Categorieën
Astronomie Het Heelal

Leven we in een meervoudig universum?

Martin Knops: Een idee dat niet voor het eerst naar voren is gekomen in de theoretische fysica.

Citaat uit het artikel uit het onderstaande artikel van Astronomy.com:

” Zolang mensen naar de hemel hebben gekeken, doemt er een vraag op in het achterhoofd van onze collectieve geest: hoe weten we dat alles wat we zien, alles is wat er is?”

In dit hier volgende artikel wordt dit idee wetenschappelijk beschreven:


Hoe weten we dat alles wat we zien, alles is wat er is? Door David J. Eicher | Gepubliceerd: maandag 1 juli 2019 GERELATEERDE ONDERWERPEN: GROOTSTE MYSTERIES | MULTIVERSE

Gepubliceerd op: Astronomy.com

De eindige snelheid van licht bepaalt hoe ver we kunnen zien, maar naarmate het zichtbare universum (blauwe bol) groeit, is het een steeds kleiner deel van een groter universum dat zich nog sneller uitbreidt. 


Sterrenkunde : Roen KellyZolang mensen naar de hemel hebben gekeken, doemt er een vraag op in het achterhoofd van onze collectieve geest: hoe weten we dat alles wat we zien, alles is wat er is?

Tientallen jaren van astrofysisch onderzoek dat aan het einde van de 19e eeuw begon, vestigden het universum zoals wij het zien, met als hoogtepunt de Big Bang-theorie. We weten nu dat het universum ongeveer 13,8 miljard jaar oud is en minstens 150 miljard triljoen mijl in doorsnede. Maar de laatste jaren zijn astronomen begonnen met het aanpakken van een duizelingwekkende mogelijkheid: het universum dat we kunnen waarnemen en waarin we leven, kan een van de vele zijn waaruit de kosmos bestaat.

Het suggestieve bewijs hiervoor komt uit verschillende richtingen, van het idee van kosmische inflatie, van snaartheorie en het bestaan ​​van de beroemde kosmologische constante. Sommige van de begrippen die uit deze bewijslijnen naar voren komen, zijn behoorlijk contra-intuïtief. Maar dat baart astronomen geen zorgen. “Ik verwacht volledig dat de ware aard van de realiteit raar en contra-intuïtief is”, zegt kosmoloog Max Tegmark van het Massachusetts Institute of Technology, “en daarom geloof ik in deze gekke dingen.”

AAN DE RAND EN VERDER. Met de huidige instrumenten kunnen we sterrenstelsels tot aan de “horizon van de technologie” zien. 
We kunnen geen sterrenstelsels waarnemen voorbij de “lichtsnelheid-horizon”, maar ze kunnen in de toekomst zichtbaar worden als de expansie van het universum vertraagt. Sterrenkunde : Roen Kelly

Het idee van meerdere universums, of multiversums, stelt het idee voor dat het universum bestaat als een gigantische spons. Elke bubbel is een apart universum, net als het onze, maar andere zouden kunnen bestaan ​​gescheiden door gigantische holtes.

Wat is het bewijs hiervoor? Ten eerste suggereren metingen van verre supernovae dat de expansie van de kosmos versnelt. Ten tweede ondersteunt steeds meer bewijs het inflatoire scenario van de vroege geschiedenis van het universum. Ten derde suggereren ideeën over inflatie dat er mogelijk veel Big Bangs hebben plaatsgevonden. Ten vierde suggereren recente opvattingen over de snaartheorie dat er heel verschillende soorten universums zijn ontstaan. Al met al suggereren deze begrippen dat het mogelijk was, zo niet waarschijnlijk, dat er in het verleden meerdere universums van verschillende typen zijn gevormd, en dat ze naast elkaar bestaan ​​met de bekende kosmos die we kunnen zien.

Zelfs zonder andere universums weten astronomen dat het universum groter is dan wat we zien met onze telescopen. De kijkhorizon omvat nu ongeveer 14 miljard lichtjaar; en als je de wetenschap meetelt dat verre objecten zich veel verder hebben uitgebreid dan wat we nu zien, dan is de “momenteel” bestaande horizon minstens 40 miljard lichtjaar in doorsnede.

aume Garriga van de Universiteit van Barcelona en Alexander Vilenkin van de Tufts Universiteit hebben een op inflatie gebaseerd universum aanvaard van de omvang die we zien en hebben een kosmos voorgesteld die doorspekt is met talloze “O-regio’s”, waarneembare universums zoals de onze. Een deel van het idee is dat inflatie, de hyperexpansie in het vroege universum, nooit helemaal is gestopt. Het stopte waar we zijn, het produceren van onze O-regio en vele anderen. Maar in andere delen van het universum in het algemeen gaat het door. Dit creëert een concept dat eeuwige inflatie wordt genoemd – een universum in tegenstelling tot een eenvoudige bol, in plaats daarvan eerder als een spons, vol gaten die bellen-universums zijn.

Hoe overtuigend is dit voor astrofysici? Tegmark blijft open. ‘Als wetenschappers’, zegt hij, ‘testen we niet het algemene idee van een multiversum. We testen inflatie – een wiskundige theorie die een multiversum en allerlei andere dingen voorspelt. ” Vilenkin kijkt vooruit naar een opwindende toekomst om meer te leren over multiversums. “Door metingen te doen in onze eigen regio”, zegt hij, “kunnen we onze voorspellingen testen op wat erachter ligt.”

FORTUNATE UNIVERSUM. Fysieke constanten namen waarden aan die werden gegeven door toevallige processen toen het universum werd geboren. 
Maar als ze anders waren, zouden we niet kunnen bestaan.
Sterrenkunde : Roen Kelly, naar M. Tegmark

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.