Categorieën
Mars

NASA en internationale partners om de missie Mars Ice Mapper te bestuderen.

WASHINGTON – NASA en drie internationale partners hebben een overeenkomst getekend om samen te werken aan een voorgestelde missie om te zoeken naar ijsafzettingen onder het oppervlak van Mars, een voorloper van menselijke missies daar.

In een verklaring van 3 februari zei NASA dat het een ‘intentieverklaring’ had ondertekend met de Canadian Space Agency (CSA), Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) en het Italiaanse ruimteagentschap ASI met betrekking tot de International Mars Ice Mapper. Volgens die overeenkomst zullen de agentschappen concepten bestuderen voor de missie en mogelijke rollen en verantwoordelijkheden.

NASA introduceerde het missieconcept een jaar geleden in haar begrotingsvoorstel voor het boekjaar 2021. Het ruimtevaartuig zou in 2026 gelanceerd worden en in een baan rond Mars gaan, waarbij het een radar zou gebruiken om te zoeken naar afzettingen van ijs onder het oppervlak van Mars die zouden kunnen worden bestudeerd door toekomstige missies naar het oppervlak van Mars, inclusief menselijke missies.

Mars Ice Mapper, een voorgestelde missie waarvoor NASA zal samenwerken met Canada, Italië en Japan, zal een orbiter naar Mars sturen om met radar naar ijs onder het oppervlak te zoeken. 
De missie maakt mogelijk gebruik van een constellatie van relaissatellieten, waarvan er één zich rechts bevindt, om gegevens terug naar de aarde te sturen. 
Krediet: NASA

In haar verklaring heeft NASA de mogelijke rollen van de internationale partners bij de missie niet onthuld. Tijdens eerdere vergaderingen van adviescomités zeiden ambtenaren van het agentschap echter dat CSA het radarinstrument zou leveren, JAXA de ruimtevaartbus en ASI het communicatiesubsysteem voor het ruimtevaartuig. NASA zou verantwoordelijk zijn voor het algehele missiebeheer en voor de lancering van het ruimtevaartuig.

“Dit innovatieve partnermodel voor Mars Ice Mapper combineert onze wereldwijde ervaring en maakt het mogelijk om kosten over de hele linie te delen om deze missie haalbaarder te maken voor alle geïnteresseerde partijen”, zegt Jim Watzin, een senior adviseur van NASA die de missieplanning van Mars ondersteunt en voormalig hoofd van het bureau Mars Exploration Program, zei in de verklaring.

NASA heeft geen formele kostenraming opgesteld voor zijn deel van de missie, maar Watzin zei tijdens een vergadering in november van een commissie die de lopende planetaire wetenschap decadaal onderzoek ondersteunt, dat het bureau had geschat dat zijn aandeel in de missie $ 185 miljoen zal kosten.

Tijdens die bijeenkomst zei Watzin dat Mars Ice Mapper een essentieel onderdeel was van langetermijnplanning voor menselijke Mars-missies, door locaties te identificeren waar waterijs kan bestaan ​​binnen 5-10 meter van het oppervlak en dus toegankelijk was voor bemande expedities. “De Mars Ice Mapper-missie werd geïdentificeerd als een essentiële voorlopermissie die nodig is om die cruciale informatie te verkrijgen, zodat we konden beslissen waar we heen moesten voor de eerste menselijke missie, en ook hoe we ons op die missie zouden voorbereiden”, zei hij.

De missie stuitte op enige scepsis van Mars-wetenschappers, die de prioriteit van een ijs-mapping-missie boven andere wetenschappelijke doelstellingen in twijfel trekken. Watzin zei op die bijeenkomst in november dat Mars Ice Mapper een ‘verkenningsvoorloper-missie’ is die ook wetenschappelijke voordelen heeft, in vergelijking met de Lunar Reconnaissance Orbiter-missie die oorspronkelijk werd gelanceerd om de verkenningsinspanning van de Constellation te ondersteunen, maar die nu deel uitmaakt van het planetaire wetenschapsprogramma van NASA. .

In de aankondiging van de intentieverklaring zei NASA dat de partners in de volgende fase van de studie van Mars Ice Mapper “mogelijkheden voor het delen van ritten zullen onderzoeken”. “Alle wetenschappelijke gegevens van de missie zouden beschikbaar worden gesteld aan de internationale wetenschappelijke gemeenschap voor zowel planetaire wetenschap als verkenning van Mars.”

Door waterijs in de buurt van het oppervlakte in kaart te brengen, zou een tot nu toe verborgen deel van de Martiaanse hydrosfeer en de lagen erboven onthuld kunnen worden, wat kan helpen om de geschiedenis van de veranderingen in het milieu op Mars bloot te leggen en ons in staat te stellen fundamentele vragen te beantwoorden over de vraag of Mars ooit is geweest. de thuishaven van microbieel leven of misschien nog steeds, ”zei Eric Ianson, directeur van het Mars Exploration Program, in de verklaring.

Op een bijeenkomst van 27 januari van de Mars Exploration Program Analysis Group zei Ianson dat, naast de intentieverklaring, NASA zich voorbereidde op een “pre-acquisitie strategievergadering” in de nabije toekomst. Die bijeenkomst zal beslissen over een hoofdcentrum voor de Mars Ice Mapper-missie en andere kwesties voordat formeel wordt begonnen met de ontwikkeling van de missie.

Watzin, die op dezelfde bijeenkomst sprak, verwachtte dat een formeel memorandum van overeenstemming tussen de agentschappen die aan de missie deelnamen, klaar zou zijn tegen het einde van de lente of de vroege zomer. “Dat zal het missieteam bij elkaar brengen en dan kunnen we serieus verder gaan met de implementatie ervan”, zei hij.

De NASA-aankondiging van de intentieverklaring bevatte een illustratie van Mars Ice Mapper die communiceert met drie ruimtevaartuigen in een baan om Mars, die fungeert als communicatierelais naar de aarde. De aankondiging ging niet in op deze relais, maar functionarissen van het agentschap hebben eerder gesproken over de ontwikkeling van een communicatiesatellietnetwerk op Mars, misschien via publiek-private partnerschappen, om Mars Ice Mapper te ondersteunen .


Gepubliceerd op Spacenews

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.