 graden vanaf de zon! Dit is een goed moment om Mercurius te bekijken, aangezien het zich aan de ochtendhemel op het hoogste punt boven de horizon bevindt. Zoek naar Mercurius laag aan de oostelijke hemel net voor zonsopgang. Opmerking: op de ochtend van 5 maart vóór zonsopgang verschijnt Mercurius net links van Jupiter. Een verrekijker zal helpen.

Avond: van 3 mei tot 24 mei
Op 17 mei bereikt Mercurius de grootste oostelijke verlenging van 22 graden ten opzichte van de zon. Dit is een ideaal moment om Mercurius te bekijken, aangezien het zich op het hoogste punt boven de horizon aan de avondlucht bevindt. Zoek naar Mercurius laag aan de westelijke hemel net na zonsondergang. Ochtend: van 27 juni tot 16 juli Op 4 juli bereikt Mercurius de grootste westelijke verlenging van 21,6 graden ten opzichte van de zon. Dit is een ideale tijd om Mercurius te bekijken, aangezien het zich aan de ochtendhemel op het hoogste punt boven de horizon bevindt. Zoek naar Mercurius laag aan de oostelijke hemel net voor zonsopgang. Avond: van 31 augustus tot 21 september


Op 14 september bereikt Mercurius de grootste oostelijke verlenging van 26,8 graden vanaf de zon! Dit is een goed moment om Mercurius te bekijken, aangezien het zich op het hoogste punt boven de horizon aan de avondhemel bevindt. Zoek naar Mercurius laag aan de westelijke hemel net na zonsondergang.

Ochtend: van 18 oktober tot 1 novemberOp 25 oktober bereikt Mercurius de grootste westelijke verlenging van 18,4 graden ten opzichte van de zon. Dit is een ideale tijd om Mercurius te bekijken, aangezien het zich aan de ochtendhemel op het hoogste punt boven de horizon bevindt. Zoek naar Mercurius laag aan de oostelijke hemel net voor zonsopgang.

Dus nu je weet wanneer Mercurius zichtbaar zal zijn, moet je bepalen waar het zich in de lucht bevindt.

 Tip 2: gebruik een astronomie-app of sterrenkaart

Sterrenkaarten in tijdschriften, boeken of websites over astronomie zijn visuele handleidingen die u helpen bij het plannen van uw zoektocht naar Mercurius. De modernste en meest informatieve tools van tegenwoordig zijn te vinden in astronomie-apps zoals de mobiele SkyPortal-app van Celestron. Download gewoon deze gratis planetarium-app uit de Apple App Store of Google Play en je hebt direct een schat aan informatie binnen handbereik. SkyPortal biedt niet alleen audio en schriftelijke beschrijvingen over Mercurius, het biedt ook de hemelcoördinaten, een realtime hemelkaart, stijg- en ondergangstijden, fysieke en orbitale parameters.

 Tip 3: de beste apparatuur om Mercurius te bekijken

Hoewel het lonend is om Mercurius met je blote ogen te zien, kan een verrekijker met laag vermogen je helpen om het te lokaliseren zodra de zon veilig onder de horizon zakt en de lucht begint te vervagen in de schemering. Kwik zal laag aan de horizon staan, in een deel van de atmosfeer dat dikker is en gevoeliger voor atmosferische turbulentie. Dat betekent dat Mercurius eruitziet als een glinsterende of fonkelende “ster” terwijl hij door de onstabiele lucht schijnt.

Gebruik indien mogelijk een telescoop met een diafragma van ten minste 2,4 ”tot 4”, vooral een met GoTo en tracking, waardoor Mercurius gecentreerd blijft voor een meer gestabiliseerd beeld.

Tip # 4: Waar je op moet letten bij het observeren van Mercurius 

Omdat Mercurius een inferieure planeet is waarvan de baan dichter bij de zon ligt dan die van de aarde, vertoont hij een volledige reeks fasen – alleen zichtbaar door een telescoop – net als een kleinere versie van onze maan. U kunt de fasen van Mercurius in een kleine telescoop met een matige vergroting bekijken als de omstandigheden ideaal zijn.

Mercurius heeft de reputatie een uitdagend telescoopdoel te zijn, dus het kan een paar pogingen kosten voordat je het kunt observeren. Maar uw geduld loont; het is de enige aardse planeet, behalve Mars, die door middel van telescopen met een groter diafragma wat details op zijn oppervlak onthult. Verwacht echter geen kraters op te lossen, want Mercurius is gewoon te klein.

We hopen dat deze korte kijkgids voor Mercurius je zal helpen bij je missie om deze ongrijpbare kleine planeet in ons zonnestelsel te observeren. De sleutel is weten wanneer en waar u moet zoeken. Als u meer over Mercury wilt weten, download dan de SkyPortal mobiele app uit de App Store of Google Play. Heldere lucht!


Gepubliceerd op: Celestron.com

Geef een reactie