Apollo 15 landingsplaats is opvallend duidelijk in beeld vastgelegd vanaf de aarde

Apollo 15 landingsplaats is opvallend duidelijk in beeld vastgelegd vanaf de aarde Afbeelding: © Sophia Dagnello, NRAO/GBO/Raytheon/AUI/NSF/USGS)

De dunne, meanderende kanaal loopt door het midden van het beeld is de Hadley Rille, een litteken links op de maan na het verleden vulkanische activiteit, waarschijnlijk een instortende lavabuis, volgens een verklaring van de National Radio Astronomy Observatory (NRAO). De cirkelvormige deuk afgebeeld in de buurt van de rille is Hadley C, een krater ongeveer 3,7 mijl (6 kilometer) in diameter. 

Wetenschappers besteedden twee jaar aan de ontwikkeling van de technologie om deze gedetailleerde beelden van de maan van de aarde te nemen, en nu kunnen ze snapshots van maanobjecten zo klein als 5 meter van ongeveer 238.855 mijl (384.400 kilometer) afstand vastleggen. In de toekomst zijn de onderzoekers van plan om de technologie verder te ontwikkelen, tot het punt waar ze radarsignalen naar de verre uithoeken van het zonnestelsel kunnen gooien en beelden van Uranus en Neptunuskunnen vastleggen , die op hun dichtstbijzijnde 2,6 miljard km (2,6 miljard km) en 2,7 miljard mijl (4,3 miljard km) van de aarde liggen, respectievelijk volgens Space.com.

Verwant: Supermoon foto’s: Volle maan stijgt over de hele wereld

Dit radarbeeld toont de regio waar Apollo 15 in 1971 landde.
Om de landingsplaats te vinden, volg de Hadley Rille (de slang-achtige lijn) naar beneden van de Hadley C krater (de nabijgelegen deuk);
de Apollo 15 landde in de buurt van waar de rille begint af te schieten naar de rechterkant van het beeld. (Image credit: NRAO/GBO/Raytheon/NSF/AUI)

Het geplande systeem zal een sprong voorwaarts in radar wetenschap, waardoor de toegang tot nooit eerder vertoonde kenmerken van het zonnestelsel van hier op aarde,” Karen O’Neil, site directeur van de Green Bank Observatory in West Virginia, zei in de NRAO verklaring.

Maar hoe werkt de nieuwe technologie? Wetenschappers bevestigden een radarzender aan de Green Bank Telescope (GBT), de grootste volledig bestuurbare radiotelescoop op aarde. Aldus uitgerust en gericht op de maan, kon de telescoop radarsignalen aan de maanoppervlakte overbrengen. Deze signalen ketste vervolgens terug naar de aarde, waar ze werden gevangen door de NRAO’s Very Long Baseline Array, een netwerk van observatiestations met grote antenne schotels verspreid over de VS.

GERELATEERDE INHOUD

Zelfgemaakte telescopen vangen de hemel (Slideshow)

Space-y verhalen: De 5 vreemdste meteorieten

De gevaarlijkste ruimtewapens ooit

De NRAO, de Green Bank Observatory en Raytheon Intelligence & Space, het bedrijf dat de radarzender ontwikkelde, legden de nieuwe beelden vast van de Apollo 15-landingsplaats in november 2020, terwijl ze een proof-of-concept test van de technologie uitvoeren. Ze zijn nu de afronding van een plan om een nog krachtiger radarsysteem dat hoge resolutie beelden van zowel de nabije aarde objecten en het zonnestelsel buitenste planeten kan snap ontwikkelen.

We hebben eerder deelgenomen aan belangrijke radarstudies van het zonnestelsel, maar het draaien van de GBT in een bestuurbare planetaire radar zender zal sterk uitbreiden ons vermogen om intrigerende nieuwe onderzoekslijnen na te streven,” Tony Beasley, directeur van de NRAO en vice-president voor Radio Astronomy aan associated universities, Inc, zei in de verklaring.

Animatie filmpje


Gepubliceerd op: Livescience

Geef een reactie