Categorieën
Archeologie

Waren de farao’ s van het oude Egypte reuzen?

Uit mijn lezingen over het hoogtepunt van de Egyptische koningen, heb ik rapporten gevonden die aangeven dat de hoogste van allemaal Sanakht zou zijn , in het verleden bekend als Hen-Nekht, een heerser van de Derde Dynastie van het Oude Koninkrijk (ca. 2686 v.Chr. – c. 2613 voor Christus). De datum van zijn regering is onbekend vanwege een gebrek aan gegevens, noch zijn er details over zijn identiteit. Er zijn echter skeletresten van een mannetje gevonden in een mastaba geïdentificeerd als mogelijk die van Sanakht. De metingen berekenen zijn lengte als meer dan 1,87 m (6 ft 1 1⁄2 in). De gemiddelde lengte van prehistorische en later Egyptische mannetjes is berekend op 1,67 m (5 ft 6 in). Ramses II meet 173 cm (5,67 voet).

Het verband tussen de identiteit van de overleden man en Sanakht wordt gevonden in een passage geschreven door Manetho (Ptolemeïsch koninkrijk, begin derde eeuw voor Christus) waarin hij een ongewoon lange heerser van de late Tweede Dynastie genaamd Sesochris beschrijft . In 2017 coördineerden Egyptoloog Michael E. Habicht van het Institute of Evolutionary Medicine van de Universiteit van Zürich en paleopatholoog Francesco M. Galassi een groep onderzoekers die concludeerden dat de overblijfselen het vroegst bekende geval van gigantisme zijn.

Mogelijke schedel van farao Sanakht uit mastaba K2 bij Beit Khallaf. Charles Samuel Myers – Myers, Charles S. (1901), ” The Bones of Hen Nekht, een Egyptische koning van de derde dynastie“, Man 131:

Hulpfragment van Sanakht in de pose van het slaan van een vijand. 
Oorspronkelijk afkomstig uit de Sinaï, nu EA 691 te zien in het British Museum. 
Gebruiker: Captmondo
Myers, Charles S. (1901). 
“The Bones of Hen Nekht, een Egyptische koning van de derde dynastie”. Man 131 : 152-153.
Newsweek: Ancient Egyptian Pharaoh is ’s werelds oudste geval van gigantisme. ‘S Werelds vroegst bekende reus was een oude Egyptische farao, zeggen wetenschappers

Swelim, Nabil: enkele problemen met de geschiedenis van de derde dynastie. , in: Archaeological and Historical Studies , The Archaeological Society of Alexandria, Alexandria 1983, pp. 95, 217-220 en 224.

Gepubliceerd op Quora.com

Artikel van: Halyna Romanivna DidyckaTaught French, Spanish, Latin and Philology, in university. Heeft Egyptologie gestudeerd en bezocht Egypte.

Halyna Didycka

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.