NASA’s Curiosity Rover legt stralende wolken op Mars vast.

NASA’s Curiosity Mars-rover legde deze wolken vast net na zonsondergang op 19 maart 2021, de 3063ste Marsdag, of sol, van de missie van de rover. 
De afbeelding bestaat uit 21 afzonderlijke afbeeldingen die aan elkaar zijn genaaid en in kleur zijn gecorrigeerd, zodat de scène eruitziet zoals voor het menselijk oog.
Credits: NASA/JPL-Caltech/MSSS:Het wetenschappelijke team bestudeert de wolken, (die eerder dan verwacht te zien waren en zich hoger vormden dan verwacht), om meer te weten te komen over de Rode Planeet. 

Bewolkte dagen zijn zeldzaam in de dunne, droge atmosfeer van Mars. Wolken zijn meestal te vinden op de evenaar van de planeet in de koudste tijd van het jaar, wanneer Mars het verst van de zon verwijderd is in zijn ovaalvormige baan. Maar een volledig Marsjaar geleden – twee aardse jaren – merkten wetenschappers eerder dan verwacht wolken op boven NASA’s Curiosity-rover.

Dit jaar waren ze klaar om deze ‘vroege’ wolken te documenteren vanaf het moment dat ze eind januari voor het eerst verschenen. Het resultaat waren beelden van piekerige trekjes gevuld met ijskristallen die het licht van de ondergaande zon verstrooiden, waarvan sommige glinsterden van kleur. Dergelijke beelden zijn meer dan alleen spectaculaire vertoningen, ze helpen wetenschappers te begrijpen hoe wolken zich op Mars vormen en waarom deze recente wolken anders zijn.

Deze GIF toont wolken die over Mount Sharp op Mars drijven, zoals waargenomen door NASA's Curiosity-rover op 19 maart 2021, de 3063e Marsdag, of sol, van de missie.  Elk frame van de scène werd aan elkaar genaaid uit zes afzonderlijke afbeeldingen.

Deze GIF toont wolken die over Mount Sharp op Mars drijven, zoals waargenomen door NASA’s Curiosity-rover op 19 maart 2021, de 3063e Marsdag, of sol, van de missie. Elk frame van de scène werd aan elkaar genaaid uit zes afzonderlijke afbeeldingen.Credits: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Het team van Curiosity heeft zelfs al één nieuwe ontdekking gedaan: de vroege aankomstwolken bevinden zich eigenlijk op grotere hoogte dan normaal. De meeste Marswolken zweven niet meer dan ongeveer 60 kilometer in de lucht en zijn samengesteld uit waterijs. Maar de wolken die Curiosity heeft afgebeeld, bevinden zich op grotere hoogte, waar het erg koud is, wat aangeeft dat ze waarschijnlijk zijn gemaakt van bevroren koolstofdioxide of droogijs. Wetenschappers zoeken naar subtiele aanwijzingen om de hoogte van een wolk vast te stellen, en er zal meer analyse nodig zijn om met zekerheid te zeggen welke recente foto’s van Curiosity waterijswolken tonen en welke droogijswolken.

Met behulp van de navigatiecamera's op zijn mast nam NASA's Curiosity Mars-rover deze wolkenbeelden net na zonsondergang op 31 maart 2021, de 3075ste zo of Mars-dag van de missie.

Met behulp van de navigatiecamera’s op zijn mast nam NASA’s Curiosity Mars-rover deze wolkenbeelden net na zonsondergang op 31 maart 2021, de 3075e sol, of Marsdag, van de missie.Credits: NASA/JPL-Caltech

De fijne, kabbelende structuren van deze wolken zijn beter te zien met beelden van Curiosity’s zwart-wit navigatiecamera’s. Maar het zijn de kleurenafbeeldingen van de Mast Camera of Mastcam van de rover die echt schitteren – letterlijk. Als ze net na zonsondergang worden bekeken, vangen hun ijskristallen het vervagende licht op, waardoor ze lijken te gloeien tegen de donker wordende lucht. Deze schemerige wolken, ook bekend als “noctilucent” (Latijn voor “nachtstralende”) wolken, worden helderder naarmate ze zich vullen met kristallen en worden donkerder nadat de positie van de zon aan de hemel onder hun hoogte is gedaald. Dit is slechts een nuttige aanwijzing die wetenschappers gebruiken om te bepalen hoe hoog ze zijn.

Met behulp van de navigatiecamera's op zijn mast nam NASA's Curiosity Mars-rover deze beelden van wolken net na zonsondergang op 28 maart 2021, de 3072e sol, of Marsdag, van de missie.

Met behulp van de navigatiecamera’s op zijn mast nam NASA’s Curiosity Mars-rover deze beelden van wolken net na zonsondergang op 28 maart 2021, de 3072e sol, of Marsdag, van de missie.Credits: NASA/JPL-Caltech

Nog verbluffender zijn iriserende of “parelmoer” wolken. “Als je een wolk ziet met een glinsterende pastelkleurige reeks erin, komt dat omdat de wolkendeeltjes allemaal bijna identiek in grootte zijn”, zegt Mark Lemmon, een atmosferische wetenschapper bij het Space Science Institute in Boulder, Colorado. “Dat gebeurt meestal net nadat de wolken zijn gevormd en allemaal in hetzelfde tempo zijn gegroeid.”

NASA's Curiosity Mars-rover zag deze iriserende of "parelmoer" wolken op 5 maart 2021

NASA’s Curiosity Mars-rover zag deze iriserende of “parelmoer” wolken op 5 maart 2021, de 3048e Marsdag, of sol, van de missie. Hier zijn vijf frames te zien die aan elkaar zijn genaaid van een veel breder panorama dat is gemaakt door de Mast Camera of Mastcam van de rover.Credits: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Deze wolken behoren tot de meer kleurrijke dingen op de Rode Planeet, voegde hij eraan toe. Als je naast Curiosity naar de lucht zou staren, zou je de kleuren met het blote oog kunnen zien, hoewel ze vaag zouden zijn.

“Ik sta altijd versteld van de kleuren die verschijnen: rood en groen en blauw en paars,” zei Lemmon. “Het is echt gaaf om iets met veel kleur op Mars te zien schijnen.”

Hieronder nog een mooi filmpje: (Engels)

(Gepubliceerd door NASA)

Geef een reactie

Scroll naar top
%d bloggers liken dit: