Categorieën
Astronomie Het Heelal

Hubble-afbeelding laat direct zien hoe zwaartekracht de ruimte buigt.

Het volgende artikel gaat over een fenomeen dat voortvloeit uit de algemene relativiteitstheorie van Albert Einstein. Het wordt gravitationele lensing genoemd. En gaat over de afbuiging van licht in relatie tot zwaartekracht.

In sommige gevallen kan licht van verre sterrenstelsels in bijna een volledige ring worden gebogen door de zwaartekracht van een dichterbij sterrenstel dat ervoor ligt.

Citaat

Uit het artikel dat gepubliceerd werd op : Lightsinthedark.com

Je hebt misschien al van dit fenomeen gehoord, maar het is nog steeds geweldig om het in actie te zien!
Het beeld hier, vastgelegd door de Hubble-ruimtetelescoop en gedeeld door NASA op 17 november 2020,toont geen individuele sterren, maar hele sterrenstelsels, elk miljarden lichtjaren verwijderd van de aarde.
De helderste in het centrum bestaan uit een cluster van sterrenstelsels, en de gecombineerde zwaartekracht van alle massa in die cluster verdraait de ruimtetijd zozeer dat een nog verder weg gelegen sterrenstelsel, dat ons anders zou verschijnen als een face-on schijf, er uiteindelijk uitziet als een langwerpige gebogen “glimlach” vanwege hoe ernstig het licht wordt gebogen terwijl het de cluster passeert op weg naar de aarde.
Voila — zwaartekracht!
Dit NASA/ESA Hubble Ruimtetelescoopbeeld is voorzien van het sterrenstelsel SDSS J090122.37+181432.3.
Het sterrenstelsel, zijn beeld vervormd door de effecten van gravitatielensing, verschijnt als een lange boog onder de centrale sterrenhoop.
Credit: ESA/Hubble, NASA, S. Allam et al.
Bewerking door Jason Major.

Dit effect, gravitationele lensing genoemd, werd voor het eerst voorspeld door Einsteins algemene relativiteitstheorie in 1915. Tegenwoordig kunnen astronomen het gebruiken om objecten – zoals sterrenstelsels – beter te bekijken die op afstanden liggen die te ver zouden zijn geweest om heel goed in beeld te brengen, maar vanwege een kanspositionering van zeer massieve objecten zoals galactische clusters, die niet alleen veel gas, stof en heldere sterren bevatten, maar ook enorme halo’s van donkere materie, kunnen ze veel beter in detail worden gezien… zij het nogal kromgetrokken.

Het sterrenstelsel met gravitatielens hier heet SDSS J090122.37+181432.3 (sorry, het heeft nog geen poëtischere naam gekregen) en ligt op ongeveer 11 miljard lichtjaar afstand. Het werdgeïdentificeerd in 2009 als onderdeel van de Sloan Bright Arcs Survey.

De bovenstaande afbeelding is bijgesneden en geroteerd vanuit de oorspronkelijke noordwaartse oriëntatie.

Dit laat alleen maar zien hoe, hoewel licht door de ruimte reist, wanneer de ruimte zelf vervormd raakt (zoals overal waar enorme objecten zijn), het pad van het licht ook mee verandert.

In sommige gevallen kan het licht van verre sterrenstelsels in bijna een volledige ring worden gebogen door de zwaartekracht van een dichterbij sterrenstelsel dat ervoor ligt, vanuit ons oogpunt.


De zwaartekracht van een lichtgevend rood sterrenstelsel (LRG) heeft het licht van een veel verder weg gelegen blauw sterrenstelsel gravitationeel vervormd.
Meer typisch resulteert een dergelijke lichtbuiging in twee waarneembare beelden van het verre sterrenstelsel, maar hier is de uitlijning van de lens zo nauwkeurig dat het achtergrondstelsel wordt vervormd tot een hoefijzer – een bijna complete ring.
Credit: ESA/Hubble & NASA

Lees hier het volledige verhaal van NASA

De onderstaande video laat zien hoe licht van de Whirlpool Galaxy (M51), die “slechts” 23 miljoen lichtjaar verwijderd is, zou verschijnen als het gravitationeel zou worden gelensd door een cluster van sterrenstelsels die toevallig tussen het en ons waren:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.