Categorieën
Astronomie Het Heelal

Nieuw gemaakte lasergekoelde antimaterie zou de fundamenten van de moderne fysica kunnen testen.

Martin Knops: Citaat uit het artikel:

” Toekomstige waarnemingen van onderkoeld antiwaterstof zouden een idee kunnen testen dat lading-pariteit-tijd of CPT-symmetrie wordt genoemd ( SN: 2/19/20 ). Dit natuurkundig principe zegt dat normale atomen fotonen moeten absorberen en uitzenden met exact dezelfde energieën als hun antimaterie look-alikes. Zelfs de kleinste verschillen tussen waterstof en anti-waterstof zouden de moderne natuurkundige theorieën kunnen ondermijnen, zegt co-auteur Makoto Fujiwara, een deeltjesfysicus bij het Canadese nationale deeltjesversnellingscentrum TRIUMF, ook in Vancouver.”

Dat gepubliceerd werd op: Newscience.org

Auteur: Maria Temming

Maria Temming is de stafverslaggever voor natuurwetenschappen en behandelt alles van scheikunde tot informatica en kosmologie. Ze heeft bachelors in natuurkunde en Engels, en een master in wetenschappelijk schrijven.


Voor het eerst hebben natuurkundigen laserlicht (afgebeeld, paars) gebruikt om antimaterie af te koelen. 
Grijze lijnen tonen de beweging van een antiwaterstofatoom voordat het afkoelt; 
blauw is na. CHUKMAN SO / TRIUMF

Superchilled antiatoms bieden een nieuwe manier om symmetrie en Einsteins zwaartekrachttheorie te testen

Voor het eerst hebben natuurkundigen lasers gebruikt om antimaterie in te vriezen.

In een nieuw experiment onderdrukte een ultraviolette laser de thermische kriebels van anti-waterstofatomen en koelde de antiatomen tot net boven het absolute nulpunt . Deze techniek voor het vertragen van antimaterie – de tegengesteld geladen tegenhanger van normale materie – zou wetenschappers kunnen helpen bij het bouwen van de eerste antimaterie-moleculen. Door onhandelbare antimaterie te temmen met laserlicht, kunnen natuurkundigen de eigenschappen van antiatoma’s ook veel nauwkeuriger meten, rapporteren onderzoekers in Nature van 1 april . Het vergelijken van antiatomen met normale atomen zou enkele fundamentele symmetrieën van het universum kunnen testen.

Lasers kunnen atomen koelen door de beweging van de atomen te dempen met een spervuur ​​van lichtdeeltjes of fotonen ( SN: 3/8/21 ). Maar het is moeilijk geweest om antimaterie te laserkoelen, onder meer omdat “het echt moeilijk is om antimaterie te maken”, zegt Takamasa Momose, een spectroscopist aan de University of British Columbia in Vancouver.

Om anti-waterstofatomen te maken, mengden Momose en collega’s antiprotonen met positronen, de antideeltjes van elektronen, in het CERN-deeltjesfysica-laboratorium in de buurt van Genève. Gedurende enkele uren vertraagde een laserstraal die was afgestemd op een specifieke frequentie van UV-licht, dat de anti-waterstofatomen rondzwierven met een snelheid van 90 meter per seconde tot ongeveer 10 meter per seconde.

Toekomstige waarnemingen van onderkoeld antiwaterstof zouden een idee kunnen testen dat lading-pariteit-tijd of CPT-symmetrie wordt genoemd ( SN: 2/19/20 ). Dit natuurkundig principe zegt dat normale atomen fotonen moeten absorberen en uitzenden met exact dezelfde energieën als hun antimaterie look-alikes. Zelfs de kleinste verschillen tussen waterstof en anti-waterstof zouden de moderne natuurkundige theorieën kunnen ondermijnen, zegt co-auteur Makoto Fujiwara, een deeltjesfysicus bij het Canadese nationale deeltjesversnellingscentrum TRIUMF, ook in Vancouver.

Evenzo voorspelt Einsteins zwaartekrachttheorie dat materie en antimaterie met dezelfde snelheid naar de aarde zouden vallen. Laboratoriumexperimenten waarbij lasergekoelde antiatomen – in plaats van warme, zenuwachtige – in een vrije val vallen, zouden een duidelijker beeld kunnen geven van de effecten van de zwaartekracht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.