Categorieën
Artificial Intelligence

Geen bioscoop, dan naar de virtual reality: de opvallendste vr-films van het virusjaar.

Een artikel gepubliceerd in de De Volkskrant.nl

Auteur: Peter van Ammelrooy


Martin Knops:

Virtual Reality is in mijn ogen iets waarin wij in de toekomst steeds meer van gaan horen. Dit zeker ook in relatie tot kunstmatige intelligentie. Met behulp van Virtual Reality worden er al medische toepassingen gebruikt, die bijvoorbeeld in het kader van revalidatie worden toegepast. Die trend zal zich steeds verder en meer gaan ontwikkelen. Zie verderop de link naar een artikel dat hier specifiek over gaat.

Denk bij V.R. niet aan drie D. Dat is heel iets anders. Met drie D. wordt geprobeerd, met behulp van speciale brilletjes, om diepte te creëeren. V. R gaat veel verder. Je moet het geprobeerd hebben om een idee te krijgen wat V.R. is. Het lijkt alsof je in een andere wereld stapt.

Naast de wetenschappelijke toepassingen is V.R. momenteel ook heel populair m.b.t. gamen of het bekijken van documentaires en films etc.

Persoonlijk heb ik een documentaire gezien in V.R. over de ruimtevaart. Je stapt in een wereld die 360 graden om je heen is. De documentaire “begeleider” was een man die pal voor mij stond tegen mij sprak en waar ik achteraan kon lopen om naar de raket te gaan. Vervolgens, om het kort te houden, werden we gelanceerd en zag ik de aarde, zoals een astronaut, steeds verder van mij af vliegen. Echt een hele belevenis. Tijdens zo’n vlucht kun je steeds helemaal (360 graden) om je heen kijken. Dus uit het raam van de cabine naar de ruimte of naar het interieur van de cabine zelf.

Ook is het in V.R. mogelijk om andere mensen te ontmoeten en met elkaar te spreken, als zij op dat moment in dezelfde ‘wereld’ als jij aanwezig zijn. Je kunt ook een Avatar maken, of gewoon chatten.

Eigenlijk kom ik weer een beetje op mijn stokpaardje terug: je zou het in zekere mate kunnen vergelijken met de sci-fi, startrek/STTNG, tv – serie en het holodeck..

Over de toepassingen van V.R. In de medische wereld Is dit een interessant artikel: Unboundvr.nl

Het volgende artikel uit de Volkskrant, verteld iets meer over V.R. en richt zich dan op het gamen/spelletjes spelen m.b.v. V.R.


Het artikel:

Nu de bioscoop meestal gesloten is, wagen meer filmmakers zich aan virtual reality. Dat is het beste alternatief voor de illusie van de filmzaal. De opvallendste recente vr-films – allemaal animatie, en dat is geen toeval.

Oculus bril

Alsof de regisseurs en producenten de pandemie hadden zien aankomen. In het jaar dat een virus zowat de hele wereld huisarrest oplegde, kwam er een stroompje aan films voor virtual reality op gang. Als wij niet naar de bioscoop kunnen, moet die maar naar ons toe komen, leek de gedachte.

Geen apparaat dat de illusie van een filmzaal beter kan opwekken dan de vr-bril. Sterker nog, die gaat zelfs een stapje verder. In de bioscoop staart de toeschouwer naar een rechthoekig doek waarop de film wordt afgebeeld. In virtual reality is dat scherm overal waarop de kijker zijn blik werpt: links, rechts, naar onderen of naar boven. In een gewone film is het gevaar vaak buiten beeld. In een vr-film draait de kijker zich gewoon om.

360 graden

De oogst aan vr-films in het virusjaar 2020 bestaat vrijwel louter uit animatiefilms. Dat is goed verklaarbaar. Negen jaar geleden verschenen aanvankelijk vooral films opgenomen in de echte wereld, met echte acteurs, met camera’s die 360 graden om zich heen filmen.

Die technologie leverde meteen een probleem op, constateerde regisseur Doug Liman (Mr. & Mrs. Smith, The Bourne Identity) enkele jaren terug. Toen hij opnamen begon te schieten voor de vr-televisieserie Invisible bleek Liman niet achter de camera te kunnen gaan staan, zoals hij gewend was. Hij zou dan immers ook in beeld komen. Liman moest zijn acteurs vanaf een flinke afstand aanwijzingen geven.

Nog een uitdaging: alle trucs als close-ups, cuts en fade-outs konden de prullenbak in. In werkelijkheid bestaan die camerastandpunten en scène-overgangen niet, dus ze kunnen ook niet in een nagebootste realiteit. ‘Je kunt de boel niet bedotten’, zei Liman in een paneldiscussie. ‘De eerste proefopnamen waren afschuwelijk. Saaier dan in het echte leven.’ Wat ook niet kan met vr-beelden: in de eindmontage de fout van een acteur wegpoetsen.

Bijrol

Ook voor kijkers kleven er aan vr-films bezwaren, zoals The Limit(2018) laat zien, van regisseur Robert Rodriguez (Sin City). Het is reuze spannend om als ‘bijrol’ te worden toegesproken door Michelle Rodriguez (Fast & Furious) en Norman Reedus (The Walking Dead). Maar alleen een stuntelig onderlichaam en wapperende armen zien, verbreekt de illusie. Verder staat de kijker vaak vanaf de zijlijn naar acteurs te staren, alsof hij niet naar een film kijkt, maar naar de opnamen van een film.

De vr-films van 2020 en 2021 hebben daar geen last van. Animaties scheppen regisseurs en kunstenaars in de computer. Daar kronkelen geen kabels over de vloer. De acteurs zullen zich nooit verspreken of hun tekst vergeten.

Toch hebben ook deze volledig digitale vr-films hun beperkingen. Net als gewone films volgen ze een van tevoren vastgelegd script. De interactie is beperkt tot een handvol gimmicks, die geen invloed hebben op de loop van het verhaal. Te veel interactie verandert een film in een game – en daar is niet iedereen van gecharmeerd.

Vermoeiende ervaring

Wat verder opvalt is dat geen enkele vr-film langer duurt dan een half uur en dat de langere producties zijn opgeknipt in hoofdstukken. Virtual reality is een vermoeiende ervaring. VR-pionier Oculus raadt een pauze aan van tien tot vijftien minuten voor elk half uur dat een gebruiker in virtual reality doorbrengt.

Een laatste hindernis is de ‘toegangsprijs’. De bioscoop kost twee tientjes voor vaak meer dan twee uur vermaak. De kortere vr-films kosten 5 tot 8 euro per stuk en daar komt de prijs van een goede vr-bril bovenop. De goedkoopste, de Oculus Quest 2, begint bij 349 euro.

Virtual reality bestaat al decennia, maar staat toch nog in de kinderschoenen, zegt Eric Darnell, de regisseur van vr-film Baba Yaga in een interview met Marketwatch. ‘We zijn zo’n beetje in het stadium waarin de cinema bestond uit opnamen van toneelvoorstellingen.’ Bioscoop en vr-bril blijven nog wel even naast elkaar bestaan.

VIER x VOORBEELDIGE VR

Gloomy Eyes

De Franse vr-studio Atlas V schotelt ons stemmige diorama’s voor waar de camera omheen tuimelt. Een toeschouwer kan deels zijn eigen perspectief kiezen: door het tafereel van verschillende kanten te bekijken, maar ook door dichterbij te komen – tot je virtuele ogen de neus aanraken van hoofdpersonages Gloomy, een zombiejongetje, en zijn prille lief Nena. Gemaakt in de stijl van Tim Burtons animatiefilms Corpse Bride (2005) en Frankenweenie(2012). Duur: 30 minuten. Te zien via Oculus, Steam, Viveport.

Gloomy Eyes

Martin Knops:

Ga naar het Volkskrant artikel voor de bespreking van de drie andere films. Voor mij is dit voorbeeld reeds voldoende als je geïnteresseerd bent in gaming. Mijn persoonlijke voorkeur en daarmee mijn website gaat meer over de wetenschappelijke toepassingen van A.I en V.R. :

De Volkskrant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.