Categorieën
Astronomie

Waarom we het verbazingwekkende en baanbrekende werk van Albert Einstein | moeten bewonderen.

Martin Knops:

Toch maar eens een artikel over Albert Einstein. Wie kent de naam niet, zou ik zeggen. Maar waarom is hij zo beroemd geworden? Het volgende artikel geeft hier wat meer inzicht over.

Citaat uit het artikel date gepubliceerd werd op: En.tenessea

“ Einsteins lessen over de natuur blijven ons leven verrijken – zijn nalatenschap aan ons en aan toekomstige generaties. Als er ooit iemand zijn tijd vooruit was, was het Albert Einstein.”

Dennis G. Hall  |  Guest Columnist”


Al minstens veertig jaar staat er een buste van Albert Einstein op mijn schoorsteenmantel. Toen mijn zoon een kleine jongen was, vond hij het best eng. Einstein was eng, oké– eng slim.

Illustratie gemaakt door Elma van ‘Hof: De website van Elma

Nobelprijswinnaar Albert Einstein werd geboren op 14 maart 1879 in Ulm, Duitsland. Toen de nazi’s in 1933 aan de macht kwamen, vluchtten Albert en zijn familie naar de Verenigde Staten, waar hij een hoogleraarschap had aanvaard aan het Institute for Advanced Study in Princeton, New Jersey.

Einstein was toegewijd aan wereldvrede, maar herkende gevaar toen hij het zag. In 1939 stuurde hij een invloedrijke brief naar president Franklin D. Roosevelt waarin hij hem adviseerde dat nucleair onderzoek aan beide zijden van de Atlantische Oceaan kon worden toegepast om bommen van ongekende sterkte te produceren.

Roosevelt let op die waarschuwing, en de rest is geschiedenis. Prof. Einstein werd amerikaans staatsburger in 1940.

Einstein en relativiteitstheorie

Zijn tweedelige relativiteitstheorie herzag onze noties van ruimte, tijd, massa en energie. Zijn speciale relativiteitstheorie, voltooid in 1905, leerde ons dat licht met dezelfde snelheid reist voor alle waarnemers, waarbij ruimte en tijd met elkaar verbonden zijn in een samengestelde ruimte-tijd.

Einsteins algemene relativiteitstheorie, voltooid in 1915, overtrof Isaac Newtons eerdere werk met een rijkere en nauwkeurigere beschrijving van de zwaartekracht. In de kern leerde het ons dat ruimte-tijd buigt of kromt in aanwezigheid van massa en energie.

Relativiteit heeft een eeuw van steeds geavanceerdere tests met vlag en wimpel doorstaan.

Het voorspelt bijvoorbeeld dat twee klokken de tijd anders houden, afhankelijk van hun relatieve snelheid en hoogte. Einstein’s Relativity is ingebouwd in het ontwerp van het netwerk van satellieten in een baan om de aarde, bekend als het Global Positioning System, GPS. Elke keer als we de GPS gebruiken, gebruiken we Einsteins relativiteitstheorie.

In this distinguished group which met in Pasadena, Calif., on Jan. 10, 1931, to discuss scientific problems are, left to right: Walter S. Adams, astronomer … Show more THE ASSOCIATED PRESS

Dat dergelijke golven kunnen bestaan en door het hele universum kunnen reizen, werd iets meer dan vijf jaar geleden bevestigd door historische metingen met behulp van het Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory, LIGO.

Meer dan een miljard jaar geleden vielen twee zwarte gaten in elkaar en lanceerden de verstoring die hier op aarde werd gedetecteerd in 2015.

In 1917, na het voltooien van relativiteit, brak Einstein opnieuw nieuwe grond door gestimuleerde emissie te ontdekken, het werkingsprincipe achter elke laser. Inderdaad, het woord laser is een acroniem voor Light Amplification by the Stimulated Emission of Radiation.

Einstein leerde ons dat als alternatief voor geabsorbeerd worden door een atoom, een lichtdeeltje – een foton – het atoom zou kunnen stimuleren om een tweelingfoton uit te zenden. Versterking vindt plaats in een laser wanneer één foton arriveert en vervolgens twee identieke fotonen vertrekken. De eerste laser werd gedemonstreerd in 1960.

Opmerkelijk genoeg legde Albert Einstein binnen twee korte jaren – 1915-1917 – de basis voor zowel het bestaan van zwaartekrachtgolven als voor de lasertechnologie die later werd gebruikt om die zwaartekrachtgolven te detecteren. Ik zal alleen vermelden dat Einstein ook het bestaan voorspelde van het licht kwantum dat nu bekend staat als het foton, maar dat is een ander verhaal.

Albert Einstein overleed in 1955, voordat de eerste laser werd gedemonstreerd, voordat de eerste GPS-satelliet werd gelanceerd en lang voordat de eerste zwaartekrachtgolven werden gedetecteerd.

Einsteins lessen over de natuur blijven ons leven verrijken – zijn nalatenschap aan ons en aan toekomstige generaties. Als iemand ooit zijn tijd ver vooruit was, was het Albert Einstein.

Dennis G. Hall was voorheen Vice Provost for Research, Dean of the Graduate School, Professor of Physics en Professor of Electrical Engineering aan de Vanderbilt University. Hij nam in december 2015 afscheid van Vanderbilt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.