Categorieën
Mars Ruimtevaart

NASA vouwt helikopter uit op Mars

Martin Knops: Op Mars heeft NASA de Perseverance laten landen. Wat een enorme prestatie is. Zie hieronder nadere info over o.a. de afstanden naar Mars t.o.v. de Aarde. Nu gaat NASA ook nog proberen om met een helikopter, de Perseverance, over Mars te vliegen. Zie het artikel hierover van Scientas. Welke ik ook heb opgenomen in deze publicatie.(Even door scrollen naar beneden).

Om voet op de planeet Mars te kunnen zetten, zouden we miljoenen kilometers moeten afleggen. Sondes hebben Mars uiteraard al bereikt, maar de mens is nooit verder gekomen dan de maan. Toch zijn er momenten dat Mars vele malen dichterbij de aarde is dan op andere momenten. Een mooie gelegenheid om naar de rode planeet af te reizen.

Al in 1672 de afstand tot Mars gemeten

Met de parallaxmethode bepaalde Giovanni Cassini in 1672 voor het eerst de afstand van de aarde tot Mars. Op basis van aardse afstanden wist Cassini, samen met zijn collega Jean Richter, heel nauwkeurig de afstand te bepalen. Hij zat slechts zeven procent van de moderne metingen af. Tegenwoordig gebruiken we uiteraard veel preciezere meetapparatuur.

Groot afstandsverschil tot Mars

Mars ligt heel ver van ons vandaan; op dit moment te ver. De afstand tot de maan is afgerond 400.000 kilometer. En verder is de mens nog niet geweest met een bemande missie. Mars staat op circa 60 miljoen

kilometer tot maximaal een kleine 400 miljoen kilometer van de aarde. In het meest gunstige geval moeten we dus zo’n 150 keer verder dan naar de maan reizen om bij Mars te kunnen komen.

Wanneer is Mars dichtbij?

De aarde en Mars staan één keer in de twee jaar relatief dicht op elkaar, dus zo’n 60 miljoen kilometer. Beide planeten draaien met verschillende snelheden om de zon, ook in verschillende banen. Om de afstand te overbruggen zijn flink wat maanden reistijd nodig, dus een vroeg vertrek is noodzakelijk. En dan hebben we het nog niets eens over het verblijf en de terugkeer.

Langer jaar op Mars

De verdere afstand van de aarde betekent ook een verdere afstand tot de zon. Hierdoor duurt een jaar op Mars langer dan op de aarde. Waar ons jaar 365 dagen duurt, bestaat een jaar op Mars uit 687 dagen; het aantal dagen dat Mars erover doet om rond de zon te draaien.


Het artikel van: Scientas.nl

(Lees het artikel ook op Scientas, voor nog meer info.)

Nog even en we zullen weten of Ingenuity in staat is om een rondje op Mars te vliegen.

De afgelopen tijd zat Marshelikopter Ingenuity veilig opgeborgen in de buik van rover Perseverance. Maar dat zal niet lang meer duren. NASA heeft namelijk de eerste stappen ondernomen om de helikopter van Perseverance los te koppelen. En dus breekt een spannende periode aan; want zal het NASA lukken om voor het eerst een helikopter op een andere planeet dan de aarde te laten vliegen?

Testlocatie
De voorbereidingen voor die eerste, veelbelovende vlucht van Ingenuity waren al een tijdje in volle gang. Ondertussen heeft Marsrover Perseverance de helikopter bijvoorbeeld naar de plek gebracht waar de testvluchten plaats moeten vinden. Een zorgvuldig gekozen, vlakke plek met weinig obstakels die de helikopter in de weg kunnen zitten.

Uitvouwen
Nu de helikopter op de plaats van bestemming is aangekomen, kan de helikopter zich los gaan maken van Perseverance. En zoals onderstaand gifje laat zien, lukt dat aardig. Langzaam maar gestaag vouwt NASA de helikopter uit op Mars. Voorzichtigheid is hierbij geboden. ”Zodra we beginnen met loskoppelen, is er geen weg terug meer,” zei Farah Alibay van NASA al eerder. “Alle activiteiten worden zorgvuldig gecoördineerd, zijn onomkeerbaar en afhankelijk van elkaar. Als er ook maar één aanwijzing is dat iets niet gaat zoals verwacht, kunnen we zomaar besluiten om een dag of langer te wachten, tot we een beter idee hebben van wat er gaande is.”

Doel
Zoals het er nu naar uit ziet, lijkt de helikopter er klaar voor te zijn om veilig op Mars te landen. En dan gaat het echte werk pas beginnen. De bedoeling is namelijk dat de helikopter een rondje op Mars gaat vliegen. De lat ligt echter niet heel hoog. Als Ingenuity erin slaagt om op te stijgen en te blijven zweven tijdens zijn eerste vlucht, is al meer dan 90 procent van de doelstellingen van het project behaald. Dat belooft echter al best een kluif te worden. Want het is namelijk nog maar helemaal de vraag of de helikopter überhaupt van de grond gaat komen. De atmosfeer van Mars is ongeveer honderd keer dunner dan die van de aarde. Dit betekent dat de atmosfeer net boven het Marsoppervlak ongeveer even ijl is als de aardse atmosfeer op een hoogte van 30.000 meter. Zo hoog vliegen helikopters nooit. Hoewel de makers hier natuurlijk wel rekening mee hebben gehouden, zal het alsnog spannend gaat worden om te zien hoe de helikopter het er op Mars van af gaat brengen.

Als alles volgens plan verloopt, is het ongetwijfeld de opmaat naar meer. In de toekomst kunnen Marshelikopters bijvoorbeeld gebruikt worden om het oppervlak van Mars gedetailleerd in kaart te brengen en te onthullen waar rovers het beste naartoe kunnen rijden. Ook kunnen ze onderzoek doen in gebieden die voor rovers lastig toegankelijk zijn.

Het belooft een spannende periode te worden. Wanneer Ingenuity precies het luchtruim gaat kiezen, is nu nog koffiedik kijken. Dat is namelijk sterk afhankelijk van de weersomstandigheden, en dan met name de wind op Mars. NASA verwacht er vanaf ongeveer 8 april klaar voor te zijn.

Een artikel van: Vivian Lammerse.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s