Jezero krater door de ogen van Mars Express.

Martin Knops: de landing van de NASA Perseverance Rover op Mars heeft veel aandacht gekregen in de media. En naar mijn menu terecht. Het is een uitzonderlijke prestatie om op die manier op zo’ n grote afstand ” een apparaat op wieltjes” keurig te laden landen. Daarom in dit artikel nog wat interessante nadere informatie met mooie beelden. De bron van dit artikel komt van internet in dit geval van ESA.int


Op 18 februari 2021 wordt verwacht dat NASA’s Perseverance-rover aankomt bij de Jezero-inslagkrater, de plek van een voormalig meer op Mars. De stereocamera met hoge resolutie op de Mars Express van ESA heeft gezorgd voor een belangrijke context voor de landingsplaats en de omgeving.

Mars Express beeldt de Rode Planeet sinds 2004 in drie dimensies en in kleur uit. De gegevens die het verzamelt, maken het mogelijk om afbeeldingen te maken van grote delen van het oppervlak van Mars – niet alleen als mozaïekbeelden in kleur, maar ook als digitale terreinmodellen. Deze bieden onderzoekers belangrijke informatie over het terrein en de hoogte van het land. Nauwkeurige topografische informatie is van cruciaal belang voor een veilige landing. De gedetailleerde gegevens van Mars Express zijn gebruikt om de selectie van talrijke landingsplaatskandidaten te ondersteunen, waaronder die van NASA’s Mars 2020-missie die deze week de Perseverance-rover in Jezero Crater zal zien landen.

De afbeeldingen die hier worden getoond, zijn afgeleid van ‘kaartbladen’ die miljoenen vierkante kilometers beslaan en die de bredere geografische context rond de landingsplaats weergeven. Maar de afbeeldingen geven niet alleen een grootschalig overzicht van de geografische locatie; dankzij hun hoge resolutie kunnen ze sterk worden vergroot om individuele details van het landschap in uitzonderlijke kwaliteit nader te bekijken.

Viaduct over de krater van het meer 

ezero in context

Topografische kaart van de Jezero-krater en omgeving (geannoteerd)
Topografische kaart van de Jezero-krater en omgeving (geannoteerd)

De Jezero-krater ligt precies op de grens tussen het oude hoogland van Terra Sabaea, waar nog steeds rotsen van 4,1-3,7 miljard jaar geleden te vinden zijn, en het 3,9 miljard jaar oude Isidis-inslagbekken. Het Nili Fossae graben-systeem, dat ruwweg de gebogen vorm van de rand van het Isidis-bekken volgt, werd gevormd door de impactgebeurtenis als gevolg van tektonische breuken. De Isidis Planitia (vlaktes) bestaat uit veel jongere afzettingen en werd gevormd in de ‘middeleeuwen’ op Mars, zo’n 3,7-3 miljard jaar geleden, aangepast tot op de dag van vandaag. Ten zuidwesten van de Jezero Crater ligt het vulkanische gebied van Syrtis Major, waar ongeveer 3,7-3 miljard jaar geleden lava stroomde. De rotsen en afzettingen in en rond Jezero Crater overspannen dus de geologische geschiedenis van Mars.

Jezero mineralogy in depth 

Jezero Crater heeft een diverse mineralogie, die kan worden gebruikt om de omgevingscondities af te leiden ten tijde van de vorming van de mineralen. Doorzettingsvermogen rover zal ze rechtstreeks bestuderen.  

De gedetailleerde kaart van Jezero Crater (inzet rechtsboven in de afbeeldingen hier) laat zien dat de kraterrand wordt doorbroken door drie valleien die voormalige rivieren waren. Neretva Vallis en Sava Vallis waren instroomkanalen die twee delta’s hebben gecreëerd op de westelijke en noordwestelijke rand van de krater. Doorzettingsvermogen zal de grootste van de twee in het westen in meer detail onderzoeken.

Pliva Vallis in het oosten van Jezero was een uitstroomkanaal waardoor water uit de krater werd afgevoerd. Als zodanig staat Jezero bekend als een ‘open basin lake’, een type meer waarvan wordt gedacht dat het ooit talrijk was op Mars. In vergelijking met gesloten bassins (met instroom maar geen uitstroom) zijn ze interessant omdat ze zoetwatermeren bevatten met een stabiel waterpeil. Meren in gesloten bassins werden daarentegen vaker blootgesteld aan uitdroging, waardoor ze in zoutmeren veranderden, waardoor ze minder kansrijk werden in de zoektocht naar levensbevorderende omstandigheden.

De grote kaart toont het stroomgebied van de twee instroomkanalen, van waaruit materiaal uit de omgeving door de rivieren de krater in is getransporteerd en in de twee delta’s is afgezet. Ruimtevaartuigen in een baan om Mars hebben spectrometers gebruikt om een ​​verscheidenheid aan mineralen in dit stroomgebied te detecteren. Dit zijn voornamelijk silicaten uit de olivijn- en pyroxeengroepen, beide mineraalklassen die afkomstig zijn van magma in de martiaanse mantel en duiden op basaltachtige vulkanische afzettingen die niet onderhevig waren aan langdurige verwering door water. Carbonaten die op de binnenrand van de Jezero-krater zijn geïdentificeerd, samen met de kleimineralen, getuigen van verwering door rotswater met een vulkanische bron.

Vulkanische mineralen, carbonaten en kleimineralen worden zowel in de delta als elders in de krater waargenomen. Van sommige carbonaten (kalksteen) wordt aangenomen dat ze direct in het meer zijn gevormd. Dergelijke meercarbonaten, en vooral de kleimineralen, duiden op zoetwateromstandigheden en hebben het potentieel om sporen van leven te behouden.

Er zijn echter ook andere soorten mineralen waargenomen, zoals sulfaten die ijzeroxide, amorfe siliciumoxiden en hydroxiden bevatten; deze hebben de neiging zich te vormen in zure wateren die geleidelijk opdrogen. Deze mineralen geven aan dat de omgevingscondities in de Jezero Crater in een later stadium droger en minder bevorderlijk werden voor het leven. Maar zelfs onder deze mineralen zijn er enkele waarin biosignaturen zeer goed kunnen worden bewaard.

Het bestuderen van gesteenten en mineralen met een brede oorsprong – of ze nu zijn gevormd door vulkanische activiteit, door water of gemodificeerd door gigantische impactgebeurtenissen – zal belangrijke inzichten opleveren in de geschiedenis van Mars.

https://www.esa.int/ESA_Multimedia/Images/2021/02/Jezero_crater_and_surrounds_annotated

ESA.int

Voorbereiding op een toekomstige terugkeermissie

Rover-missies bieden essentieel grondwerk, maar zelfs meer inzichten kunnen worden vergaard door mensen die in hightech laboratoria op aarde werken. Daarom zal Perseverance ook monsters verzamelen van verschillende locaties en deze op het oppervlak opslaan, zodat ze kunnen worden opgehaald voor toekomstige missies. Doorzettingsvermogen markeert de eerste fase van de Mars Sample Return joint venture tussen ESA en NASA, die voorziet in een toekomstige rover om de opgeslagen monsters op te halen, en een Earth-return-orbiter om ze ‘thuis’ te brengen.

 De nieuwste kaartbladen kunnen worden gedownload van  DLR , die het HRSC beheert, en van de kaartserver van de Freie Universität Berlin


Geef een reactie