Categorieën
Archeologie

Wat was het doel van de sfinx toen deze in het oude Egypte werd gebouwd?

Niemand weet het echt. De Sfinx is het oudste gigantische bouwwerk in de Egyptische geschiedenis en wordt verondersteld te zijn gebouwd rond 4.500 voor Christus. Sommige recente onderzoeken suggereren echter dat het zo oud is als 9.000 jaar of 7000 voor Christus. Deze studie stelt dat er in de bovenste delen van de Sfinx verwering veroorzaakt door neerslag is. Archeologen suggereren dat de laatste keer dat er voldoende neerslag was om dit niveau van erosie met dit patroon te veroorzaken, 9.000 jaar geleden was. De vroegst bekende piramides in vergelijking werden gebouwd in Saqqara, ten noordwesten van Memphis, en men denkt dat deze tussen 2630 en 2610 zijn gebouwd tijdens de derde dynastie. Dit betekent dat de Sfinx mogelijk meer dan twee keer zo oud is als de vroegste piramides. Het feit dat het zo oud is, betekent dat veel farao’s zelf niet wisten waar het vandaan kwam, of wat het doel was,

Een reden waarom het misschien niet zo oud is, is omdat velen denken dat de Sfinx lijkt op de farao Khafre, die leefde tussen 2603-2578 v.Chr. En een van de piramides van Gizeh bouwde. Velen geloven dat de Sfinx werd gebouwd om over het plateau van Gizeh te waken en een symbolisch doel diende. De Sfinx is gebouwd naar het oosten gericht, wat betekent dat hij elke dag op één lijn staat met de rijzende zon. Sommige latere Egyptenaren zouden het aanbidden en de Sfinx ‘Hor-Em-Akhet’ noemen, wat ‘Horus van de Horizon’ betekent.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.